Τέσσερις xιλιάδες ασθενείς επισκέφτηκαν την Kαρδιολογική Κλινική ΓΝ Πάφου
31 Δεκεμβρίου 2021, 06:47
Στη διάρκεια του απερχόμενου έτους έγιναν 4000 επισκέψεις ασθενών στα ιατρεία και στα εργαστήρια της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Πάφου, για εξέταση, για υπερηχογραφήματα, για δοκιμασίες κόπωσης, για έλεγχο συσκευών - βηματοδοτών και απινιδωτών και για 24ωρη καταγραφή ρυθμού και αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Πάφου Δρ. Ιωσήφ Μουτήρη.
Ο Δρ. Μουτήρης μιλώντας κατά την εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες, με αφορμή το τέλος του 2021, ανέφερε πως διενήργησαν μερικές δεκάδες επεμβάσεις στο χειρουργείο για τοποθέτηση βηματοδότη ή απινιδωτή σε κατάλληλους ασθενείς, και μετάφεραν για πρωτογενή αγγειοπλαστική ή για εγχείρηση καρδιάς σε νοσοκομεία που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία, περί τους 100 ασθενείς.
Επεσήμανε επίσης πως πραγματοποίησαν στη διάρκεια του έτους 824 νοσηλείες καρδιοπαθών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και στον Καρδιολογικό θάλαμο.
Πρόσθεσε πως κύριες διαγνώσεις των νοσηλευόμενων ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια, η στεφανιαία νόσος, η κολπική μαρμαρυγή, οι βαλδιδοπάθειες, κυρίως μιτροειδούς και αορτικής βαλβίδας, η υπερτασική καρδιοπάθεια, η πνευμονική εμβολή και οι κολποκοιλακοί αποκλεισμοί.
Η καρδιακή ανεπάρκεια βρίσκεται, όπως είπε, στην κορυφή του αιτιολογικού πίνακα ακολουθούμενη από τη στεφανιαία νόσο και την κολπική μαρμαρυγή. Είπε ακόμη πως η ενδονοσοκομειακή θνητότητα παρέμεινε σχετικά χαμηλή, χαμηλότερη από προηγούμενα χρόνια και κυμάνθηκε στο 1,5%, με κύριες αιτίες την καρδιακή ανεπάρκεια και τη στεφανιαία νόσο.
Ο Δρ Μουτήρης κάνοντας μια ανασκόπηση της χρονιάς ανέφερε πως στη διάρκεια του έτους ενίσχυσαν επίσης το θάλαμο Covid – 19 του Νοσοκομείου Πάφου αλλά και του Νοσοκομείου Λεμεσού, διαθέτοντας 2 καρδιολόγους για ενίσχυση των δύο θαλάμων.
Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που χρειάστηκε, συνέχισε, “να προσφέρουμε επιπρόσθετη στήριξη με τον επί καθήκοντι καρδιολόγο της Κλινικής μας, ειδικά όταν ασθενείς με Covid- 19 παρουσίασαν συμπτωματολογία οξέως εμφράγματος ή οξέως στεφανιαίου συνδρόμου”, προσθέτοντας πως η ενίσχυση των θαλάμων Covid- 19 με καρδιολόγο θα συνεχιστεί και φέτος και για όσο διάστημα χρειαστεί.
Επιπρόσθετα ο Δρ. Μουτήρης υπέβαλε ξανά χθες την εισήγηση του για την κάλυψη με καρδιολόγο από την Κλινική τους, του νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς. Για ενίσχυση μάλιστα της δυνατότητας των γενικών γιατρών του νοσοκομείου Πόλης, οι οποίοι εργάζονται στις Α’ Βοήθειες, η Κλινική μας, είπε, είναι έτοιμη να τους παράσχει τα αναγκαία εκπαιδευτικά μαθήματα για τη βελτίωση της ικανότητας τους για την πρώτη αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών, όπως το οξύ έμφραγμα, το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, η παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή, το διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής, η πνευμονική εμβολή, κλπ.
Με αυτό τον τρόπο θα είναι σε καλύτερη θέση να παρέχουν την αρχική θεραπεία σε αυτά τα δύσκολα περιστατικά προτού τα μεταφέρουν με ασθενοφόρο στο ΓΝ Πάφου για συνέχιση της θεραπείας, συμπλήρωσε.
Σχετικά με τους στόχους για το 2022 ο Δρ. Μουτήρης αναφέρθηκε στην επιθυμία τους να συνεχίσουν να παρέχουν υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα στους ασθενείς και να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την Κλινική.
Στα πλαίσια αυτά, θεωρούμε, είπε, “αναγκαία την αγορά αγγειογράφου για λειτουργία εργαστηρίου Επεμβατικής Καρδιολογίας και λειτουργία Εντατικής Καρδιολογικής Μονάδας αποτελούμενης από 4 κλίνες, για τη νοσηλεία των ασθενών με έμφραγμα μυοκαρδίου, μετά την πρωτογενή αγγειοπλαστική, καθώς και ασθενών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια”.
Πρόσθεσε επίσης πως το επεμβατικό εργαστήρι και η εντατική Καρδιολογική Μονάδα θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της καρδιολογικής κλινικής, για να μπορέσει να συνεχίσει να επιτελεί το ρόλο της ως η μοναδική πλήρως οργανωμένη δημόσια καρδιολογική κλινική της επαρχίας Πάφου.
Ανακοίνωσε τέλος πως στον εκπαιδευτικό τομέα, θα διοργανωθούν φέτος 4 καρδιολογικές ημερίδες, μία ανά τριμηνία, για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου, με την πρώτη να έχει ήδη προγραμματισθεί για τις 20 Ιανουαρίου.
Θα διοργανωθεί επίσης μια ημερίδα επιπέδου ALS για το νοσηλευτικό προσωπικό της καρδιολογικής κλινικής, με σκοπό την βελτίωση της δυνατότητας τους για την αντιμετώπιση της καρδιο-αναπνευστικής ανακοπής.
Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κλινική εκπαίδευση στους φοιτητές και θα ενθαρρύνουμε τη συγγραφή εργασιών για δημοσίευση ανέφερε, προσθέτοντας πως ήδη στο πρώτο τεύχος του Καρδιολογικού περιοδικού της Κύπρου, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές Ιανουαρίου, θα υπάρχουν δύο εργασίες από την Κλινική τους, κατέληξε.
Tags: Καρδιά, καρδιακά επεισόδια, Νοσοκομεία