Δημοφιλή φυτικά συμπληρώματα συνδέονται με πιθανούς κινδύνους για το ήπαρ
25 September 2024, 10:00
Αν και τα βότανα και τα φυτά χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχουν γίνει πρόσφατα πολύ δημοφιλή χάρη στις αναρτήσεις στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, όπου οι χρήστες μιλούν για τα οφέλη από την κατανάλωση φυτικών τροφίμων, όπως το ashwagandha, ο κουρκουμάς και το πράσινο τσάι. Αν και τα φυτικά συμπληρώματα μπορεί να θεωρούνται «φυσικά», δεν είναι εγγενώς ασφαλή και δεν απαιτούν έλεγχο ή έγκριση από δημόσιο φορέα πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Τώρα, νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αναφέρει ότι περίπου 15,6 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ - ή το 5% - έχουν λάβει τουλάχιστον ένα φυτικό συμπλήρωμα τις τελευταίες 30 ημέρες που μπορεί να είναι επιβλαβές για το συκώτι τους ή ηπατοτοξικό.
Ειδικότερα, γι' αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 9.500 ενήλικες στις ΗΠΑ με μέση ηλικία 47,5 ετών που συμμετείχαν στην Έρευνα Εθνικής Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) στο διάστημα 2017 έως 2020. Εστίασαν στην κατανάλωση 6 φυτικών συμπληρωμάτων από τους συμμετέχοντες στη μελέτη που θεωρήθηκαν από προηγούμενη έρευνα ως δυνητικά ηπατοτοξικά:
-ashwagandha
-μαύρο cohosh
-Garcinia cambogia
-εκχύλισμα πράσινου τσαγιού
-κόκκινο ρύζι μαγιάς
-κουρκουμά.
Η Alisa Likhitsup, MD, MPH, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής στον Τομέα Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης, και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι περίπου το 58% των συμμετεχόντων, ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ένα φυτικό ή διατροφικό συμπλήρωμα τουλάχιστον 1 φορά εντός της περιόδου των 30 ημερών.
Περίπου το 5% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχε λάβει τουλάχιστον ένα από τα 6 δυνητικά ηπατοτοξικά βοτανικά τις τελευταίες 30 ημέρες. Αυτή η δυνητικά ηπατοτοξική χρήση των βοτάνων, υποστηρίζουν οι ερευνητές, είναι παρόμοια με τον εκτιμώμενο αριθμό ατόμων που συνταγογραφούνται δυνητικά ηπατοτοξικά φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης που ονομάζεται σιμβαστατίνη.
«Ελπίζουμε τα αποτελέσματά μας να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των ασθενών και των παρόχων σχετικά με αυτά τα δυνητικά τοξικά για το συκώτι συστατικά που καταναλώνονται τακτικά μεταξύ των Αμερικανών και τα προϊόντα συμπληρωμάτων διατροφής που διατίθενται στην αγορά δεν ελέγχονται αυστηρά», δήλωσε η Likhitsup.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό JAMA Network Open.