Υποεκπροσώπηση γυναικών σε ηγετικές θέσεις
24 Απριλίου 2023, 10:54
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου επέκρινε την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε καίριες ηγετικές θέσεις, ιδίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε, καταδεικνύει την άμεση ανάγκη ανάληψης δράσεων προς αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου.
Η κ. Δημητρίου μιλούσε κατά τη χθεσινή Συνάντηση Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με θέμα συζήτησης τον ρόλο των γυναικών στην εξωτερική πολιτική.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στο περιθώριο της Συνάντησης, η Πρόεδρος της Βουλής παρακάθησε σε δείπνο εργασίας το οποίο παρέθεσε η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τσεχίας, Markéta Pekarová Adamová.
Σε παρέμβασή της η Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τη σημασία καθιέρωσης της Συνάντησης Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων την παραμονή της ετήσιας Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων, καθότι δίνεται η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για την ενσωμάτωση της έμφυλης διάστασης στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Διάσκεψης των Προέδρων, αλλά και ανάληψης κοινών δράσεων για επίκαιρα θέματα που απασχολούν την ΕΕ και ειδικότερα τη διάσταση του φύλου.
Ενημέρωσε δε, για το έργο της Βουλής ευρύτερα, και ειδικότερα για την ψήφιση νομοθεσιών που αφορούν στην καταπολέμηση του σεξισμού, την προστασία από την παρενόχληση, την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες εναρμονίζουν την Κύπρο με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, μέσω των οποίων η γυναικοκτονία αναγνωρίζεται ως ποινικό αδίκημα που επισύρει ποινή ισόβιας φυλάκισης. Τόνισε επίσης την ανάγκη θέσπισης αποτελεσματικών μηχανισμών παρακολούθησης των νομοθεσιών που ψηφίζονται με αντικείμενο θέματα έμφυλης διάστασης, καθότι δεν αρκεί σε αυτό το στάδιο η ψήφιση, αλλά και η αποτελεσματική εφαρμογή των νομοθεσιών αυτών.
Περαιτέρω, η κα Δημητρίου επέκρινε την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε καίριες ηγετικές θέσεις, ιδίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε, καταδεικνύει την άμεση ανάγκη ανάληψης δράσεων προς αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου. Υπογράμμισε δε, την αναγκαιότητα ανάληψης κοινών προσπαθειών ενίσχυσης της ειρήνης, ασφάλειας και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ένωσης με περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς.
Η κ. Δημητρίου επικρότησε τις αποφάσεις για ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές της ΕΕ, περιλαμβανομένης της ασφάλειας, της πρόληψης και της επίλυσης συγκρούσεων, όπως αυτές κατοχυρώνονται στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια.
Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι στο σημερινό γεωπολιτικό φάσμα και στο ανησυχητικό περιβάλλον ασφάλειας, η εφαρμογή της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών και η εφαρμογή του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια 2019-2024, που αποτελείται από μηχανισμούς λογοδοσίας και υποβολής εκθέσεων για την επανεξέταση της εφαρμογής του, είναι ζωτικής σημασίας.
Σημαντικό και πολυδιάστατο, όπως σημείωσε η κ. Δημητρίου, είναι επίσης το ζήτημα της ενδυνάμωσης της παρουσίας των γυναικών σε θέσεις καίριας σημασίας για την εξωτερική πολιτική, και συναφώς η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στον διάλογο επί του θέματος.
Συμπερασματικά, η κ. Δημητρίου τόνισε τη σημασία της ενδυνάμωσης της διάστασης του φύλου με την παροχή ίσων ευκαιριών για την ενδυνάμωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων προς την κατεύθυνση αυτή.
Η Πρόεδρος της Βουλής πραγματοποίησε επίσης χθες διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ουκρανικού Κοινοβουλίου Ruslan Stefanchuk. Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις μεταξύ Βουλής των Αντιπροσώπων και του Ουκρανικού Κοινοβουλίου και η στήριξη της Κύπρου προς τον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό.
Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκαν ειδικότερα θέματα που αφορούν στην παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας, ενώ τονίστηκε η προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ.
Η Πρόεδρος της Βουλής αποδέχθηκε πρόσκληση του Πρόεδρου του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας να επισκεφθεί το Κίεβο το συντομότερο, επικεφαλής, κατόπιν δικής της εισήγησης, διακομματικής διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας, ώστε να διαπιστώσουν όλοι τις συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην χώρα.
Δεσμεύτηκε επίσης να υποβάλει εισήγηση για την υιοθέτηση ψηφίσματος από τη Βουλή, με το οποίο να καταδικάζεται ο μεγάλος λιμός του 1932 στην Ουκρανία, ως γενοκτονία του ουκρανικού λαού από την τότε Σοβιετική Ένωση.
Εξάλλου, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, με το οποίο η Βουλή των Αντιπροσώπων θα παράσχει στήριξη στο ουκρανικό κοινοβούλιο με την παροχή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, ώστε να διέλθει επιτυχώς το στάδιο διαπραγματεύσεων και εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, ως προϋποθέσεων για ένταξη στην ΕΕ.
Tags: Γυναίκα