Στο 9% το χάσμα αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών
15 Φεβρουαρίου 2023, 10:44
Στο 9% ανέρχεται το χάσμα αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο για ίση αξία εργασίας για το 2022, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από το 2021 που έφτανε στο 10.4%, διατηρώντας τον έμφυλο επαγγελματικό διαχωρισμό στο νησί.
Παρά τον ισχύοντα νόμο σχετικά με την Ίση Αμοιβή σε άνδρες και γυναίκες για Ίσης Αξίας Εργασία, το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθεί να είναι πραγματικότητα για πολλές γυναίκες, αφού για κάθε 1 ευρώ που κερδίζουν οι άνδρες οι γυναίκες κερδίζουν 91 σεντς.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ), όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σηματοδοτεί την Ημέρα Ίσης Αμοιβής με μια μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία για να ευαισθητοποιήσει και να επιστήσει την προσοχή στο δικαίωμα των γυναικών για ίση αμοιβή στην εργασία ίσης αξίας, αλλά και να ασκήσει πιέσεις για την ευρύτερη εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου.
Όπως αναφέρει, «ο έμφυλος επαγγελματικός διαχωρισμός, η συγκέντρωση των γυναικών σε χαμηλόβαθμες και χαμηλόμισθες θέσεις, αλλά και το γεγονός ότι το φύλο συνεχίζει να φιγουράρει, έστω και σε μικρό ποσοστό, ως κριτήριο κατά τη διαδικασία ανέλιξης και αξιολόγησης, αποτελούν απόδειξη του επιχειρήματος ότι τα στερεότυπα του φύλου δεν έχουν ακόμη καταπολεμηθεί αποτελεσματικά».
Φαύλος κύκλος οι προσπάθειες για ισότητα
Σημειώνεται ότι στην Κύπρο αν και έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων στην εργασία, δεν έχουμε φτάσει όμως στο επιθυμητό επίπεδο της καθολικής ισότητας.
Συγκεκριμένα, το χάσμα αμοιβών, παρόλο που κατέγραψε οριακή μείωση, συνεχίζει να υφίσταται, όπως και η πολυεπίπεδη ύπαρξη των έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων που εμποδίζουν την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών και δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο χωρίς διέξοδο.
Η BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) τονίζει την ανάγκη τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία θέτει το βάρος της δράσης - να υποβάλει καταγγελία - στο θύμα και υποβάλλει προτάσεις που θα υποχρέωναν τους εργοδότες να αποδεικνύουν ότι προσφέρουν τις ίδιες αμοιβές και στα δύο φύλα για ίσης αξίας εργασία.
Επίσης, επιμένει σε μια συμπληρωματική νομοθεσία που να απαγορεύει στους εργοδότες να χρησιμοποιούν το ιστορικό μισθών ενός δυνητικού εργαζομένου για να καθορίσουν τη μελλοντική αμοιβή του, καθώς αυτό θα διαιωνίσει μόνο οποιαδήποτε προηγούμενη αδικία.
Εν κατακλείδι, η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) έχει ως όραμα την προώθηση της ηγετικής δυναμικής των Κυπρίων γυναικών και γίνεται η φωνή των γυναικών που ξέρουν ότι αξίζουν περισσότερα, ενδυναμώνοντάς τις πρωτίστως να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και ακολούθως για να διεκδικήσουν τα όσα τους αναλογούν.
Ο.Σ.
Tags: άντρας, Γυναίκα, Διακρίσεις στην εργασία