Συμβουλές φοιτητών διαιτολογίας για ρύθμιση του διαβήτη
14 Νοεμβρίου 2023, 09:19
Συμβουλές για ρύθμιση του διαβήτη και αποφυγή των επιπλοκών του, δίνουν οι φοιτητές διαιτολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δέσποινα Ιωάννου, Λοΐζος Γεωργίου και Ιωάννης Συκαράς, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Επισημαίνουν ότι ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νεφροπάθειες, νευροπάθειες, διαταραχές της όρασης, και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων.
Αναφέρουν σε σχετικό βίντεό τους, ότι ένας συνδυασμός διατροφικών και συμπεριφορικών αλλαγών θα βοηθήσουν στον έλεγχο της εξέλιξης του διαβήτη.
Καθοριστικός παράγοντας η διατήρηση υγιούς βάρους
Όπως σημειώνουν, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τον διαβήτη.
«Αν είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος στόχευσε στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και μια απώλεια βάρους της τάξεως του 5%, επιδρά θετικά τόσο στον γλυκαιμικό έλεγχο όσο και στη μείωση της φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης, μία μεγαλύτερη απώλεια βάρους άνω των 15 κιλών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην υποστροφή του διαβήτη», συμπληρώνουν.
Αναφέρουν ακόμη ότι έρευνες έχουν δείξει ότι τα διατροφικά μοτίβα όπως η Μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα DASH, οι χορτοφαγικές δίαιτες καθώς και η Νέα Σκανδιναβική δίαιτα επιδρούν θετικά στη διαχείριση του διαβήτη. Κοινό τους χαρακτηριστικό, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής άλεσης.
Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, προτείνουν να δοθεί έμφαση στη συνολική ποσότητα αλλά και στην ποιότητα, με κύρια προτεραιότητα την περιεκτικότητα των τροφών σε φυτικές ίνες. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, η κινόα και το μαύρο ψωμί, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες απορροφώνται πιο αργά από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα την ομαλότερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Από την άλλη, εισηγούνται να αποφεύγονται οι απλοί και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που απαντώνται στα αναψυκτικά και φρουτοποτά, στα μπισκότα, στα γλυκίσματα και τα κέικ. Οι απλοί υδατάνθρακες απορροφώνται πιο γρήγορα και αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Εναλλακτικά, για γλυκιά γεύση, προτείνουν την κατανάλωση σνακ με αγνά υλικά όπως χουρμάδες, βρώμη, αβοκάντο, κακάο και ξηρούς καρπούς.
Αναφορικά με τις πρωτεΐνες συστήνεται η κατανάλωση άπαχων πρωτεϊνών όπως το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό και τα όσπρια.
«Φρόντισε να έχεις μια πηγή πρωτεΐνης στο πιάτο σου. Αυτό συμβάλλει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και δίνει το αίσθημα του κορεσμού», προσθέτουν.
Σχετικά με τα λίπη, συστήνουν προσοχή κυρίως την ποιότητα τους καλώντας σε αποφυγή των κορεσμένων και τρανς λιπαρών τα οποία προέρχονται κυρίως από ολόπαχο κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, επεξεργασμένα, προτηγανισμένα και τηγανισμένα τρόφιμα όπως πατατάκια, ντόναντς και φαστ φούντ.
«Εμπλούτισε τη διατροφή σου με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά τα οποία θα βρεις στο ελαιόλαδο, στα λιπαρά ψάρια, στο αβοκάντο και στους ξηρούς καρπούς», προσθέτουν.
Επιπλέον, καλούν σε περιορισμό του αλατιού στην διατροφή για καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την αποφυγή επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη. «Μπορείς να τα καταφέρεις αποφεύγοντας να προσθέτεις έξτρα αλάτι στο πιάτο σου, ενώ μπορείς να ξανα-κερδίσεις τη γεύση του φαγητού σου προσθέτοντας λεμόνι, ξύδι, μπαχαρικά ή και βότανα όπως μαϊντανό και κόλιανδρο», αναφέρουν.
Σημειώνουν ακόμη ότι σε περίπτωση που καταναλώνετε αλκοόλ, να γίνεται με μέτρο, δηλαδή μέχρι 1 ποτό ημερησίως για γυναίκες και μέχρι 2 ποτά για άντρες. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμικά ή υπεργλυκαιμικά επεισόδια. Το μεγαλύτερο όφελος συνδέεται με την αποχή από το αλκοόλ.
Τέλος, προτείνουν την άσκηση στην καθημερινότητα. «Αφιέρωσε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για περπάτημα, ποδήλατο, τροχάδι, κολύμπι και συνδύασε το με ασκήσεις αντίστασης τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα», τονίζουν.
Γ.Χ.
Tags: διαβήτης, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη