ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σάρκα και οστά παίρνει το Ινστιτούτο Καρκίνου- Ξεκαθαρίζει το μοντέλο

05 Ιουλίου 2024, 06:00

images

Σάρκα και οστά, παίρνει η δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνο, όπως αναφέρθηκε χθες στην επιτροπή Υγείας της βουλής.

Όπως τονίστηκε από το υπουργείο Υγείας,  μέχρι το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το μοντέλο που θα διέπει τη λειτουργία του Ινστιτούτου.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, έκανε λόγο για την ανάγκη σύστασης ενός λειτουργικού και ευέλικτου Ινστιτούτου που να μπορεί να φέρει εις πέρας τον ρόλο και την αποστολή του και να υλοποιήσει τους όρους εντολής του.

Στο πλαίσιο της χθεσινής της συνεδρίας, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, συζήτησε την αναγκαιότητα και το χρονοδιάγραμμα επικαιροποίησης και εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο που δημοσιεύτηκε το 2019 και την ανάγκη για δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου και ολοκληρωμένου Κέντρου Καρκίνου Κύπρου, καθώς και για ενοποίηση των υφιστάμενων ογκολογικών τμημάτων.

Κονδύλι στον προϋπολογισμό

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, το σχετικό κονδύλι περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό για το 2024, και αυτό το οποίο συζητείται αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Υγείας, είναι το μοντέλο (νομικό καθεστώς) του Ινστιτούτου.

«Το ο πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε ένα Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου που να δουλεύει. Ξέρουμε ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του, συζητήθηκε, πρέπει να είναι ένα Ινστιτούτο ευέλικτο, έτσι ώστε να μπορεί να υλοποιήσει τους όρους εντολής, τον ρόλο και την αποστολή του, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Η συζήτηση σε ό,τι αφορά τα μοντέλα, θα συνεχιστεί και εκτιμάται να υπάρξει κατάληξη και κατάθεση της σχετικής πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών σε νέα επιστολή του διευκρινίζει πως όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενη αλληλογραφία του με το Υπουργείο Υγείας, δεν διαφωνεί με τη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, υπενθυμίζοντας ότι για τον σκοπό αυτό περιλήφθηκαν πιστώσεις ύψους €1 εκατ. στον προϋπολογισμό για το 2024 και στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2024-2026.

Αναφορικά με τον τρόπο και τη μορφή υλοποίησης, το υπουργείο Οικονομικών εκφράζει, στην επιστολή του, τη βεβαιότητα ότι το αρμόδιο υπουργείο, που είναι το υπουργείο Υγείας, θα λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους και θα καταθέσει σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου είχε εγκριθεί από το 2019, ωστόσο δεν είχε προχωρήσει. Το υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο για την ίδρυση του Ινστιτούτου Καρκίνου και το Νοέμβριο του 2023 προχώρησε σε τροποποίηση του προϋπολογισμού ώστε να μπουν τα αναγκαία χρήματα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 29 Νοεμβρίου 2023, πρόσθετες πιστώσεις €1 εκατ. στον προϋπολογισμό του 2024 για τη δημιουργία του Ινστιτούτου.

Παράλληλα, έγινε και αναθεωρημένη μελέτη από τη PwC με την οποία το υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί και στην οποία καθορίζονται 30 θέσεις μόνιμου προσωπικού και 30 θέσεις εξειδικευμένου και γραμματειακού προσωπικού.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα