ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Κύπρο το τελευταίο 10ήμερο Δεκ. το 1ο αντιικο χάπι κατά της Covid-19

22 Νοεμβρίου 2021, 06:30

images

Το τελευταίο δεκαήμερο Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο το πρώτο αντιικό φάρμακο για τη θεραπεία κατά της ήπιας και μέτριας νόσησης από Covid-19, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Έλενα Παναγιωτοπούλου, η οποία όπως γνωστοποίησε την Κυριακή στο ΚΥΠΕ η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA ενέκρινε το αίτημα της φαρμακευτική εταιρείας Merck για πρώιμη χρήση του φαρμάκου.

Πρόκειται για το αντιικό χάπι της αμερικάνικης φαρμακευτική εταιρείας Merck Sharp & Dohme, με την ονομασία Molnupiravir, το οποίο θα λαμβάνεται από το στόμα και εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Έγκριση για χρήση, όχι αδειοδότηση

Όπως διευκρίνισε η Δρ. Παναγιωτοπούλου το χάπι Molnupiravir δεν έλαβε αδειοδότηση από τον ΕΜΑ, ωστόσο, έχει πάρει έγκριση με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος για πρώιμη χρήση, υπό το φως των αυξανόμενων ποσοστών λοίμωξης και θανάτων, λόγω της νόσου COVID-19, σε ολόκληρη την ΕΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα των κλινικών μελετών το συγκεκριμένο φάρμακο μειώνει κατά περίπου 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς με Covid-19, που κινδυνεύουν να επιδεινωθούν, ενώ σημείωσε πως το Molnupiravir εμποδίζει τον ιό να αναπαραχθεί και κατά συνέπεια να εξαπλωθεί σε ζωτικά σημεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Πότε και πως θα χορηγείται

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο χάπι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός πέντε ημερών με την έναρξη των συμπτωμάτων του ατόμου, που έχει διαγνωστεί με τη νόσο Covid 19, για να προσθέσει πως θα χρησιμοποιείται σε άτομα που θα έχουν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα.

Έκανε λόγο για αυστηρή προειδοποίηση του ΕΜΑ, ο οποίος αναφέρει πως το Molnupiravir αντενδείκνυται για εγκυμονούσες γυναίκες ή γυναίκες που πρόκειται να αποκτήσουν παιδί, ενώ απαγορεύεται και στις θηλάζουσες γυναίκες.

Επίσης, η Δρ. Παναγιωτοπούλου σημειώνει ότι στην περίπτωση που γυναίκες θα χρησιμοποιήσουν το Molnupiravir θα πρέπει τις συγκεκριμένες ημέρες της θεραπείας να λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια, με τη λήψης του να συνεχίζεται και τέσσερις μέρες μετά.

Ερωτηθείσα σε ποιους θα χορηγείται η θεραπεία, η κ. Παναγιωτοπούλου είπε πως η θεραπεία αφορά στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και θα έχουν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα.

Επιπλέον, είπε πως κατά τη θεραπεία θα χορηγούνται 800 mg πρωί και βράδυ, για πέντε μέρες.

Μεγάλες ποσότητες στην Κύπρο

Όπως σημειώνει η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, «η Κύπρος θα παραλάβει το φάρμακο ενδεχομένως την τρίτη ή τέταρτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2021», για να σημειώσει πως θα παραλειφθούν «μεγάλες ποσότητες».

Οι θεραπείες αυτές δεν αντικαθιστούν σε καμιά περίπτωση τον εμβολιασμό

Ωστόσο, τόνισε εκ νέου πως οι θεραπείες αυτές δεν αντικαθιστούν σε καμιά περίπτωση τον εμβολιασμό, ο οποίος προλαμβάνει τη νόσηση.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να επαναπαυτεί ότι υπάρχει θεραπεία», είπε.

H Merck έχει αιτηθεί άδεια επείγουσας χρήσης του αντιικού της χαπιού και στον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (FDA), ωστόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει προηγηθεί με έγκρισή του την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την Δρ. Παναγιωτοπούλου «πολύ σπάνια προηγείται ο ΕΜΑ του FDA».

Σύντομα η αδειόδότηση του Paxlovid

Σε ερώτηση πότε αναμένεται η αδειοδότηση του αντιικού δισκίου της Pfizer, με την ονομασία Paxlovid, η Δρ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε πως έχει τροχοδρομηθεί η αδειοδότησή του η οποία αναμένεται περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Το Paxlovid, σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, μειώνει κατά 89% τις πιθανότητες νοσηλείας ή θανάτου για τους ενήλικες, που κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση.

Η Δρ. Παναγιωτοπούλου σημειώνει πως το αντιικό χάπι της Pfizer «θα αποτελέσει φοβερή καινοτομία» και είναι ένα πολύ υποσχόμενο νέο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, αφού μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι, στην αρχή της νόσησης.

Σχετικά Άρθρα