Υπ. Υγείας: Η Κύπρος δέσμευσε ποσότητες χλωροκίνης που επαρκούν για 240 χιλ. άτομα
09 Απριλίου 2020, 06:58
Η Κύπρος έχει ήδη δεσμεύσει ποσότητες χλωροκίνης που επαρκούν για 240 χιλιάδες άτομα στη χώρα, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια του φαρμάκου για τον πληθυσμό της Κύπρου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο για ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι πρόσθεση της κυβέρνησης, παρά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου για χρήση προστατευτικής μάσκας από το σύνολο του πληθυσμού, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο του έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την προμήθεια 9 εκατομμυρίων μασκών, με κόστος 3 εκατομμύρια ευρώ.
Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου διαγωνισμού αναμένονται εντός της εβδομάδας.
Σε σχέση με τη χθεσινή παραλαβή 5 τόνων χλωροκίνης από την για τις ανάγκες Κύπρου και Ισραήλ, ο κ. Ιωάννου είπε πως εδώ και δέκα μέρες έχει εγκριθεί το θεραπευτικό πρωτόκολλο τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν εγκρίνει το θεραπευτικό πρωτόκολλο και μέρος του πρωτοκόλλου είναι και το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Όσον αφορά στη διαθεσιμότητα του φαρμάκου στην Κύπρο, ανέφερε ότι έχουν ήδη δεσμευθεί ποσότητες, οι οποίες επαρκούν για 240 χιλιάδες ασθενείς στην Κύπρο, για να σημειώσει ότι η εισαγωγή που έγινε χθες σε συνεργασία με το Ισραήλ είναι για να καλύψει τις ανάγκες του Ισραήλ και πιθανόν μελλοντικές ανάγκες, που μπορεί να προκύψουν στην Κύπρο.
Η Κύπρος προχωρεί με την εφαρμογή του μέτρου για χρήση προστατευτικής μάσκας από το σύνολο του πληθυσμού
Σε ερώτηση αναφορικά στην έλλειψη μασκών από νοσηλευτήρια και φαρμακεία και αν υπάρχει τρόπος να μεριμνήσει η κυβέρνηση να κατασκευαστούν μάσκες στην Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι οι συγκεκριμένες μάσκες έχουν κάποιες προδιαγραφές και βάση αυτών των προδιαγραφών δεν κατέστη δυνατή η κατασκευή τους στην Κύπρο.
Πρόσθεσε ότι οι εντολές του ΠΟΥ αυτή τη στιγμή είναι πως δεν είναι αναγκαία η χορήγηση μασκών σε όλον τον πληθυσμό, για να σημειώσει ότι δύο χώρες στην ΕΕ έχουν προχωρήσει σε υιοθέτηση της πρότασης όπως όλος ο πληθυσμός φοράει μάσκες.
«Επειδή υπάρχει και μια τάση προς αυτή την κατεύθυνση από την περασμένη Δευτέρα έχω δώσει οδηγίες στη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών όπως προχωρήσει σε διαγωνισμό για την προμήθεια 9 εκατομμυρίων μασκών, με ένα κόστος 3 εκατομμύρια ευρώ και αναμένω τα αποτελέσματα αυτού του διαγωνισμού, που πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας», είπε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι πάρα τις οδηγίες του ΠΟΥ και η Κύπρος προληπτικά να προχωρήσει στην εφαρμογή και αυτού του μέτρου.
Επάρκεια και σε εξοπλισμό, αρκετός για τους επόμενους 6 με 7 μήνες
Συνέχισε λέγοντας ότι «υπήρχε και υπάρχει επάρκεια ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού στα δημόσια νοσηλευτήρια», σημειώνοντας ότι «ήταν παγκόσμια έλλειψη τα συγκεκριμένα αναλώσιμα και τις τελευταίες τρεις εβδομάδες που έχει ανοίξει και η αγορά της Κίνας έχουμε κάνει τεράστιο αγώνα να εξασφαλίσουμε ποσότητες».
«Ήδη», είπε, «το πρώτο φορτίο έχει έρθει την προηγούμενη εβδομάδα, το επόμενο αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή και έχουμε αγοράσει εξοπλισμό αξίας 15 εκατομμυρίων, ο οποίος είναι αρκετός για τους επόμενους 6 με 7 μήνες».
Υπάρχει πλάνο από την κυβέρνηση για σταδιακή επάνοδο στην καθημερινότητα
Ερωτηθείς αν τυγχάνει επεξεργασίας από την Κυβέρνηση σχέδιο εξόδου από την κρίση και χαλάρωση μέτρων όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «οι σκέψεις και το πλάνο υπάρχουν και το επεξεργαζόμαστε, απλώς μόλις σήμερα έχουμε ανακοινώσει την επέκταση των μέτρων μέχρι το τέλος Απριλίου», ωστόσο, πρόσθεσε «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε τις ενέργειες μας».
Είπε πως «θα υπάρξει μια σταδιακή επάνοδος και αυτό επεξεργάζονται και άλλες χώρες», συμπληρώνοντας ότι «προς το παρόν τρεις χώρες στην ΕΕ έχουν προχωρήσει σε ανακοίνωση χαλάρωσης των μέτρων, που έχουν πάρει από την ερχόμενη εβδομάδα».
«Αλλά στα πλάνα μας, βεβαίως, έχουμε προγραμματίσει πως θα γίνει η σταδιακή επάνοδος μας στην καθημερινότητα. Σήμερα συζητήθηκε και στην Κομισιόν, διότι η ανάγκη είναι όπως όλες οι χώρες συνεργαστούν και ταυτόχρονα προχωρήσουν σε κάποια χαλάρωση και όχι κάθε χώρα να προχωρεί σε διαφοροποίηση, διότι αντιλαμβάνεστε ότι ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα, άρα αν κάποια χώρα προβεί σε ενέργειες και όλες οι άλλες είναι σε διαφορετικό πλάνο, τότε υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε πίσω σε έξαρση των κρουσμάτων», τόνισε.
1.000 φοιτητές ανά 15νθημερο
Απαντώντας σε ερώτηση πόσους φοιτητές μπορεί να υποδεχθεί η Κύπρος, με βάση τις υφιστάμενες δυνατότητες, ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν υπολογίζουμε τον αριθμό που μπορούμε να υποδεχθούμε».
Όπως είπε «το ένα είναι η διαθεσιμότητα σε καταλύματα και ο έλεγχος κατά τη διάρκεια της διαμονής τους», σημειώνοντας ότι «μέχρι πρόσφατα είχαμε 1.400 σε καραντίνα και αυτό ήταν ένα τεράστιο έργο, διότι πολλοί εξ αυτών είχαν καθημερινές ανάγκες, όπως φαρμακευτική αγωγή κλπ».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η δυνατότητα διενέργειας τεστ για κορωνοϊό, που όπως έχει ανακοινώσει και ο Πρόεδρος, με την άφιξη των φοιτητών ή των οποιωνδήποτε άλλων δικαιούνται να έρθουν πίσω την Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να διενεργείται τεστ κορωνοϊού».
Ο Υπουργός Υγείας είπε πως «οι δυνατότητες μας μέχρι στιγμής είναι περίπου 1.000 άτομα ανά 15νθημερο», ωστόσο, σημείωσε «αυτό θα διαφοροποιείται μέρα με τη μέρα, με στόχο να εξυπηρετήσουμε πολύ περισσότερους».
Πονοκέφαλος για τις υγειονομικές υπηρεσίες οι ασυμπτωματικοί
Για τα ασυμπτωματικά άτομα, που σήμερα οι επιδημιολόγοι έκανα λόγο για «φοβερά μεγάλο κίνδυνο» και αν υπάρχουν σκέψεις για περιορισμό αυτού του κινδύνου με ακόμη περισσότερες δειγματοληψίες, ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε ότι «είναι ένας πονοκέφαλος για τις υγειονομικές υπηρεσίες, διότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που ασθενεί με κορωνοϊό δεν παρουσιάζει συμπτώματα».
«Το δείγμα μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι γύρω στο 13% είναι ασυμπτωματικοί. Σε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. που είναι πιθανώς ασυμπτωματικοί, όπως έχει αναφέρει και ο ΠτΔ σήμερα το πρωί με απόφαση του Υπουργικού, προβαίνουμε σε δύο ενέργειες η μία αφορά τη διενέργεια μιας επιδημιολογικής μελέτης με ένα τυχαίο δείγμα 800 άτομα ανά το παγκύπριο. Αυτό θα δώσει χρήσιμα εργαλεία στην επιδημιολογική μονάδα αξιολόγησης του ποσοστού του πληθυσμού, που έχει νοσήσει και αυτοί είναι οι ασυμπτωματικοί», είπε.
Εξάλλου, πρόσθεσε ότι «με τη δυνατότητα πλέον διενέργειας περισσότερων εργαστηριακών εξετάσεων που μέχρι στιγμής έχουν γίνει γύρω στις 14 χιλιάδες και σε αναλογία πληθυσμού η Κύπρος είναι η 2ή ή 3η χώρα σε αριθμό τεστ ανά το παγκόσμιο, έχουμε αποφασίσει όπως διεξαχθούν 20 χιλιάδες εργαστηριακές εξετάσεις τις επόμενες 20 μέρες σε άτομα από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που δικαιούνται να εργάζονται με βάση το διάταγμα και είναι αυτοί που έχουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό».
Καταληκτικά ανέφερε ότι «με αυτή την επιπλέον ενέργεια θα δοθεί η ευκαιρία να εντοπίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πιθανά ασυμπτωματικά πρόσωπα στην κοινότητα και αυτά είναι επιπλέον της διενέργειας εξετάσεων που θα εξακολουθεί να γίνεται μέσω της ιχνηλάτησης, που είναι στοχευμένη και αυτή αποδίδει τα πολύ καλά αποτελέσματα που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή».