ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας χαιρετίζει η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών

16 Οκτωβρίου 2024, 15:29

images

Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών χαιρετίζει την έγκριση της οδηγίας για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και το Δελτίο Στάθμευσης Ατόμων με αναπηρίες και τονίζει ότι η τελική έγκριση σημαίνει ότι το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι μπορεί να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση των καρτών σε όλα τα κράτη μέλη.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών αναφέρει ότι το Συμβούλιο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέκρινε στις 14 Οκτωβρίου, 2024 το νομικό – το τελικό «πολύγλωσσο» κείμενο της οδηγίας για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και το Δελτίο Στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες, το οποίο είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων στις 9 Οκτωβρίου του 2023, σημειώνοντας πως «ξεπεράστηκαν τελικά τα τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια».

Σύμφωνα με την Οργάνωση Τυφλών «αυτό που απομένει είναι τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξουν τη φιλοδοξία και την ίδια ταχύτητα που επέδειξε η Επιτροπή και να αρχίσουν να εκδίδουν και κυρίως να αποδέχονται τις κάρτες», ενώ σημειώνει πως «η οδηγία μεταφράστηκε ήδη στις 27 γλώσσες της Ένωσης».

Εξηγεί πως «η τελική έγκριση σημαίνει ότι το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ένωσης και ότι μπορεί να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση των καρτών σε όλα τα κράτη μέλη», συμπληρώνοντας ότι «οι νέες κάρτες θα πρέπει να γίνουν πραγματικότητα το αργότερο μέχρι το 2028».

Ωστόσο, αναφέρει ότι οι χώρες της Ένωσης μπορούν (και πρέπει) να αρχίσουν να τις εκδίδουν και να τις δέχονται νωρίτερα χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών αναφέρει ακόμα πως το επόμενο στάδιο είναι η ορθή διατύπωση και εθνική εφαρμογή της εναρμονιστικής Νομοθεσίας και η διασφάλιση ουσιαστικών θετικών επιπτώσεων.

Εκφράζει την ετοιμότητα να συνεργαστεί με τους συμμάχους της στην Κύπρο και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής πολιτείας, για την επίτευξη και ψήφιση φιλόδοξων εθνικών νόμων που θα περιλαμβάνουν ειδική χρηματοδότηση για την υλοποίηση των καρτών, ελαχιστοποίηση των εξαιρέσεων που γίνονται στο πεδίο εφαρμογής των Καρτών, φιλοδοξία να να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας μπορεί να παρέχει προσωρινή πρόσβαση σε υποστήριξη για άτομα με αναπηρία και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνικών απαιτήσεων, για παράδειγμα για τις ψηφιακές εκδόσεις της κάρτας.

Σχετικά Άρθρα