Παράγοντες για αυτισμό τα λιπαρά και τα αναψυκτικά
03 Ιουλίου 2021, 06:00
Η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη συσχετίζεται με την εμφάνιση αυτισμού στο παιδί αναφέρει στο YgeiaWatch η Δρ Έλενα Χατζημπέη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.
Εξηγώντας τον τρόπο που η διατροφή συσχετίζεται με τον αυτισμό, αναφέρει ότι η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθορίζει την εξέλιξη του νευρικού κυκλώματος που ρυθμίζει τη συμπεριφορά.
Δίαιτα υψηλή σε λίπος
Όπως επισημαίνει η λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αυξημένες θερμίδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου και τον τρόπο συμπεριφοράς των απογόνων. Με αυτό τον τρόπο σχετίζεται με αυτισμό και νευροαναπτυξιακές διαταραχές.
Επιπρόσθετα, τονίζει, η υψηλή κατανάλωση λίπους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέθηκε ισχυρά με την ενεργοποίηση φλεγμονωδών κυτοκινών (εμφάνιση χρόνιας φλεγμονής στο εμβρυϊκό περιβάλλον).
Ακόμη, η μεθανόλη και ασπαρτάμη συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης αυτισμού. Έτσι, σημειώνει, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγονται τα diet αναψυκτικά, τα γλυκαντικά, οι τσίχλες, τα light γιαούρτια και οι συσκευασμένοι χυμοί.
Η πρόσληψη φολικού οξέος ως προστατευτικός παράγοντας
Όπως αναφέρει, σε μεγάλη μελέτη φάνηκε ότι η κατανάλωση συμπληρωματικού φολικού οξέος από 4 εβδομάδες πριν έως 8 εβδομάδες μετά την έναρξη της κυοφορίας, συσχετίζεται με περίπου 40% μείωση εμφάνισης αυτισμού.
Μητέρες με αυτιστικά παιδιά είχαν χαμηλότερη συνολική πρόσληψη φολικού οξέος (από βιταμίνες ή δημητριακά πρωινού) στους 3 πρώτους μήνες κύησης συγκριτικά με τις μητέρες παιδιών με τυπική ανάπτυξη.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν προστατευτικό ρόλο, αποτελώντας το κλειδί στην ανάπτυξη και τη λειτουργία «υγιούς» εγκεφάλου.
Σύμφωνα με έρευνες, όπως αναφέρει η Δ. Χατζημπέη, η μειωμένη πρόσληψη ω-3 λιπαρών κατά τη διάρκεια της κύησης συσχετίστηκε με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αυτισμού.
Ακόμη, θεραπεία με βιταμίνη D (5000IU / ημέρα) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει την επανεμφάνιση αυτισμού στα νεογέννητα αδέρφια.
Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού είναι μια ομάδα νευροαναπτυξιακών συνδρόμων, τα οποία εκδηλώνονται νωρίς στην παιδική ηλικία. Χαρακτηρίζεται από μια σειρά ελλειμμάτων σε δύο τομείς: κοινωνική επικοινωνία - κοινωνική αλληλεπίδραση και επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς.
Σύμφωνα με την Δρ. Χατζημπέη, παρατηρείται διπλασιασμός διαγνώσεων αυτισμού τις τελευταίες δεκαετίες, από 6,7 σε 14,7 ανά 1000 παιδιά ηλικίας 8 ετών. Σήμερα 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αυτισμό.
Επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν σαφή αίτια εμφάνισης αυτισμού, αλλά φαίνεται να είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Η Δρ. Χατζημπέη αναφέρει ότι οι γενετικοί παράγοντες θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν ένα εύρος μόνο 10-20% των παρατηρούμενων περιπτώσεων αυτισμού, υποδηλώνοντας σημαντικό ρόλο στους περιβαλλοντικούς παραγόντες. Η ενδομήτρια έκθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τη νευροανάπτυξη του εμβρύου και μπορεί να καθορίσει μόνιμη επίδραση στους απογόνους, προσθέτει.
Χ.Χ.