ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Καταρρέει το σύστημα υγείας στη Γάζα

07 Φεβρουαρίου 2024, 09:20

images

Το σύστημα υγείας στη Γάζα έχει σχεδόν καταρρεύσει. Μόλις 14 από τα 36 νοσοκομεία παραμένουν ανοιχτά, όμως ακόμη και αυτά υπολειτουργούν προσφέροντας μερικές μόνο υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κατά μέσο όρο, λίγο περισσότερα από 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται στη Γάζα κάθε μέρα σε σύγκριση με 500 πριν από τον πόλεμο, δήλωσαν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως και άλλα είδη ανθρωπιστικής αρωγής, έτσι και τα φάρμακα που εισέρχονται στον θύλακα δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες, δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Γάζα. Τα νοσοκομεία έχουν συνεχή ανάγκη από προμήθειες, όπως φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη διάρκεια επεμβάσεων, αλλά και φάρμακα για εγκαύματα. Υπάρχει επίσης έλλειψη θεραπειών για τον καρκίνο και αντιβιοτικών. Δυστυχώς, άτομα με χρόνιες παθήσεις δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν θεραπεία, πρόσθεσε, λέγοντας ότι γιατροί της ΔΕΕΣ έχουν ακούσει από Παλαιστίνιους συναδέλφους τους ότι χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθησία.

Η Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, «έχει βουλιάξει» καθώς εκεί έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι, εκ των οποίων πολλοί ζουν σε σκηνές στον δρόμο, μεταδίδουν οι Financial Times. Στο πλαίσιο αυτό ο ΠΟΥ, είχε ανακοινώσει ήδη από τον Δεκέμβριο πως ένας «θανατηφόρος συνδυασμός πείνας και ασθενειών» θα αυξήσει τους θανάτους στη Γάζα. «Ο υποσιτισμός αυξάνει τον κίνδυνο να πεθάνουν παιδιά από ασθένειες όπως η διάρροια, η πνευμονία και η ιλαρά, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που σώζουν ζωές».

Άλλωστε στη Γάζα παρατηρούνται ήδη αυξημένα ποσοστά μολυσματικών ασθενειών, όπως μηνιγγίτιδα, δερματικά εξανθήματα, ψώρα, ψείρες και ανεμοβλογιά. Υπήρξαν επίσης κρούσματα ηπατίτιδας Α και ίκτερου.

Ελλείψει επαρκούς ιατρικής περίθαλψης, ορισμένοι στη Ράφα προσπαθούν να προωθήσουν τους άρρωστους συγγενείς τους στην Αίγυπτο. Αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που προχωρά αργά, καθώς απαιτεί να συμφωνήσει το Ισραήλ για την έξοδο των ασθενών και μελών της οικογένειάς τους.

Σχετικά Άρθρα