Εξετάζεται τρόπος να "αποδυναμωθεί" η κοιλιοκάκη στην βρεφική ζωή
12 Νοεμβρίου 2020, 10:00
Η εισαγωγή υψηλών δόσεων γλουτένης στη βρεφική διατροφή από την ηλικία των 4 μηνών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εμπόδιο στην εκδήλωση κοιλιοκάκης. Αυτό αναφέρουν τα αρχικά αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης, τα οποία χρειάζονται περαιτέρω επαλήθευση.
Η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο JAMA Pediatrics, υπογράφεται από κοινού από ερευνητές του King’s College του Λονδίνου, του Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, του Πανεπιστημίου St George’s του Λονδίνου και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Benaroya στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η κοιλιοκάκη είναι χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα του εντέρου που έχει σχέση με την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη, η οποία οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα να προσβάλει τους δικούς του ιστούς.
Αυτήν την στιγμή η πρόληψη της κοιλιοκάκης και η αντιμετώπισή της γίνεται με τον αποκλεισμό της γλουτένης από τη διατροφή καθώς ακόμα και πολύ μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα τοιχώματα του εντέρου, να αποτρέψουν τη σωστή απορρόφηση της τροφής και να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, εμετό και διάρροια.
Η νέα μελέτη διερεύνησε την επίδραση της γλουτένης παράλληλα με το θηλασμό από την ηλικία των 4 μηνών. Η σύγκριση έγινε με παιδιά τα οποία δεν λάμβαναν αλλεργιογόνα τρόφιμα και τρέφονταν μόνο μητρικό γάλα ως την ηλικία των έξι μηνών, βάσει των επίσημων οδηγιών της βρετανικής κυβέρνησης. Στα βρέφη που εντάχθηκαν στη μελέτη δόθηκαν 4 γραμμάρια πρωτεΐνης σίτου την εβδομάδα από την ηλικία των 4 μηνών.
Συνολικά 1004 παιδιά εξετάστηκαν για την ύπαρξη αντισωμάτων αντι-τρανσγλουταμινάσης, ενός δείκτη της κοιλιοκάκης, στην ηλικία των 3 ετών. Τα παιδιά που παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων παραπέμφθηκαν για έλεγχο από ειδικό.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεταξύ των παιδιών που ξεκίνησαν την κατανάλωση γλουτένης αφότου είχαν συμπληρώσει τους 6 μήνες, ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης στην ηλικία των 3 ετών ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου (1,4% σε σύνολο 516 παιδιών αυτής της ομάδας). Αντίθετα, μεταξύ των 488 παιδιών που κατανάλωναν γλουτένη από την ηλικία των τεσσάρων μηνών, δεν υπήρχαν περιπτώσεις κοιλιοκάκης.
Ο επικεφαλής Gideon Lack, καθηγητής Αλλεργιολογίας – Παιδιατρικής στο King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής Αλλεργιολογικού Τμήματος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Evelina του Λονδίνου, υπογράμμισε ότι «αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρέχει στοιχεία ότι η πρώιμη εισαγωγή σημαντικών ποσοτήτων σίτου στη διατροφή ενός μωρού πριν την ηλικία των έξι μηνών μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση κοιλιοκάκης».
Tags: Διατροφή, Κοιλιοκάκη