ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελλιπής μάσηση, υπερφαγία και αλκοόλ οδηγούν στο ενοχλητικό ρέψιμο

10 September 2024, 10:00

images

Έρευνα σε 10.000 ενήλικες αποκάλυψε τις κύριες αιτίες διαταραχών που σχετίζονται με το ρέψιμο ή ερυγή που είναι μία φυσιολογική σωματική λειτουργία, αλλά όταν κλιμακώνεται σε ένα επίπεδο που παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Διεθνείς έρευνες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι περίπου το 1% των ενηλίκων πάσχει από διαταραχές ερυγής.

Για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ του ποσοστού των διαταραχών ερυγής, των συννοσηροτήτων και του τρόπου ζωής στην Ιαπωνία, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Yasuhiro Fujiwara της Ιατρικής Σχολής του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα, διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα σε 10.000 ενήλικες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 1,5% ή 151 άτομα έπασχαν από διαταραχές ερυγής.

Αυτό ήταν πιο διαδεδομένο σε όσους έπιναν αλκοόλ και έπαιρναν φάρμακα για την παλινδρόμηση, ενώ ήταν πιθανότερο οι διαταραχές να παρατηρηθούν στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι η παρουσία γαστρεντερικής νόσου, η κατανάλωση φαγητού μέχρι να επέλθει ο κορεσμός και ο εξαιρετικά χαμηλός ή υψηλός ρυθμός μάσησης, συσχετίστηκαν σημαντικά με την ανάπτυξη διαταραχών ερυγής. Δηλαδή όσοι δεν μασούν καλά την τροφή τους ή τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες γεύματος από αυτές που κανονικά χρειάζονται, παρουσιάζουν συχνότερα τη διαταραχή.

Αντίθετα, η υψηλή κατανάλωση ανθρακούχων ποτών δεν φάνηκε να έχει κάποια σχέση, παρότι πολλοί πιστεύουν ότι τα ανθρακούχα ποτά ευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά για το ρέψιμο. Επίσης δεν υπάρχουν είδη τροφίμων που το προκαλούν και άλλες που το αποτρέπουν. Είτε τρώμε λαχανικά, είτε κρέατα, είτε όσπρια, η διαταραχή δεν επηρεάζεται.

"Το πρόβλημα με τις διαταραχές ερυγής είναι ότι χρειάζονται πολύ χρόνο για να αντιμετωπιστούν και οι θεραπείες προσφέρονται μόνο σε περιορισμένο αριθμό ιατρικών εγκαταστάσεων", δήλωσε ο καθηγητής Fujiwara. 

«Στο μέλλον, η αξιολόγηση του αριθμού της συχνότητας μάσησης και των επιπτώσεων των βελτιωμένων διατροφικών συνηθειών σε ασθενείς με διαταραχές ερυγής, θα παρέχει στους ασθενείς μια θεραπευτική επιλογή».

Σχετικά Άρθρα