Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Κάλεσμα για ετοιμότητα σε παγκόσμιες κρίσεις
09 Μαρτίου 2023, 11:47
Με το μήνυμα «Προετοιμασία για το απροσδόκητο, υποστήριξη των ευάλωτων», τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού στις 9 Μαρτίου, καλούνται οι χρόνιοι ασθενείς όσο και τα συστήματα υγείας να είναι προετοιμασμένα για παγκόσμιες κρίσεις και καταστροφικά γεγονότα για το καλό των ασθενών.
Η πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών (ΠΟΝ), Έμιλυ Γρουτίδου – Πετρίδου, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι υπάρχει σημαντικός αντίκτυπος από καταστροφικά γεγονότα, όπως είναι οι πλημμύρες, οι σεισμοί, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία τα τελευταία χρόνια, που επηρεάζουν τη λειτουργία και τις συνθήκες διαβίωσης της κοινωνίας γενικά στο σύνολο της.
«Έτσι, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια, αυτές οι ευάλωτες ομάδες υποφέρουν γιατί δεν μπορούν να έχουν την κατάλληλη πρόσβαση», σημείωσε.
Όπως ανέφερε, «βλέπουμε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως οι νεφροπαθείς που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 850 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, επηρεάζονται ιδιαίτερα από αυτές τις διαταραχές». Για παράδειγμα, εξήγησε, επηρεάζεται η δυνατότητα πρόσβασης τους σε κατάλληλες διαγνωστικές υπηρεσίες, θεραπείες και φροντίδα.
Προσθέτει ότι οι μη μεταδοτικές ασθένειες (ΜΜΑ), οι οποίες περιλαμβάνουν και καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο, υπέρταση, χρόνιες πνευμονικές παθήσεις και χρόνιες νεφρικές παθήσεις, είναι οι πιο κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Ως εκ τούτου, τα συστήματα υγείας έχουν επιπρόσθετη πίεση και ο ευάλωτος πληθυσμός αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μολυνθεί περαιτέρω, αν δεν έχει τις σωστές θεραπείες, επισημαίνει.
Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, το μήνυμα είναι ότι οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να είναι πάντα προετοιμασμένες για πραγματική θεραπεία για τους χρόνιους ασθενείς, είπε.
Το φετινό μήνυμα δεν είναι καθόλου τυχαίο, αν αναλογιστούμε τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για τους χρόνιους ασθενείς. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νεφροπαθών (EKPF), στην οποία η κ. Πετρίδου διανύει τη δεύτερη της θητεία ως αντιπρόεδρος, σε συνεργασία με τους τοπικούς Συνδέσμους Νεφροπαθών των γειτονικών κρατών, έχουν κάνει ένα τεράστιο αγώνα για τη μεταφορά των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών σε ασφαλείς μονάδες αιμοκάθαρσης εκτός Ουκρανίας.
Η κ. Πετρίδου εξήγησε ότι «λόγω του ότι υπήρχαν βομβαρδισμοί καταστράφηκαν νοσοκομεία, δεν υπήρχε πρόσβαση σε καθαρό νερό, δεν υπήρχαν μονάδες αιμοκάθαρσης, έπρεπε να γίνει μία τεράστια κινητοποίηση από τα γειτονικά κράτη και από τους Συνδέσμους των νεφροπαθών των γειτονικών κρατών για να μπορέσουν να μεταφέρουν τους ασθενείς για να συνεχίσουν τις θεραπείες τους για να μη καταλήξουν».
Συνεπώς, απαιτείται επειγόντως οι πολιτικοί δημόσιας υγείας να έχουν προληπτικές στρατηγικές σε τέτοια γεγονότα, είπε, καλώντας επίσης τους ασθενείς να είναι προετοιμασμένοι και οργανωμένοι για επείγοντα περιστατικά όπως πανδημίες και να έχουν πάντα τα ιατρικά τους αρχεία έτοιμα, τα οποία μπορεί να τα χρειαστούν σε μία τέτοια κρίση, είτε παγκόσμια είτε τοπικά.
Της Ουρανίας Στυλιανού