Πρόταση νόμου για μονάδα αλλογενών μεταμοσχεύσεων
03 Απριλίου 2025, 16:47

Πρόταση νόμου για τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων εφαρμογής αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, με πρωτοβουλία του Προέδρους της, Ευθύμιου Δίπλαρου, και άλλων δύο Βουλευτών του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπου Πάζαρου και Σάβιας Ορφανίδου.
Στόχος της πρότασης, όπως εξήγησε ο κ. Δίπλαρος, είναι να ανοίξει την πρόταση για την ετοιμασία ενός νομοσχεδίου που θα μπορέσει να ψηφιστεί εντός του 2025.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι αφορμή για την πρόταση αποτέλεσε το γεγονός ότι περίπου 30 ασθενείς κάθε χρόνο μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να τύχουν θεραπείας με αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, γεγονός που, όπως είπε, προκαλεί σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Εξήγησε ότι μία τέτοια μονάδα θα μπορεί να αντιμετωπίζει περιστατικά ασθενών με λευχαιμία και θαλασσαιμία.
Εξήγησε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο θα προσδιορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές στελέχωσης, κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού μίας τέτοιας μονάδας, καθώς και διαδικασίες ελέγχου.
Στόχος είναι να πληροί συγκεκριμένες πρόνοιες μια τέτοια μονάδα και να υπάρχει και εξειδίκευση και ποιότητα.
«Έχουμε πει ότι δεν πρέπει να κάνουμε βιαστικές κινήσεις», είπε ο κ. Δίπλαρος, προσθέτοντας ότι έγινε ένας καλός διάλογος στη συνεδρίαση και ότι θα πρέπει να κατατεθούν στο Υπουργείο Υγείας μέχρι τις 20 Μαΐου όλα τα μνήματα όλων των φορέων που ήταν σήμερα καλεσμένοι στην Επιτροπή.
«Έκκληση και παράκληση μας προς το Υπουργείο Υγείας είναι να συσταθεί ομάδα που θα αναλάβει να μελετήσει όλα τα υπομνήματα να ξεκινήσει μία διαβούλευση και με την νομική υπηρεσία, ούτως ώστε όταν θα έχουμε ενώπιόν μας, ίσως στις αρχές Οκτωβρίου, να είναι κάτι ολοκληρωμένο και κάτι σωστό, για το οποίο θα περηφανευόμαστε ως χώρα».
«Θέλουμε αν είναι δυνατό πριν το τέλος του 2025 να τα έχουμε μπροστά μας ολοκληρωμένα», κατέληξε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Δίπλαρος εξήγησε ότι σήμερα γίνονται αυτόλογες μεταμοσχεύσεις στην Κύπρο, σε τρία ιατρικά κέντρα όπως είναι το ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου και το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, ενώ οι αλλογενείς μεταμοσχεύσεις γίνονται στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία.
«Θέλουμε να δημιουργηθεί ένα ιατρικό κέντρο στην Κύπρο, που να μπορούν να γίνονται και σε αυτό αλλογενείς μεταμοσχεύσεις και θα μπορεί ο ασθενείς να έχει την επιλογή να πάει στο εξωτερικό, αλλά να μπορεί και να είναι και στον τόπο του», πρόσθεσε.
Σημείωσε, ακόμα, ότι η πρόνοια θα είναι για λειτουργία έως δύο ιατρικών κέντρων, είτε ιδιωτικών είτε δημόσιων, καθώς στόχος είναι η ποιότητα και η εξειδίκευση, όπως είπε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, εξέφρασε τη στήριξη της κομματικής ομάδας στην πρόταση αυτή.
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και αναγκαίο βήμα που αυξάνει την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης στη χώρα μας, ανακουφίζει τους ασθενείς που μέχρι σήμερα αναγκάζονται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για μεταμόσχευση και μειώνει η παράλληλα του οικονομικό και ψυχολογικό βάρος των οικογενειών που βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτές τις πολύ δύσκολες καταστάσεις» είπε.
Την πρόταση χαιρέτισε, επίσης, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, λέγοντας ότι στηρίζει την προοπτική λειτουργίας μίας τέτοιας μονάδας, γιατί έτσι εξελίσσεται η υγεία, με πιο ποιοτικές υπηρεσίες.
Tags: Βουλή, μεταμοσχεύσεις