Συντονισμός για απρόσκοπτη παροχή φαρμάκων στην αγορά
29 September 2023, 06:00
Συντονίζουν τις ενέργειες τους οι φαρμακευτικές υπηρεσίες και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) όσον αφορά την απρόσκοπτη παροχή φαρμάκων στην αγορά.
Οι φαρμακευτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και ο ΟΑΥ, καταβάλλουν προσπάθεια για δημιουργία κοινής πλατφόρμας όπου οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας και αντιπρόσωποι φαρμακευτικών προϊόντων θα ενημερώνουν για τις επικείμενες ελλείψεις φαρμάκων.
Μιλώντας στο YgeiaWatch, η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου, εξήγησε ότι μέχρι στιγμής υπήρχαν δυο ξεχωριστές διαδικασίες που κάποιος κάτοχος άδειας κυκλοφορίας ή αντιπρόσωπος όφειλε να δηλώσει την έλλειψη για κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα.
«Ό ένας ήταν στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, κάτι το οποίο προνοείται και από το νόμο. Οι φαρμακευτικές υπηρεσίες ανέμεναν ειδοποίηση από τον κάτοχο άδειας ή αντιπρόσωπο, όταν η έλλειψη θα επηρέαζε την Κύπρο για πάνω από 4 εβδομάδες», ανέφερε.
Παράλληλα όμως, πρόσθεσε, υπάρχει και η υποχρέωση να δηλώνονται στον ΟΑΥ με συγκεκριμένη διαδικασία εκ των προτέρων, επικείμενες ελλείψεις για να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων, ούτως ώστε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας να βρίσκουμε άλλη πηγή για να έχουμε ανταλλάξιμο φάρμακο από την πρώτη ημέρα της έλλειψης».
«Tώρα είμαστε σε συνεννόηση με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για να συνδυάσουμε τις ανάγκες του ΓεΣΥ με την νομική υποχρέωση που έχουν οι κάτοχοι αδείας κυκλοφορίας/αντιπρόσωποι έναντι του Υπουργείου Υγείας», τόνισε.
«Με αυτή τη νέα ρύθμιση, οι κάτοχοι άδειας ή αντιπρόσωποι θα δηλώνουν μόνο μια φορά για την επικείμενη έλλειψη κάποιου φαρμάκου και αφετέρου θα είναι υπόλογοι έναντι της νομοθεσίας οπόταν σε περίπτωση που δεν συμμορφώνεται κάποιος και δεν δηλώνει το προϊόν να υπάρχει και η δυνατότητα υποβολής κυρώσεων», τόνισε.
«Στην δική μας περίπτωση αν η σύμβαση δεν αφορούσε διαγωνισμό αδυνατούσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις. Ενώ τώρα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας θα μπορούμε να το πράξουμε», προσθέτει.
Σύμφωνα με την κ. Αχνιώτου, με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στην έγκαιρη ενημέρωση από τους κατόχους άδειας ή αντιπροσώπους φαρμακευτικών προϊόντων για τις ελλείψεις για να βρεθούν άλλες πηγές. «Όταν δεν είναι έγκαιρη η ενημέρωση δεν μας μένει χρόνος να αντιδράσουμε», επισημαίνει.
Αναφέρει ότι «με βάση τα στατιστικά έχουμε 35 περίπου ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων τον μήνα εκ των οποίων οι σημαντικές ελλείψεις αφορούν 5 διότι για τα υπόλοιπα υπάρχουν ανταλλάξιμα προϊόντα».
Μέριμνα για επάρκεια φαρμάκων
Η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου, σημειώνει στο YgeiaWatch ότι «το κράτος μεριμνά συνεχώς στο να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων για να εξυπηρετείται ο κύπριος πολίτης, με συντονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, με τη φαρμακοβιομηχανία και τις φαρμακευτικές εταιρείες που μας στηρίζουν».
«Οι κατασκευάστριες εταιρείες διανέμουν τα φάρμακα αναλογικά σε κάθε χώρα. Ότι πρέπει να γίνει από το κράτος γίνεται. Είμαστε συνέχεια σε επαφή με την Ευρώπη για αυτά τα θέματα», σημειώνει.
Τροποποίηση νομοθεσίας
Tο θέμα της τροποποίησης της νομοθεσίας για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εισαγωγής φαρμάκων από παράλληλους εισαγωγείς, συζητήθηκε χθες στην επιτροπή υγείας της βουλής.
Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, ανέφερε ότι προωθείται από την Επιτροπή Υγείας η τροποποίηση του νόμου «που θα δώσει, μεταξύ άλλων, και δυνατότητα στους παράλληλους εισαγωγείς φαρμάκων να εισάγουν φάρμακα που είτε βρίσκονται στην αγορά είτε όχι».
Ο κ. Πάζαρος εξήγησε ότι «τα φάρμακα που είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά, οι παράλληλοι εισαγωγείς θα τα πωλούν στην ίδια τιμή με αυτά που εισάγονται από τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου, όμως τα φάρμακα που δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά, οι παράλληλοι εισαγωγείς θα μπορούν, σύμφωνα με την τροποποίηση, να αιτούνται καθορισμό της τιμής τους».
Ανέφερε ότι μία άλλη σημαντική πτυχή που θα προκύψει από αυτή την τροποποίηση είναι ότι θα καλυφθεί το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις και με τα φάρμακα που χρειάζονται ο ασθενείς και που είναι καινοτόμα και ακριβά.
«Εν ολίγοις, θα μπορούν να εισαχθούν στην Κύπρο καινοτόμα φάρμακα για σπάνιες ασθένειες, που μέχρι τώρα εισαγωγείς δεν εισάγουν, είτε λόγω του υψηλού κόστους ή λόγω της μικρής του ζήτησης, αφού αφορούν σπάνιες ασθένειες», είπε.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη