ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πάνω από το μέσο όρο ΕΕ το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο

11 Μαΐου 2024, 06:00

images

Πάνω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά  στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat για το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο είναι τα 82,5 έτη, οριακά πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, που είναι τα 81,5 έτη.

Συγκεκριμένα το προσδόκιμο ζωής των κυπρίων γυναικών, είναι τα 84,7 έτη και των αντρών τα 80,4 έτη.

Περαιτέρω, από τα στοιχεία διαφαίνεται ότι το προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ (81,5 έτη) το 2023, ήταν αυξημένο κατά 0,9 έτη από το 2022 και κατά 0,2 έτη σε σύγκριση με το προ πανδημίας επίπεδο του 2019.

Σε 15 χώρες, το προσδόκιμο ζωής υπερέβη το μέσο όρο της ΕΕ, με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής να καταγράφεται στην Ισπανία (84,0 έτη), την Ιταλία (83,8 έτη) και τη Μάλτα (83,6 έτη).

Αντίθετα, το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, καταγράφηκε στη Βουλγαρία (75,8 έτη), τη Λετονία (75,9) και τη Ρουμανία (76,6).

Σε σύγκριση με το επίπεδο πριν από την πανδημία του 2019, 18 χώρες της ΕΕ παρουσίασαν αύξηση του προσδόκιμου ζωής το 2023, ενώ σε 2 χώρες δεν σημειώθηκε μεταβολή και σε 6 παρατηρήθηκε μείωση.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη αύξηση, εκτιμάται στη Ρουμανία (+1,0 έτος), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (+0,8 έτη), τη Βουλγαρία, την Τσεχία, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα (όλες με αύξηση +0,7 έτη).

Αντίθετα, η Αυστρία και η Φινλανδία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες μειώσεις (-0,4 έτη η καθεμία), ακολουθούμενες από την Εσθονία και τις Κάτω Χώρες (-0,2 έτη).

Αυξάνει προσδόκιμο ζωής ο υγιεινός τρόπος ζωής

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό BMJ Evidence Based Medicine, οι άνθρωποι που έχουν γενετική προδιάθεση για μικρότερη διάρκεια ζωής, θα μπορούσαν να ζήσουν περίπου πέντε χρόνια περισσότερο, αν ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των γονιδίων που μειώνουν τη διάρκεια της ζωής, περισσότερο από 60%.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία 353.742 ενηλίκων, οι οποίοι εγγράφηκαν στη βρετανική Biobank (UK Biobank)  μεταξύ 2006 και 2010 και των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε μέχρι το 2021.

Tα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι όσοι είχαν γενετική προδιάθεση για μικρότερη διάρκεια ζωής, είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από ό, τι όσοι είχαν γενετική προδιάθεση για μακρά διάρκεια ζωής, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους.

Αντίστοιχα, όσοι δεν ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν υγιεινές συνήθειες, ανεξάρτητα από τη γενετική τους προδιάθεση.

Επίσης οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλό γενετικό κίνδυνο για μικρότερη διάρκεια ζωής και παράλληλα δεν ήταν προσεκτικοί με τις καθημερινές τους επιλογές, παρουσίαζαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από εκείνους που είχαν γενετική προδιάθεση για μακρά ζωή.

Τέσσερις παράγοντες για μακροζωία

Οι κυριότεροι παράγοντες που συντείνουν στη μακροζωία είναι τέσσερις, σημειώνουν οι επιστήμονες που έλαβαν μέρος στη μελέτη: η αποχή από το κάπνισμα, η τακτική σωματική δραστηριότητα, ο επαρκής ύπνος και η υγιεινή διατροφή. 

Οι ερευνητές προτείνουν ότι όσοι διατρέχουν υψηλό γενετικό κίνδυνο για μικρότερης διάρκειας ζωή, θα μπορούσαν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά σχεδόν 5,5 χρόνια στην ηλικία των 40 ετών, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν, δεδομένου ότι οι συνήθειες του τρόπου ζωής τείνουν να παγιώνονται πριν από τη μέση ηλικία, είναι σημαντικό η υιοθέτηση των υγιεινών συνηθειών να γίνουν από μικρότερη ηλικία.

«Αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι, παρά τους γενετικούς παράγοντες, ο υγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής και της άσκησης, μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. Γνωρίζουμε επίσης ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ακόμα και αν είμαστε επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας λόγω των γονιδίων, υπάρχει τρόπος να επιτύχουμε τη μακροζωία», δήλωσε  ο ανώτερος υπεύθυνος πληροφοριών υγείας στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund WCRF), Matt Lambert.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν  στο κείμενό τους οι ερευνητές, οι πολιτικές δημόσιας υγείας αναφορικά με τη βελτίωση του υγιεινού τρόπου ζωής, θα λειτουργούσαν συμπληρωματικά της συμβατικής υγειονομικής περίθαλψης και θα μετρίαζαν την επίδραση των γενετικών παραγόντων στη διάρκεια ζωής του ανθρώπου.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα