Γιατί το να απολαμβάνουμε το φαγητό μας είναι σημαντικό για την υγεία;
14 Ιανουαρίου 2025, 07:00
Σχεδόν όλοι μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση στην ερώτηση «ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό;». Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί: Επειδή αντλούμε ευχαρίστηση από το φαγητό. Μάλιστα, για πολλούς, το φαγητό συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή! Εκτός από το να κάνει τα γεύματα μια ευχάριστη εμπειρία, η απόλαυση από το φαγητό έχει επίσης σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η απόλαυση φαγητού συμβάλλει στην καλύτερη πέψη, ενώ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σχέσης σας με το φαγητό, να αντιμετωπίσετε διατροφικές διαταραχές και πολλά άλλα.
Επί σειρά ετών, ερευνητές μελετούν εκτενώς την ευχαρίστηση που προέρχεται από το φαγητό. Τα ευρήματά τους είναι ενδιαφέροντα και σε μεγάλο βαθμό ενθαρρυντικά. «Η απόλαυση κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένης της απόλαυσης από το φαγητό, οδηγεί σε απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο», εξηγεί η θεραπεύτρια και διαιτολόγος Aleta Storch, RDN, MHC, του Wise Heart Nutrition and Wellness.
«Η ντοπαμίνη ενεργοποιεί τις οδούς ανταμοιβής στον εγκέφαλο, κάτι που βοηθά στην προώθηση της ευτυχίας, της ηρεμίας, του κινήτρου και της εστίασης», αναφέρει. Στην πραγματικότητα, κάποια παλαιότερη έρευνα του 2011, δείχνει ότι τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να έχουν διαταράξει την ευαισθησία στην ντοπαμίνη, οδηγώντας τους στην υπερκατανάλωση τροφής για να λάβουν επαρκή ευχαρίστηση από το φαγητό.
Επιπλέον, η απόλαυση του φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά οφέλη. «Όταν απολαμβάνουμε το φαγητό που τρώμε και διεγείρουμε την ντοπαμίνη, το χωνεύουμε και το μεταβολίζουμε πιο αποτελεσματικά», λέει η Storch. «Όταν είμαστε χαλαροί έχοντας μια ευχάριστη διατροφική εμπειρία, το νευρικό μας σύστημα περνά σε κατάσταση ανάπαυσης και πέψης, κάτι που μας επιτρέπει να διασπάσουμε πλήρως και να χρησιμοποιήσουμε τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώμε».
Το να τρώτε για ευχαρίστηση θα μπορούσε επίσης να προωθήσει την υγιεινή διατροφή.
Μια μεγάλη συστηματική ανασκόπηση από το 2020 εξέτασε 119 μελέτες σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ απόλαυσης φαγητού και υγιεινής διατροφής. Το 57% των μελετών αποκάλυψαν θετικές συσχετίσεις μεταξύ ευχαρίστησης από την κατανάλωση τροφής και διατροφικών αποτελεσμάτων.
Μελέτη του 2015, για παράδειγμα, συσχέτισε τη μεγαλύτερη διατροφική ευχαρίστηση με καλύτερη διατροφή. Άλλες μελέτες έχουν τονίσει τη σημασία της απόλαυσης από υγιεινές τροφές για την προώθηση μιας θρεπτικής, ισορροπημένης διατροφής.
«Υπάρχει αυτή η πεποίθηση ότι το «υγιεινό» φαγητό πρέπει να είναι άγευστο ή να μην έχει καλή γεύση, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», λέει η διαιτολόγος Sarah Gold Anzlovar, MS, RDN, LDN. «Όταν τρώμε φαγητό που μας αρέσει, αυξάνεται η ικανοποίηση, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής και να μειώσει την πιθανότητα βουλιμίας ή επεισοδίων υπερφαγίας».