ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία: Διατροφικές οδηγίες

22 Αυγούστου 2021, 09:00

images

Μια ανασκόπηση ερευνητικών μελετών από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC) δίνει νέα κατεύθυνση στη διατροφή μας προσανατολίζοντάς μας σε επιλογές φυτικών τροφίμων χωρίς ωστόσο να αποκλείσουμε εντελώς το κρέας και τα λοιπά ζωικά.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, διαφοροποιείται το επεξεργασμένο και το κόκκινο κρέας, που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, από το κοτόπουλο, καθώς δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη συσχέτιση εάν καταναλώνεται με μέτρο (ως και τρεις μερίδες των 100 γραμμαρίων την εβδομάδα). Το κόκκινο κρέας όμως (μοσχάρι χοιρινό και αρνί) θα πρέπει να περιορίζεται σε δύο μερίδες των 100 γραμμαρίων την εβδομάδα και το επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, λουκάνικα, λοιπά αλλαντικά) να περιορίζεται σε περιστασιακή χρήση.

Όπως αναφέρουν, θα μπορούσατε όμως και να αντικαταστήσετε το κόκκινο κρέας εμπλουτίζοντας τη διατροφή σας με όσπρια (ως και τέσσερις μερίδες των 180 γραμμαρίων την εβδομάδα) που αποτελούν την κατάλληλη επιλογή για την πρόσληψη των πρωτεϊνών. Μπορείτε ακόμα να αντικαταστήσετε το κόκκινο κρέας με το κοτόπουλο, αλλά κι αυτό σε περιορισμένες μερίδες. Όσον αφορά τα ψάρια, η μέτρια κατανάλωση τους (δύο έως τέσσερις μερίδες των 150 γραμμαρίων την εβδομάδα) σχετίζεται επίσης με την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, αν και μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα αυτής της επιλογής.

Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, η πρόσληψή τους θα πρέπει αυξηθεί, στα 400 γραμμάρια ημερήσιας πρόσληψης. Άλλωστε, όταν καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, έχουμε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς, συνίσταται μια χούφτα (περίπου 30 γραμμάρια) την ημέρα.

Τα νέα δεδομένα απενοχοποιούν ακόμη τα γαλακτοκομικά προϊόντα, διότι όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, δεν έχει σημασία εάν τα προϊόντα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αλλά σημασία έχει να τα περιορίσουμε ως εξής: μικρές ποσότητες τυριού (τρεις μερίδες των 50 γραμμαρίων τη βδομάδα) και μετριασμένη πρόσληψη γιαουρτιού (200 γραμμάρια τη μέρα). Μάλιστα, ο συγγραφέας της έρευνας Gabriele Riccardi από το Πανεπιστήμιο της Νάπολι Federico II υποστηρίζει ότι οι ευεργετικές τους ιδιότητες οφείλονται στο γεγονός ότι είναι προϊόντα ζύμωσης, γεγονός που ευνοεί τα βακτήρια του εντέρου, που παίζουν καίριο ρόλο στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.


Σχετικά Άρθρα