ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαφορές ανδρών- γυναικών και στο περιεχόμενο του πρωινού;

11 Οκτωβρίου 2024, 10:00

images

Δεν είναι κακό να επιλέγουμε να καταναλώσουμε διαφορετικό πρωινό από τον ή τη σύντροφό μας. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Waterloo, αυτή η διαφορά θα μπορούσε να μας βοηθήσει να χάσουμε κάποιο βάρος. Ειδικότερα, η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο μεταβολισμού ανδρών και γυναικών, έδειξε ότι ο μεταβολισμός των ανδρών ανταποκρίνεται καλύτερα κατά μέσο όρο σε ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, όπως βρώμη και δημητριακά, μετά από νηστεία για αρκετές ώρες, ενώ ο γυναικείος μεταβολισμός ανταποκρίνεται καλύτερα σε ένα γεύμα με υψηλότερο ποσοστό λίπους, όπως ομελέτες και αβοκάντο.

Η μελέτη βασίζεται σε ένα υπάρχον κενό στη βιβλιογραφία σχετικά με τις διαφορές φύλου, και ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες επεξεργάζονται το λίπος.

«Συχνά έχουμε λιγότερα ερευνητικά δεδομένα για το γυναικείο σώμα από ό,τι για το ανδρικό», δήλωσε η Anita Layton, καθηγήτρια Εφαρμοσμένων Μαθηματικών κι ερευνήτρια μαθηματικής βιολογίας και ιατρικής.

«Χτίζοντας μαθηματικά μοντέλα με βάση τα δεδομένα που έχουμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε γρήγορα πολλές υποθέσεις και να τροποποιήσουμε τα πειράματα με τρόπους που θα ήταν ανέφικτοι με ανθρώπινα υποκείμενα».

«Δεδομένου ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερο σωματικό λίπος κατά μέσο όρο από τους άνδρες, θα νομίζατε ότι θα έκαιγαν λιγότερο λίπος για ενέργεια, αλλά αυτό δεν συμβαίνει», είπε η Layton.

«Τα αποτελέσματα του μοντέλου υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες αποθηκεύουν περισσότερο λίπος αμέσως μετά το γεύμα αλλά καίνε περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια μιας νηστείας».

Στο μέλλον, οι ερευνητές ελπίζουν να δημιουργήσουν πιο σύνθετες εκδοχές των μοντέλων του μεταβολισμού τους και να επεκταθούν πέρα από την εξέταση του βιολογικού φύλου ενσωματώνοντας το βάρος, την ηλικία ή το στάδιο του εμμηνορροϊκού κύκλου ενός ατόμου.

Σχετικά Άρθρα