Συλλογικά και ατομικά τα μέτρα κατά του ιού Δ. Νείλου
08 Αυγούστου 2019, 07:31
Συλλογικά αλλά και ατομικά θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα κατά του ιού του Δυτικού Νείλου δήλωσε στο YgeiaWatch ο Αλβέρτος Καρής, διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών.
Ως συνέχεια των μέτρων που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση του ιού και της προσπάθειας να εντατικοποιηθεί η καταπολέμηση των εστιών των κουνουπιών, ο κ. Καρής εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα έγκειται εντός των υποστατικών περιλαμβανομένων κατοικιών, εργοστασίων, εγκαταλελειμμένων πισινών, σιντριβανιών και άλλων εστιών στάσιμων νερών.
Όπως είπε, σημαντικός παράγοντας για την καταπολέμηση των κουνουπιών είναι ο κάθε πολίτης.
«Οι πολίτες», πρόσθεσε, «θα πρέπει να ενεργήσουν πέριξ της οικίας τους. Εκδώσαμε φυλλάδια, δημιουργήσαμε και τηλεοπτικό φιλμάκι, έτσι ώστε να συμβάλουν και αυτοί στην καταπολέμηση των πληθυσμών των κουνουπιών».
Επιπρόσθετα ο κ. Καρής αναφέρθηκε στην ανακοίνωση για τους ψεκασμούς στη νεκρή ζώνη σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη σημειώνοντας ότι διενεργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου «προγράμματα τα οποία εκπονούνται από την αρχή του χρόνου και εφαρμόζονται από τις υγειονομικές υπηρεσίες με τη συνοδεία των Ηνωμένων Εθνών στη νεκρή ζώνη».
Σε ερώτηση αν γνωρίζουμε κατά πόσο η άλλη πλευρά λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ο κ. Καρής απάντησε ότι «ως υγειονομικές υπηρεσίες γνωρίζουμε ότι λαμβάνουν και εκείνοι μέτρα χωρίς όμως να γνωρίζουμε λεπτομέρειες εάν έχουν την ίδια οργάνωση με εμάς».
«Ενημερωνόμαστε και ανταλλάζουμε πληροφορίες για τα κρούσματα. Οι ίδιοι θέλουν να ισχυρίζονται ότι πραγματοποιούν ψεκασμούς σε όλη την κατεχόμενη Κύπρο», παρατήρησε.
Ο κ. Καρής επισήμανε ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και αφορούσαν κυρίως την εντατικοποίηση των ψεκασμών εντός των πόλεων θα κοινοποιηθούν μέσω της ένωσης δήμων σε όλους του δήμους και όλες τις κοινότητες της Κύπρου.
Μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του ιού περιλαμβάνεται και η περιβαλλοντική έρευνα.
«Μόλις σήμερα στείλαμε λειτουργούς να διαπιστώσουν κατά πόσο στις περιοχές όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα υπάρχουν εστίες εκκόλαψης κουνουπιών και δεύτερο αν υπάρχουν πτηνοτροφικά υποστατικά ή και κτηνοτροφικά υποστατικά που ενδεχομένως να είναι μολυσμένα».
Ο κ. Καρής διευκρίνισε ότι «οι ψεκασμοί στους δήμους διενεργούνται συνεχώς, δεν ξεκίνησαν τώρα λόγω των κρουσμάτων. Οι υγειονομικές υπηρεσίες τρέχουν προγράμματα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και οι υγειονομικές υπηρεσίες των δήμων επίσης εφαρμόζουν προγράμματα ψεκασμών.
Στον Πεδιαίο ποταμό οι ψεκασμοί, είπε, γίνονται και από τους δήμους αλλά και από τις υγειονομικές υπηρεσίες».
«Φέτος για πρώτη φορά έχουμε ενδογενή κρούσματα», όπως είπε ο κ. Καρής, τα οποία δεν είναι εισαγόμενα.
Σημείωσε ότι ο ιός πρέπει να μας ανησυχεί αλλά όχι να μας πανικοβάλλει γιατί το 80% από αυτούς που θα μολυνθούν δεν θα παρουσιάσουν συμπτώματα, 19% θα παρουσιάσουν ελαφριά συμπτώματα και 1% θα αναπτύξει βαριά συμπτώματα κυρίως σε μεσήλικες με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα».
Σε ερώτηση αν επηρεάζεται και η Κύπρος σχετικά με την επιδημία του Δάγκειου πυρετού στις Φιλιππίνες, ο κ. Καρής απάντησε:
«Ο δάγκειος πυρετός υπάρχει στη Λατινική Αμερική και δεν εντοπίστηκαν κρούσματα του στην Κύπρο μέχρι τώρα. Αν υπάρξει κρούσμα θα είναι εισαγόμενο. Δεν έχουμε ούτε ενδογενή, ούτε εισαγόμενα κρούσματα μέχρι στιγμής. Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί επί του παρόντος», τόνισε.
Της Χρυστάλλας Ολυμπίου
Tags: Ιός Δυτικού Νείλου, Κουνούπια