ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έξι δημοφιλή φυτικά συμπληρώματα που συνδέονται με πιθανούς κινδύνους για το ήπαρ

28 Αυγούστου 2024, 09:00

images

Αν και τα βότανα και τα φυτά χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχουν γίνει πρόσφατα πολύ δημοφιλή εν μέρει χάρη στις αναρτήσεις στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, στην οποία οι χρήστες συζητούν για τα οφέλη από τη λήψη φυτικών συμπληρωμάτων όπως ashwagandha, κουρκουμάς και πράσινο τσάι. Αν και τα φυτικά συμπληρώματα μπορεί να θεωρούνται «φυσικά», δεν είναι απολύτως ασφαλή και δεν απαιτούν έλεγχο ή έγκριση από την FDAT των ΗΠΑ προτού διατεθούν στην αγορά. Επιπλέον, όσοι τα λαμβάνουν μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες, ενώ τα φυτικά συμπληρώματα και ορισμένα βότανα μπορεί να επηρεάσουν την επίδραση των φαρμάκων που τους έχουν συνταγογραφηθεί. Τώρα, νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αναφέρει ότι περίπου 15,6 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ - ή το 5% - έχουν λάβει τουλάχιστον 1 φυτικό συμπλήρωμα τις τελευταίες 30 ημέρες που μπορεί να είναι επιβλαβές για το συκώτι τους ή ηπατοτοξικό. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 9.500 ενήλικες στις ΗΠΑ με μέση ηλικία 47,5 ετών που συμμετείχαν στην Έρευνα Εθνικής Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) για τα έτη 2017 έως 2020. Τα ιατρικά δεδομένα για αυτούς τους συμμετέχοντες, περιελάμβαναν συνταγογραφούμενα φάρμακα και χρήση φυτικών συμπληρωμάτων.

Οι επιστήμονες εστίασαν στη χρήση 6 φυτικών συμπληρωμάτων από τους συμμετέχοντες στη μελέτη που θεωρήθηκαν από προηγούμενη έρευνα ως δυνητικά ηπατοτοξικά.

-ashwagandha

-μαύρο cohosh

-Garcinia cambogia

-εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

-μαγιά κόκκινου ρυζιού

-κουρκουμά.

«Δυνητικά ηπατοτοξικά βοτανικά προϊόντα είναι τα προϊόντα που περιέχουν συστατικά φυτικής προέλευσης τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί ως πιθανές αιτίες ηπατικής βλάβης», εξήγησε στο Medical News Today η Alisa Likhitsup, MD, MPH, κλινική επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής στον Τομέα Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης.

«Το πώς αυτά τα προϊόντα προκαλούν ηπατική βλάβη δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά πιθανότατα αυτό οφείλεται στο μεταβολισμό που λαμβάνει χώρα στο ήπαρ μετά την κατανάλωση των προϊόντων», είπε.

«Ως ασκούμενος ηπατολόγος, έχω δει ασθενείς που είχαν ηπατική βλάβη από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και μεριές περιπτώσεις ήταν θανατηφόρες, οπότε και χρειάστηκαν επείγουσα μεταμόσχευση ήπατος. Στοιχεία από το Δίκτυο Ηπατικών Κακώσεων που προκαλούνται από φάρμακα ανέφεραν ότι τα ποσοστά ηπατικής βλάβης λόγω βοτάνων αυξάνονται από 7% το 2004-2005 σε 20% το 2013-2014», δήλωσε η Likhitsup.

Συμπερασματικά, η Likhitsup και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι περίπου το 58% όλων των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ένα φυτικό ή διατροφικό συμπλήρωμα τουλάχιστον 1 φορά εντός της περιόδου των 30 ημερών.

Περίπου το 5% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχε λάβει τουλάχιστον 1 από τα 6 δυνητικά ηπατοτοξικά βοτανικά τις τελευταίες 30 ημέρες. Όταν εφαρμόζεται στο σύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ, αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε περίπου 15,6 εκατομμύρια ενήλικες.

«Ελπίζουμε τα αποτελέσματά μας να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των ασθενών και των παρόχων σχετικά με αυτά τα δυνητικά τοξικά για το συκώτι προϊόντα που καταναλώνονται τακτικά μεταξύ των Αμερικανών και τα προϊόντα συμπληρωμάτων διατροφής που διατίθενται στην αγορά, αλλά δεν ελέγχονται αυστηρά», δήλωσε η Likhitsup.

Σχετικά Άρθρα