Στόχος η εξάλειψη παρενόχλησης από τους χώρους εργασίας
06 Μαρτίου 2024, 14:38
Αποφασιστικότητα για αντιμετώπιση και εξάλειψη της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης από τους τομείς απασχόλησης και την οικονομική δραστηριότητα εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, σε ημερίδα της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ για το θέμα, την Τετάρτη, στη Λευκωσία.
Σε ομιλία του, είπε ότι σύμφωνα με μελέτες, ένα σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού έχει υποστεί κάποια μορφή παρενόχλησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Σημείωσε ότι δεν είναι απλώς ένα ζήτημα ατομικής ανάρμοστης συμπεριφοράς, αλλά μια "συστημική αποτυχία που απαιτεί και συστημικές λύσεις".
"Τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την ευθυγράμμιση των πολιτικών της με τις βέλτιστες πρακτικές εντός της ΕΕ. Επικαιροποιήσαμε τα νομικά μας πλαίσια, αντλώντας έμπνευση τόσο από τις οδηγίες της ΕΕ όσο και από τις επιτυχείς εφαρμογές από τα κράτη μέλη που πρωτοστάτησαν σε αυτόν τον τομέα", ανέφερε, μιλώντας για τα δεδομένα στην Κύπρο.
Σημείωσε ότι ένα ορόσημο ήταν η συνολική μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την παρενόχληση στον χώρο εργασίας. "Αυτή η μεταρρύθμιση δεν αφορούσε μόνο τη συμμόρφωση με τα πρότυπα της ΕΕ, αλλά αντιπροσώπευε μια θεμελιώδη δέσμευση για την ευημερία του εργατικού δυναμικού", είπε, επισημαίνοντας ότι εισήγαγε πιο αυστηρά μέτρα κατά των δραστών, αύξησε την προστασία των θυμάτων και έθεσε νέα πρότυπα για την κουλτούρα στον χώρο εργασίας.
Ο Υπουργός έκανε αναφορά στον περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμο, ο οποίος θεσπίστηκε ως ενωσιακή υποχρέωση με σκοπό την μεταφορά συγκεκριμένων οδηγιών στην κυπριακή έννομη τάξη. Συγκεκριμένα, είπε, το άρθρο 12 με τίτλο «Παρενόχληση και σεξουαλική παρενόχληση» απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε πράξη, η οποία συνιστά παρενόχληση ή σεξουαλική παρενόχληση και απαγορεύει τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης δυσμενούς μεταχείρισης ατόμου, για τον λόγο ότι απέκρουσε ή υπέκυψε σε σεξουαλική παρενόχληση ή παρενόχληση λόγω φύλου.
Σημείωσε, ακόμα, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαβούλευσης αναφορικά με σύνταξη εφαρμοστικού νόμου στα πλαίσια της κύρωσης της Σύμβασης 190 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, η οποία πραγματεύεται άμεσα και ειδικά την παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Επιπλέον, είπε ότι στον δημόσιο τομέα εφαρμόζεται ο Κώδικας Πρακτικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της Παρενόχλησης και της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στην εργασία, όπως αυτός έχει συνταχθεί από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Αναφορικά με τους μηχανισμούς που εφαρμόζονται στο Υπουργείο Εργασίας, ο Υπουργός ανέφερε τον μηχανισμό των επιθεωρητών ισότητας των φύλων του Τμήματος Εργασίας, ο οποίος επιτελεί μια σημαντική εξωδικαστική διαδικασία με συνάμα κοινωνικό ρόλο, όπως είπε. "Ο μηχανισμός αφορά στη διερεύνηση καταγγελιών, αλλά προσφέρει παράλληλα διαφώτιση και παροχή συμβουλών. Ο μηχανισμός των επιθεωρητών εξακολουθεί να λειτουργεί με επιτυχία, με πρωταρχική μέριμνα σε πρώτο στάδιο λήψης παραπόνου για σεξουαλική παρενόχληση την απομάκρυνση του θύματος από το θύμα από τον ίδιο εργασιακό χώρο μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση", σημείωσε.
Όπως είπε, οι επιθεωρητές συμβάλλουν, περαιτέρω, στη διαφώτιση του κοινού αλλά και την παροχή συμβουλών σε φορείς και άτομα, ώστε να αποφεύγονται στο μέτρο του εφικτού οι δικαστικές διαδικασίες και να επιτυγχάνεται η διατήρηση της εργασιακής ειρήνης. "Φυσικά, αρχική προτεραιότητα του Επιθεωρητή είναι να επιχειρεί να διευθετήσει τη διαφορά εφόσον ενημερώσει την/τον παραπονούμενη/ο για τις ενδεχόμενες λύσεις, με γνώμονα πάντοτε το έννομο συμφέρον της/του", υπογράμμισε.
Ένας επιπρόσθετος μηχανισμός είναι η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, είπε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή συνδράμει, πέραν της υποβολής των παραπόνων στον Αρχιεπιθεωρητή του Τμήματος Εργασίας, σε συμβουλές, έρευνες και διαφώτιση οργανισμών και κοινού όπως και στην παροχή νομικής αρωγής σε περίπτωση που στοιχειοθετηθεί διάκριση λόγω φύλου.
"Κοιτάζοντας την επόμενη μέρα, αναγνωρίζουμε ως Υπουργείο Εργασίας ότι η παρενόχληση και η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας είναι ζητήματα που διασχίζουν οικονομικούς φορείς και τομείς εργασίας, σύνορα και πολιτισμούς. Επομένως, οι στρατηγικές και οι πολιτικές μας πρέπει να είναι δυναμικές, να ενημερώνονται από τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία και να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες πραγματικότητες του χώρου εργασίας", ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι γίνεται επίσης προσπάθεια για καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την καταπολέμηση της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Πρωτοβουλίες όπως οι ανώνυμες πλατφόρμες αναφοράς, η κατάρτιση σε σχετικά θέματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και η ανάλυση δεδομένων για τον εντοπισμό κινδύνων, αποτελούν τομείς στους οποίους η Κύπρος στοχεύει να αξιοποιήσει συνεργασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βελτίωση των συνθηκών στον χώρο εργασίας, σύμφωνα με τον Υπουργό.
"Το κλειδί για την προσέγγισή μας είναι η αυστηρή επιβολή της Νομοθεσίας, σε συνδυασμό με μέτρα που διασφαλίζουν ότι τα θύματα μπορούν να εμφανιστούν χωρίς φόβο αντιποίνων ή στιγματισμού", είπε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι νόμοι από μόνοι τους δεν μπορούν να αλλάξουν την κουλτούρα στον χώρο εργασίας. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεργαζόμαστε, επίσης, στενά με επιχειρήσεις, τις συντεχνίες και ΜΚΟ για να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα σεβασμού, ένταξης και ισότητας. Είναι σημαντικό κάθε ενδιαφερόμενος να κατανοήσει τον ρόλο του στην πρόληψη της παρενόχλησης και στην προώθηση ενός ασφαλούς χώρου εργασίας", κατέληξε.
Tags: σεξουαλική παρενόχληση