Υποστελεχωμένο το γραφείο επιτρόπου εποπτείας ΓεΣΥ
20 Νοεμβρίου 2023, 09:33
Υποστελεχωμένο είναι το γραφείο επιτρόπου εποπτείας του Γενικού Σχεδίου Υγείας, όπως τονίζει ο αρμόδιος επίτροπος Χριστόδουλος Καϊσής, απαιτώντας από την βουλή τη ψήφιση του προϋπολογισμού του γραφείου του.
Σε σημείωμά του στη βουλή με αφορμή τη σημερινή συζήτηση του προϋπολογισμού του γραφείου του στην επιτροπή οικονομικών τη βουλής, ο κ. Καϊσής σημειώνει ότι το θέμα στελέχωσης του γραφείου απασχόλησε τον ίδιο πριν την εισαγωγή του ΓεΣΥ, όταν έγινε γνωστός ο διορισμός του στη θέση του επιτρόπου.
Έκτοτε επισημαίνει, «για το όλο θέμα γινόμουν παραπομπή μεταξύ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών. Το μεν πρώτο διατεινόταν ότι για τη δημιουργία σχεδίων υπηρεσίας λειτουργών του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ είναι απαραίτητο ή ζητείται η ύπαρξη σχετικού άρθρου στον προϋπολογισμό, η δε Διεύθυνση Προϋπολογισμού ότι για την ύπαρξη άρθρου έπρεπε να υπήρχαν σχέδια υπηρεσίας».
Ενημερώνει τη βουλή ότι στις 30 Ιουνίου 2021, λόγω της σημαντικότητας της σωστής και ανεξάρτητης στελέχωσης, αναγκάστηκε να απευθυνθεί στο γενικό εισαγγελέα σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση στην στελέχωση του γραφείου του και εάν αυτό μπορούσε να αποτελέσει ενδεχόμενη παρακώληση των εργασιών του γραφείου.
«Κάθε χρόνο υποβάλλαμε το αίτημά μας και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όπου παρουσιάζαμε τον αιτούμενο προϋπολογισμό του γραφείου», σημειώνει προσθέτοντας ότι η επιτροπή ανέφερε ότι «εμείς μπορούμε να αφαιρέσουμε άρθρο, όχι να προσθέσουμε».
Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, τονίζει, δεν πρόκειται για επιπρόσθετο κόστος, μιας και σήμερα στο γραφείο του επιτρόπου εργάζονται ήδη 9 λειτουργοί, 3 βοηθοί γραμματειακοί λειτουργοί, ένας κλητήρας και μια καθαρίστρια.
Ο Επίτροπος αναφέρεται στα συμπεράσματα του συγχρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου DG Reform, στο οποίο υπογραμμίζεται η σημαντικότητα της στελέχωσης του γραφείου επισημαίνοντας ότι για το σκοπό αυτό ζήτησαν από το Υπ. Υγείας την παραχώρηση ακόμη 9 θέσεων λειτουργών για τη στελέχωση των πυλών εργασίας του γραφείου.
«Γνωρίζουμε ότι υπήρξε ενδιαφέρον και αναμένουμε και την παραχώρηση κι άλλων λειτουργών», σημειώνει ο κ. Καϊσής.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι είναι σημαντικό οι λειτουργοί να είναι ανεξάρτητοι και όχι από το Υπ. Υγείας.
Τέλος, τονίζει ότι το κόστος για τον προϋπολογισμό είναι μηδεμινό, μιας και όλοι οι εργαζόμενοι στο γραφείου, αμείβονται ήδη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, υποδεικνύει ότι αφορά τα απολύτως απαραίτητα και είναι ενδεικτικός, καθώς αφορά μια νέα υπηρεσία η οποία δεν έχει στελεχωθεί πλήρως.
Στόχος η εύρυθμη λειτουργία συστήματος
Σύμφωνα με τον κ. Καϊσή, στόχος του γραφείου του επιτρόπου είναι η εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ, ώστε αφενός ο πάροχος να έχει όλα τα εργαλεία που χρειάζεται για να εργαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αφετέρου, ο πολίτης/ασθενής να διακινείται εύκολα μέσα στο σύστημα, με τον δέοντα σεβασμό της προσωπικότητάς του και να τυγχάνει της καλύτερης και υψηλής ποιότητας φροντίδας χωρίς καθυστερήσεις και διακτίσεις.
Δράσεις
Στο σημείωμά του ο κ. Καϊσής αναφέρεται και στις δράσεις του γραφείου που για να υλοποιηθούν, τονίζει, χρειάζεται σωστή στελέχωση.
Οι δράσεις που προωθούνται είναι:
-Δημιουργία οργανωτικής δομής και στελέχωσης του γραφείου επιτρόπου
-Εκπαίδευση προσωπικού για σωστή εξυπηρέτηση του κοινού
-Δημιουργία και καθιέρωση διαδικασιών για άμεση εξέταση και ανταπόκριση στα παράπονα των πολιτών
-Ενημέρωση του κοινού για τα δικαιώματά τους στο ΓεΣΥ και για τη διαδικασία διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους
-Ανάδειξη του ρόλου του επιτρόπου εποπτείας ΓεΣΥ μέση ενημέρωσης και διαφώτισης των πολιτών
-Διενέργεια ελέγχων με στόχο τη σωστή, ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος
-Ανταπόκριση και διερεύνηση των υποβληθέντων παραπόνων
-Υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες ή αδυναμίες του συστήματος
-Η παρακολούθηση των πρωτοκόλλων και η αναζήτηση τυχόν ανανέωσης ή αναβάθμισής τους
-Επιδίωξη συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν
-Επικοινωνία με αντίστοιχους επιτρόπους άλλων χωρών της ΕΕ.
Της Γεωργίας Χαννή
Tags: ΓΕΣΥ