Το σύνδρομο Cushing πιο διαδεδομένο στις γυναίκες
08 Απριλίου 2024, 10:04
Η Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας συνδρόμου Cushing, αναφέρει σε ανακοίνωση της, ότι αυτό επηρεάζει συχνότερα ενήλικες ηλικίας 20-50 ετών και είναι πιο διαδεδομένο στις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70% όλων των περιπτώσεων.
Η Εταιρεία εξηγεί ότι το σύνδρομο Cushing συμβαίνει όταν το σώμα έχει πάρα πολύ αυξημένη την ορμόνη κορτιζόλη (υπερκορτιζολαιμία) ή όταν διαταράσσεται ο φυσιολογικός ρυθμός έκκρισης της ορμόνης (κιρκάδιος ρυθμός) για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό μπορεί να προκύψει από το σώμα, συνεχίζει, όταν παράγεται υπερβολική κορτιζόλη (ενδογενές Cushing) ή από την εξωγενή λήψη φαρμάκων (φαρμακευτικό Cushing) που ονομάζονται γλυκοκορτικοειδή, τα οποία επηρεάζουν το σώμα με τον ίδιο τρόπο όπως η κορτιζόλη που παράγεται ενδογενώς.
Σημειώνεται ότι η αυξημένη ενδογενής κορτιζόλη μπορεί να προκύψει από 3 κύριες αιτίες. Από την Νόσο Cushing που οφείλεται σε αδένωμα υπόφυσης το οποίο παράγει σε αυξημένες ποσότητες της ορμόνης ACTH (φλοιοεπινεφριδιοτρόπος ορμόνη) ή να προκύψει αλλαγή στον ρυθμό έκκρισής της), στο επινεφριδιακό σύνδρομο Cushing που οφείλεται συνήθως σε αδένωμα επινεφριδίων ή υπερπλασία επινεφριδίων ή σπάνια καρκίνωμα επινεφριδίων και στο έκτοπο σύνδρομο Cushing που παράγεται από υπερπαραγωγή της ACTH από άλλα κύτταρα του σώματος πλην της υπόφυσης (πχ νευροενδοκρινή νεοπλάσματα πνεύμονα).
Τα αδενώματα της υπόφυσης (νόσος του Cushing) αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% των περιπτώσεων σε ενήλικες και περίπου το 60-70% των περιπτώσεων σε παιδιά και εφήβους.
Όπως αναφέρεται, το σύνδρομο Cushing επηρεάζει συχνότερα ενήλικες ηλικίας 20-50 ετών και είναι πιο διαδεδομένο στις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70% όλων των περιπτώσεων.
Εκτιμάται ότι 10-15 ανά εκατομμύριο, άνθρωποι επηρεάζονται κάθε χρόνο (ενδογενές σύνδρομο Cushing).
Συνήθως, αναφέρεται, ο ασθενής εμφανίζει αύξηση του σωματικού βάρους. Η κατανομή λίπους είναι χαρακτηριστική και λέγεται κεντρική κατανομή. Αφορά κυρίως στην κοιλιακή χώρα και τον κορμό. Ταυτόχρονα επειδή συνυπάρχει απώλεια μυϊκής μάζας, εμφανίζεται και λέπτυνση των άκρων και μυική αδυναμία. Επιπρόσθετα μπορεί να συνυπάρχει αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και οστεοπόρωση (συννοσηρότητες).
Τα κλινικά σημεία, τονίζεται, που μπορεί να παρατηρήσει ένα άτομο στο σώμα του πέραν της αύξησης του βάρους, είναι στρογγυλοποίηση του προσώπου (πανσεληνοειδές προσωπείο) με εξέρυθρα μάγουλα, ερυθροϊώδεις ραβδώσεις στο σώμα, βουβάλειο ύβο κάτω από τον αυχένα, πλήρωση υπερκλειδίων βόθρων (λίπος πάνω από τα οστά της κλείδας), υπερτρίχωση και ακμή στο δέρμα. Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην έμμηνο ρύση, κάποτε εικόνα συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και κάποτε υπογονιμότητα. Επιπρόσθετα μπορεί να εμφανιστεί αργή επούλωση στις πληγές, ευπάθεια σε λοιμώξεις ή αυξημένες εκχυμώσεις στο δέρμα.
Σημειώνεται ότι το ενδογενές σύνδρομο Cushing είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Αυτό συμβαίνει επειδή και άλλες ασθένειες έχουν παρόμοια συμπτώματα. Η διάγνωση του συνδρόμου Cushing μπορεί να είναι μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία, αναφέρεται ενώ σημειώνεται ότι ο Ενδοκρινολόγος είναι ο αρμόδιος ειδικός που μπορεί να το διαγνώσει. Χρειάζεται λήψη καλού ιστορικού και καλή κλινική εξέταση, προστίθεται.
Στη συνέχεια, απαιτούνται εξετάσεις ούρων, μέτρηση της κορτιζόλης και της ορμόνης ACTH και δοκιμασίες καταστολής της κορτιζόλης στο αίμα. Στη συνέχεια, πιθανόν να χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις MRI (μαγνητική τομογραφία) υπόφυσης και CT (αξονική τομογραφία) επινεφριδίων. Οι δοκιμασίες αίματος και ούρων μετρούν τα επίπεδα ορμονών και δείχνουν εάν το σώμα παράγει πάρα πολλή κορτιζόλη. Για την εξέταση ούρων, μπορεί να χρειαστεί συλλογή ούρων για περίοδο 24 ωρών, καταλήγει η ανακοίνωση.
Tags: Νόσος Cushing, σύνδρομο Cushing