Ελαιόλαδο και μέλι σε Ελλάδα και Κύπρο: Υψηλή ποιότητα με παράδοση χιλιάδων ετών
04 Αυγούστου 2021, 16:00
Το ερευνητικό πρόγραμμα από το Ινστιτούτο Prolepsis έβαλε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ευαισθητοποίηση επαγγελματιών και καταναλωτών για το ζήτημα της αυθεντικότητας του ελαιόλαδου και του μελιού, δύο πολύτιμων αγαθών για τη χώρα μας.
Tο QuaAuthentic_GR είναι τριετές ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο ολοκληρώνεται μέσα στον Αύγουστο. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως συντονιστής του έργου με επιστημονικό υπεύθυνο του έργου είναι το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο κ. Κίντζιος αναφερόμενος στη συμβολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πρόγραμμα μέσα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία που προσφέρει, τονίζει την ανάγκη για πιστοποίηση των συγκεκριμένων προϊόντων μέσω σύγχρονων επιστημονικών εργαλείων. Και τονίζει ότι η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της αγροδιατροφής μπορεί να δημιουργήσει ασφαλέστερα προϊόντα και να ενισχύσει την οικονομία κάθε χώρας.
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της νοθείας, έχει εκφραστεί η άποψη ότι η βιομηχανία ελαιόλαδου έχει υψηλές προσδοκίες από τα εργαλεία ελέγχου ποιότητας και αυθεντικότητας που αναπτύχθηκαν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς θα συμβάλλουν στην τήρηση αυστηρών προδιαγραφών και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Το πρόβλημα της άτυπης διάθεσης ελαιόλαδου σε χύμα αναδεικνύει επίσης την ανάγκη για ενδυνάμωση της εκπροσώπησης των παραγωγών, ώστε να διαχυθεί αποτελεσματικά οποιαδήποτε δράση ενημέρωσης.
Ενώ σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία του προγράμματος, τονίζεται ότι τα "νέα εργαλεία" που δημιουργήθηκαν, μπορούν να βοηθήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε με πιο γρήγορο, εύκολο και ασφαλή τρόπο να πιστοποιούν την αυθεντικότητα των ελληνικού ελαιόλαδου και μελιού. Συγκεκριμένα, τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του τριετούς ερευνητικού προγράμματος QuaAuthentic_GR, τον συντονισμό του οποίου ανέλαβε το Ινστιτούτο Prolepsis, θα συμβάλλουν στην ταυτοποίηση της εγκυρότητας των δύο σημαντικών προϊόντων στον τομέα εξαγωγών της χώρας μας. Το πρόγραμμα είναι δίπλα σε καταναλωτές και παραγωγούς παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με θέματα που αφορούν στην ποιότητα, τη γνησιότητα και την υψηλή διατροφική αξία του ελληνικού ελαιόλαδου και του μελιού.
Όπως σημειώνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού είναι εξέχουσα η σημασία των εργαλείων και του εκπαιδευτικού υλικού που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του QuaAuthentic_GR και πρότεινε στους αρμόδιους των υπεύθυνων υπουργείων την αξιοποίηση των Οδηγών για καταναλωτές και παραγωγούς με στόχο την προστασία τους και την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων.