ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΤΑΥ: Σε κατάσταση ξηρασίας η Κύπρος - Φούλαραν οι αφαλατώσεις

24 September 2024, 13:54

images

Σύμφωνα με τα δεδομένα που επικρατούν φέτος λόγω της ανομβρίας, η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση ξηρασίας, με το γεωργικό κλάδο να κινδυνεύει, δήλωσε η ανώτερη εκτελεστική μηχανικός στο τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Γιάννα Οικονομίδου.

Η κ. Οικονομίδου, η οποία μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου απευθύνοντας για πολλοστή φορά έκκληση να μην γίνεται σπατάλη του νερού, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν βρέξει ούτε φέτος, η κατάσταση θα είναι τραγική, ειδικά στον γεωργικό κλάδο.

Σημείωσε ότι «σήμερα η αποθηκευμένη ποσότητα νερού ανέρχεται στα 85,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στα κύρια φράγματα, η οποία σε πληρότητα αντιστοιχεί στο 29,5% σε σχέση με 51,9% που είχαμε την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

Τόνισε ότι «διαβιούμε κατάσταση ξηρασίας, γι’ αυτό καλούμε για άλλη μια φορά τον κόσμο να εξοικονομεί το νερό και να μην προβαίνει σε σπατάλες».

Χαρακτήρισε σημαντικές τις τελευταίες βροχοπτώσεις, εντούτοις όπως επεσήμανε «εξακολουθεί να παραμένει χαμηλή η βροχόπτωση για να διαφοροποιηθεί η κατάσταση που επικρατεί στα φράγματα. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες ποσότητες βροχών, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται τα φράγματα».

Σχετικά με τις βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου είπε ότι «ήταν σημαντικές σε σχέση με τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών».

«Ανήλθαν στις 123 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού και σημειώθηκαν στα φράγματα Καλαβασού, Λευκάρων και Διπόταμου».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «δυστυχώς δεν αναμένεται σημαντική ροή στα υπόλοιπα φράγματα τα οποία έχουν λάβει μηδενική ποσότητα».

Οι αφαλατώσεις δουλεύουν φουλ εδώ και δύο χρόνια

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «αξιολογούμε την κατάσταση και εάν δεν βρέξει ούτε το φετινό χειμώνα θα συνεχίσουν να λειτουργούν πλήρως οι μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, ώστε να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό ο τομέας της ύδρευσης».

Υπέδειξε ότι «εάν οι ποσότητες στα φράγματα δεν είναι ικανοποιητικές για να συμπληρώσουν τις ποσότητες της ύδρευσης, τότε θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα και σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει ο γεωργικός κλάδος».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα