ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα ποτήρι γάλα την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου

13 Ιανουαρίου 2025, 09:00

images

Πρόσφατη ανασκόπηση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν πιθανώς να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι επικεφαλής αυτής της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Cancer Research UK, αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο ασβέστιο, από γαλακτοκομικά ή μη γαλακτοκομικά τρόφιμα. «Υπογραμμίζει τον πιθανό προστατευτικό ρόλο των γαλακτοκομικών, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ασβέστιο, στην ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Keren Papier, από την Οξφόρδη.

Τα δημητριακά πρωινού, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη C έδειξαν επίσης ότι μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά σε πολύ μικρό βαθμό. Είναι ήδη γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και κόκκινου κρέατος πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, όπως και το αλκοόλ. Αυτή η μελέτη παρέχει περισσότερες αποδείξεις αυτής της σύνδεσης:

•Η κατανάλωση ενός επιπλέον μεγάλου ποτηριού αλκοόλ την ημέρα (20 γραμμάρια), αυξάνει τον κίνδυνο κατά 15%.

•Η κατανάλωση περισσότερου κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, όπως μία φέτα ζαμπόν, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 8%.

Ο ποσοτικός προσδιορισμός του τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα ποσοστά είναι δύσκολος, επειδή ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου διαφέρει μεταξύ των ασθενών, ανάλογα με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, τις συνήθειες και τη γενετική.

Όπως μεταδίδει το BBC, το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για την ενίσχυση των οστών και τη διατήρηση της υγείας των δοντιών, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι προστατεύει επίσης από ορισμένους καρκίνους. Μεγάλες ποσότητες ασβεστίου εντοπίζονται στο γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Υπάρχει επίσης σε άλλα τρόφιμα όπως η σόγια, το λευκό ψωμί, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα φρούτα όπως τα αποξηραμένα σύκα, το λάχανο και οι σαρδέλες σε κονσέρβα.

Στη μελέτη υποστηρίζεται ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου «επειδή είναι σε θέση να δεσμεύεται με χολικά οξέα και ελεύθερα λιπαρά οξέα στο παχύ έντερο, μειώνοντας τις δυνητικά καρκινογόνες επιδράσεις τους». Σημειώνεται πως  κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται περίπου 44.000 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου περιλαμβάνουν:

•αλλαγή στη συνήθη λειτουργία του εντέρου, όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια

•αιμορραγία ή εντοπισμός αίματος στα κόπρανα

•αδικαιολόγητη απώλεια βάρους

•ανεξήγητη κόπωση ή δύσπνοια.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά, συνιστάται να μιλήσετε με το γιατρό σας.



Σχετικά Άρθρα