ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στις συζητήσεις το ηλικιακό όριο για ανίχνευση καρκίνου του μαστού

07 Απριλίου 2022, 15:55

images

Συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας το ηλικιακό όριο για ανίχνευση καρκίνου του μαστού και η αύξηση της συχνότητας διενέργειας του τεστ Παπανικολάου.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι «η πάγια θέση όλων των μελών της Επιτροπής Υγείας είναι πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση του ηλικιακού ορίου από 50 όπως είναι σήμερα στα 45 αν όχι και στα 40. Όπως επίσης και αύξηση του ηλικιακού ορίου από τα 69 στα 74».

«Έχουμε διαπιστώσει ότι άμεσα θα πρέπει να μπορούν και οι προσωπικοί γιατροί που σήμερα δυστυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν τις γυναίκες για μαστογραφία, θα πρέπει να τους δοθεί αυτό το κριτήριο ούτως ώστε οι γυναίκες να προβαίνουν άμεσα σε μαστογραφίες. Ο καρκίνος του μαστού πρέπει να πούμε και από εμπειρίες, είναι πως όταν έγκαιρα εντοπιστεί μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην έχουμε τα προβλήματα τα οποία έχουμε», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι «έχουμε ακούσει σήμερα πως υπάρχουν ψηλά ποσοστά επιβίωσης των γυναικών που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού. Πέραν της μείωσης του ηλικιακού ορίου είναι πολύ σημαντικό για εμάς, για την Επιτροπή Υγείας να δούμε την ποιότητα που παρέχουμε όσον αφορά και τον εντοπισμό αλλά και την αντιμετώπιση και τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Δίπλαρος, το Υπουργείο Υγείας προχωρά στην αγορά τεσσάρων ψηφιακών μαστογράφων που θα αυξήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επεσήμανε επίσης, ότι από το 1998 μέχρι το 2018 έχουν εντοπιστεί 11.000 περιστατικά γυναικών με καρκίνο του μαστού, ένα περίπου 16% είναι κάτω από την ηλικία των 44 χρόνων και αυτός είναι περίπου ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα ενημέρωσης των γυναικών για αυτό το ζήτημα που θα μπορούσε να γίνεται πιο τακτικά.

«Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ζητήσει ως Επιτροπή Υγείας από το Υπουργείο Υγείας με συγκεκριμένα προγράμματα να ενημερώνονται οι γυναίκες πολύ πιο γρήγορα. Επαναλαμβάνω πως αυτό το οποίο θέλουμε είναι τον καλύτερο και ποιοτικότερο έλεγχο στον οποίο θα υποβάλλεται μια γυναίκα», κατέληξε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου είπε πως η διεύρυνση του ορίου του πληθυσμιακού ανιχνευτικού προγράμματος για τον καρκίνο είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, υπογραμμίζοντας πως στην Κύπρο δυστυχώς σημειώνονται παρεκκλίσεις από τις υφιστάμενες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες κατά τρόπο που δεν τεκμηριώνεται.
 
«Ζούμε δυστυχώς σε ένα κράτος που ακολουθεί πιστά οτιδήποτε αφορά στην οικονομική αλλά και δημοσιονομική πολιτική λιτότητας της ΕΕ και σε ότι αφορά στον τομέα της υγείας και της παροχές υγείας στον πολίτη, τις αγνοεί παντελώς», είπε.
 
Η κ. Νικολάου είπε πως αίτημα του ΑΚΕΛ είναι επίσης η αύξηση της συχνότητας διενέργειας του προσφερόμενου εντός ΓεΣΥ τεστ Παπανικολάου και αντί από μια φορά σε 2 χρόνια να διεξάγεται μια φορά το χρόνο. Παράλληλα, ζητά το ΑΚΕΛ όπως ο εμβολιασμός για τον ιό HPV να επεκταθεί και στα αγόρια.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου στις δηλώσεις του είπε πως είναι ευχής έργο το γεγονός ότι πριν από μερικούς μήνες έχει διοριστεί νέα εθνική επιτροπή για τον καρκίνο που καταρτίζεται από εξαιρετικούς επιστήμονες. Εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ αναγνώρισαν ότι όλες οι εισηγήσεις για διεύρυνση αυτών των προγραμμάτων θα γίνονται μετά και από συστάσεις της εθνικής επιτροπής.
 
Όπως είπε, η εθνική επιτροπή θα καταρτίσει σύντομα νέα στρατηγική για τον καρκίνο και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθεί ενώπιον της Βουλής η νομοθεσία για τη δημιουργία του εθνικού ινστιτούτου καρκίνου. Ρόλος μας ως Βουλευτές «είναι να ακούμε τους επιστήμονες και να πιέζουμε να ακούγονται οι εισηγήσεις τους», είπε.

Στο θέμα των προσωπικών γιατρών, ο κ. Αποστόλου είπε πως αυτοί αποτελούν την πρώτη γραμμή του συστήματος υγείας και έχουν ρόλο να ενημερώνουν τις γυναίκες για αυτές τις εξετάσεις αλλά κυρίως να ελέγχουν αν οι γυναίκες των ηλικιών που εμπίπτουν σε αυτές τις εξετάσεις, προχωρούν και τις κάνουν. Είπε πως στους δείκτες ποιότητας των προσωπικών γιατρών ενταχθούν και η ενημέρωση των γυναικών και ο έλεγχος αν γίνονται αυτές οι εξετάσεις για τον καρκίνο.

Ο.Σ

Σχετικά Άρθρα