ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων: Σημαντική βελτίωση στα φράγματα Κύπρου

02 Φεβρουαρίου 2022, 06:00

images

Στη σημαντική βελτίωση που καταγράφεται στα φράγματα της Κύπρου, αναφέρεται η διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Παναγιώτα Χατζηγεωργίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η οποία καθιερώθηκε με τη συνθήκη Ραμσάρ στις 2 Φεβρουαρίου 1971 και αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων.

Με την έναρξη του 2022 σημειώθηκαν πολλές βροχοπτώσεις στην Κύπρο οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση των περισσότερων φραγμάτων στο νησί.

Η κ. Χατζηγεωργίου, μιλώντας στο YgeiaWatch αναφέρει ότι μέχρι σήμερα τα φράγματα στην Κύπρο έχουν φτάσει το 75.3% της πληρότητας τους.

«Έχει επιτευχθεί ο στόχος που είχε τεθεί στο να φτάσουμε τα περσινά επίπεδα. Μπορούμε να έχουμε επάρκεια για όλες τις ανάγκες και τις χρήσεις», σημειώνει.

Δήλωσε, εξίσου, ότι ο Γενάρης ήταν ο τρίτος καλύτερος μήνας της τελευταίας δεκαετίας στο ποσοστό εισροής στα φράγματα. « Η συνολική εισροή αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 87 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έναντι 36 εκατ. που ήταν πέρσι».

«Αναμένεται ένας καλός Φλεβάρης και ενδέχεται ο στόχος να φτάσει στα επίπεδα του 85% πληρότητας που θα είναι ακόμα καλύτερα, αφού θα έχουμε περισσότερες ποσότητες αποθηκευμένες για τις επόμενες χρονιές», πρόσθεσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι «υπάρχει βελτίωση στους υγροτόπους, λόγω των βροχοπτώσεων και της υπερχείλισης των φραγμάτων. Έχουν εμπλουτιστεί τόσο τα υπόγεια ύδατα, αλλά και η χλωρίδα και η πανίδα έχει δει βελτίωση».

«Περιμένουμε στο μέλλον πιο ξηρές χρονιές στατιστικά, για αυτό πρέπει να εξοικονομούμε το νερό και να κάνουμε χρήση του όσο χρειάζεται», επισημαίνει.

Προστασία υγροτόπων

Αναφορικά με τους υγροτόπους της Κύπρου, σημειώνει ότι αποτελούν μέρος της ομορφιάς και της κληρονομιάς τους νησιού. «Είναι, λοιπόν, μέλημα όλων μας η προστασία τους και η διατήρηση της φυσικής τους ομορφιάς».

«Η εξοικονόμηση νερού είναι ύψιστης σημασίας και πρέπει να το έχουμε πάντα κατά νου», προσθέτει.

Όπως ανέφερε η κ. Χατζηγεωργίου, «έχουν γίνει δράσεις στο παρελθόν και κάθε χρόνο για την εξοικονόμηση του νερού όπως: σποτάκια στην τηλεόραση, διαφημιστικά φυλλάδια σε πολλές γλώσσες ούτως ώστε όλοι όσοι κατοικούν στην Κύπρο να μπορούν να τα διαβάζουν και να τηρούν τα μέτρα για εξοικονόμηση».

Τόνισε, ακόμη, ότι «φροντίζουμε να έχουμε οικολογική παροχή φραγμάτων. Αφήνουμε μία συγκεκριμένη παροχή λίτρων ανά δευτερόλεπτο, ανάλογα με το είδος του υγροτόπου ούτως ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες τους όπως πρέπει».

Κώδικας Καλής Διαχείρισης και Προστασίας Υγροτόπων

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, εξήγγειλε χθες την έναρξη ετοιμασίας «Κώδικα Καλής Διαχείρισης και Προστασίας των Υγρότοπων» της Κύπρου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Terra Cypria.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, δήλωσε ότι ο Κώδικας θα είναι έτοιμος πριν το τέλος του 2022 και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ιεράρχηση δράσεων για αποκατάσταση σημαντικών υποβαθμισμένων υγροτόπων, γενικές κατευθυντήριες γραμμές για οργανωμένα σύνολα και το κοινό, καθώς και το πλαίσιο προώθησης της έρευνας και των δραστηριοτήτων που αφορούν στην παρακολούθηση και στην ορθή διαχείριση και προστασία των υγροτόπων.

«Η σημασία των υγροτόπων είναι τεράστια και πολυδιάστατη, αφού, όχι μόνο αποτελούν αναντικατάστατο δείκτη της ποιότητας και της επάρκειας των υπόγειων νερών μιας χώρας, αλλά έχουν καθοριστική συνεισφορά στην εξασφάλιση τροφής και καθαρού νερού, στην προστασία από τις πλημμύρες και τη διάβρωση και στη σταθεροποίηση της ακτογραμμής», ανέφερε σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση.

Συμπλήρωσε ότι οι υγρότοποι «προσφέρουν καταφύγιο σε χιλιάδες είδη φυτών και ζώων, αρκετά από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα, ενώ παράλληλα αποτελούν και περιοχές αναψυχής και ξεκούρασης». Πρόσθεσε ότι οι υγρότοποι μπορούν να εμπλουτίσουν και το τουριστικό προϊόν της χώρας, καθώς προσελκύουν αρκετά άτομα όπως φυσιοδίφες, περιπατητές και πτηνοπαρατηρητές.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η τεράστια οικολογική σημασία των υγροτόπων είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως. Στις 2 Φεβρουαρίου 1971, στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, υπογράφτηκε η διεθνής σύμβαση για τους υγροτόπους, γνωστή ως Σύμβαση Ramsar. Η Σύμβαση Ramsar είναι μια διακυβερνητική συνθήκη που παρέχει το πλαίσιο για εθνική δράση και διεθνή συνεργασία για τη διατήρηση και τη συνετή χρήση των υγροτόπων και των πόρων τους. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται περισσότεροι από 2,400 υγρότοποι, από τις 172 χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, μεταξύ αυτών και η Κύπρος.

Στο πλαίσιο της Σύμβασης, η Αλυκή Λάρνακας, που περιλαμβάνει τη Μεγάλη Λίμνη και τις λίμνες Ορφανή, Σορού και Αεροδρομίου, συνολικής έκτασης 1.761 εκταρίων, έχει περιληφθεί στον κατάλογο ως ο 1081ος υγρότοπος διεθνούς σημασίας, ενώ παράλληλα έχει ενταχθεί και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000.

Η Σύμβαση Ramsar, υιοθετώντας σχετικό ψήφισμα προστασίας κατά τη 12η συνάντηση των κρατών μερών της το 2015, αναγνώρισε την ιδιαίτερη σημασία των Μεσογειακών νησιώτικων υγροτόπων. Το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέρη της Μεσογείου να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των υγροτόπων τους, ανέφερε ο Υπουργός.

Εκκρεμή προβλήματα

Παρά τη βελτίωση που καταγράφεται, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει απογοήτευση σχετικά με την εικόνα των υγροτόπων που υποβαθμίζεται, αλλά και το γεγονός ότι χάνουν την οικολογική τους αξία.

Σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων, τοποθετήθηκε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγροβιότοποι και συγκεκριμένα στην «αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, όπως και η απόρριψη στερεών, αλλά και η ροή αποβλήτων σε αυτά».

Μεταξύ άλλων έγινε, επίσης, αναφορά στα φλαμίνγκο που βρέθηκαν νεκρά στην αλυκή Λάρνακας και στη λίμνη Παραλιμνίου, καθώς και το γεγονός ότι «η αλυκή Λάρνακας παραμένει ο σκουπιδότοπος της γύρω περιοχής με ρυάκια από λύματα και σκουπίδια να ρέουν με κάθε βροχή».

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα