Αντιμετωπίζουμε το άγχος με κλασικούς τρόπους αλλά και σωστή διατροφή
09 Οκτωβρίου 2020, 10:00
Υπάρχουν τρόφιμα με αγχολυτική δράση; Αν εννοεί κάποιος την άμεση ηρεμία όπως συμβαίνει όταν λαμβάνει ηρεμιστικά χάπια, όχι δεν υπάρχουν. Αλλά αν αναφερόμαστε σε μια μακροχρόνια δράση της καλής διατροφής στον ψυχισμό, τότε ναι. Κάποια τρόφιμα μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε το άγχος.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρόφιμα που αν τα καταναλώνουμε συχνά, αν απέχουμε ταυτόχρονα από αυτά που μας ενισχύουν το άγχος και αν κάνουμε και κάποιες άλλες ενέργειες -όπως είναι το περπάτημα, οι ασκήσεις χαλάρωσης, οι συζητήσεις με φίλους- τότε μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και να παραμένουμε ήρεμοι παρά τις στρεσογόνες καταστάσεις που ζούμε. Τέτοια τρόφιμα είναι:
Τα βατόμουρα περιέχουν το αμινοξύ τυροσίνη το οποίο συμμετέχει στη σύνθεση ντοπαμίνης. Και η ντοπαμίνη ευθύνεται για την ευφορία που αισθάνεστε μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου. Παρόμοια δράση έχει και το ωμό σπανάκι. Αυτό και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βοηθούν να παραμένουμε εν ηρεμία αν μάλιστα τα καταναλώνουμε καθημερινά σε ωμές σαλάτες.
Ενώ πολύ βοηθάει επίσης η μαύρη σοκολάτα που έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης και των ενδορφινών που συμμετέχουν και στην ανακούφιση του πόνου.
Κι ενώ όλοι μας λένε να μην πίνουμε καφέ αν έχουμε στρες, οι μικρές δόσεις καφεΐνης μπορούν να βοηθήσουν. Δύο μικρά φλυτζανάκια ελληνικού ή εσπρέσο, ή δύο μεγάλα φλυτζάνια καφέ φίλτρου, βοηθούν το νευρικό σύστημα να εξισορροπεί.
Κι ενώ στον καφέ πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα, στα λιπαρά ψάρια μπορούμε να τρώμε όσα θέλουμε. Σαρδέλες, σολωμό, κι όποιο άλλο πλούσιο σε λιπαρά Ω3 όχι μόνο ωφελούν τα αγγεία και την καρδιά μας, αλλά αποτελούν και την καλύτερη προστασία από ιώσεις μέσω της βιταμίνης D3 και του ψευδαργύρου που περιέχουν.
Τέλος, η σεροτοννίνη στον ανθρώπινο οργανισμό ρυθμίζεται τέλεια αν τρώμε τακτικά μέσα στην ημέρα λαχανικά και δημητριακά, με τις φυτικές ίνες των οποίων ρυθμίζουμε την λειτουργία του εντέρου και δίνουμε απαραίτητα σάκχαρα στον εγκέφαλο.