ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα στις ΗΠΑ: Καλύτερα να τρώμε κάθε μέρα μακαρόνια παρά λιπαρά κρέατα

31 Αυγούστου 2020, 09:00

images

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Nutrition, η συχνή κατανάλωση των μακαρονιών από παιδιά και ενήλικες έχει σημαντική υπεροχή ως προς την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, σε σχέση με διατροφικές συνήθειες που τείνουν προς το πρόχειρο και λιπαρό φαγητό.

Η έρευνα αυτή βέβαια διεξήχθη από την επιστημονική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Nutritional Strategies, εκ μέρους της Εθνικής Ένωσης Ζυμαρικών των ΗΠΑ και ως εκ τούτου πρέπει να λάβουμε υπόψη το "συμφέρον" του εντολέα... Εξάλλου πρέπει να λάβουμε υπόψη και ένα άλλο στοιχείο: Σύγκριναν την κατανάλωση μακαρονιών με την κατανάλωση των υπόλοιπων "αμερικανικών" γευμάτων που είναι κατά κύριο λόγο λιπαρά. Αφού λάβουμε αυτά τα δύο υπόψη, ας δούμε σε τι συνίστατο η έρευνα αυτή...

Αντικείμενό της ήταν η μελέτη της σχέσης κατανάλωσης ζυμαρικών και πρόσληψης θρεπτικών ουσιών -σύμφωνα με τις Αμερικανικές Διατροφικές Οδηγίες του 2015- καθώς και της ποιότητας της συνολικής διατροφής στις ΗΠΑ, σε παιδιά ηλικίας 2-18 ετών και ενήλικες μεγαλύτερους των 19 ετών. Στα προϊόντα που αφορούσε η έρευνα συμπεριλήφθηκαν όλες οι ξηρές εγχώριες και εισαγόμενες ποικιλίες ζυμαρικών (και noodles) που παρασκευάζονται αποκλειστικά με σιτάρι, χωρίς αυγό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την ανάλυση των στοιχείων, οι καταναλωτές ζυμαρικών έναντι όσων τα αποφεύγουν:

- ακολουθούσαν καλύτερη διατροφή (σύμφωνα με την κλίμακα του Δείκτη Υγιεινής Διατροφής του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας).

- είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών (φολικό οξύ, σίδηρος, μαγνήσιο και φυτικές ίνες για τους ενήλικες, για τα παιδιά τα ίδια στοιχεία και επιπλέον βιταμίνη Ε).

- είχαν μικρότερη ημερήσια πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων στους ενήλικες, κορεσμένων λιπαρών και συνολικού λίπους στους ανηλίκους.

- Δεν σημειώθηκαν διαφορές στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και νατρίου.

Όπως εξηγεί η έγκριτη διατροφολόγος Diane Welland, διευθύντρια Διατροφικών Επικοινωνιών στην Εθνική Ένωση Ζυμαρικών της Αμερικής, τα ζυμαρικά μπορούν να λειτουργήσουν ως το τέλειο δομικό στοιχείο στην οικοδόμηση μιας υγιεινής διατροφής, καθώς μπορούν να συνοδευτούν από φρούτα, λαχανικά, άπαχα κρέατα, ψάρια και όσπρια και να αποτελέσουν τη βάση για γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης καταλήγουν στην διατροφική αξία των προϊόντων σίτου, όπως τα ζυμαρικά, στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Και μια ακόμα θετική διαπίστωση είναι ότι κατά την αξιολόγηση παραμέτρων σχετικών με το βάρος, δεν υπήρξε άμεση σύνδεση σε ενήλικες άνδρες και παιδιά. Τα αποτελέσματα της κατανάλωσης ζυμαρικών φάνηκαν να επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες, ωστόσο έφεραν θετικό πρόσημο: Η έρευνα έδειξε μικρότερη περιφέρεια μέσης, χαμηλότερο σωματικό βάρος και μικρότερο δείκτη μάζας σώματος για τις φίλες των μακαρονιών.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα