«Άβολες αλήθειες» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
17 Οκτωβρίου 2024, 18:00
Υπάρχει μία τεράστια ανισοκατανομή τροφής και πόρων σε όλο το πλανήτη. Αλλά και σαφή διάκριση ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, την οποία αναδεικνύει σε κείμενο που δημοσίευσε χθες ο ΠΟΥ με αφορμή τους εορτασμούς για την παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Μανώλης Μανωλαράκης τις αναδεικνύει και εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο...
"Ακόμα και για τον δυτικό κόσμο, το ζήτημα της διατροφικής επάρκειας είναι μία μελλοντική πρόκληση. Η αυξανόμενη ζήτηση τροφής (παρά τις μεγάλες απώλειες στα διάφορα στάδια παραγωγής και μεταποίησης), οδηγεί σε εντατικότερη καλλιέργεια γης με όποιες συνέπειες υπάρχουν στα εδάφη, στο πλανήτη και στις πλουτοπαραγωγικές πηγές.
Δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό από την τροφή μας, καταλήγει στα σκουπίδια.
Μπορούμε και πρέπει να δράσουμε ατομικά και συλλογικά για να συνεχίσει η τροφή να παράγεται με τρόπο τέτοιο χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και χωρίς να υποβαθμίζεται το θρεπτικό της περιεχόμενο.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και την ζούμε όλοι. Αν δεν θέλουμε να βιώσουμε και μια διατροφική αλλαγή πρέπει να δράσουμε τώρα ως εξής:
1. Να αποκτήσουμε σωστή διατροφική συμπεριφορά, ακολουθώντας μοντέλα διατροφής που να παρέχουν, στο μέγεθος που χρειαζόμαστε, τα θρεπτικά συστατικά που θα υποστηρίξουν σωστά την υγεία μας και τη λειτουργία μας σαν όντα
2. Να έχουμε ποικιλία στις διατροφικές μας πηγές, εξασφαλίζοντας επάρκεια στα θρεπτικά συστατικά
3. Να μειώσουμε όσο μπορούμε την απώλεια τροφών, μαγειρεύοντας σε σωστές ποσότητες και καταναλώνοντας αξιοποιώντας όλη (ή όσο περισσότερο γίνεται) τη τροφή που μαγειρέψαμε.
4. Να ανακυκλώνουμε τα οικιακά απόβλητα και ειδικότερα αυτά που προέρχονται από τροφές και πρώτες ύλες τροφίμων
5. Να προμηθευόμαστε τρόφιμα από μικρούς τοπικούς παραγωγούς, στηρίζοντας την τοπική οικονομία και αποφεύγοντας τρόφιμα με μεγάλο οικολογικό λόγω μακρινής μεταφοράς) αποτύπωμα
6. Αυξάνοντας τη κατανάλωση φυτικών τροφίμων και μειώνοντας τη κατανάλωση ζωικών τροφών (που έχουν και μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα)
7. Επιλέγοντας ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά. Το μαλλί αλλά και το βαμβάκι για να παραχθούν αντλούν πόρους από το περιβάλλον. (νερό τα φυτά, ζωοτροφές τα κοπάδια)
8. Με το να επικοινωνούμε ανάλογες πληροφορίες αλλά το κυριότερο, μεταφέροντας και υλοποιώντας τες στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Ειδικότερα στα μικρά παιδιά".