Π. Κανάρη: Συνέπειες ηλεκτρομαγνητικού νέφους και κλιματικής αλλαγής
12 Οκτωβρίου 2023, 17:20
Τα αποτελέσματα των ερευνών για το ηλεκτρομαγνητικό νέφος και την κλιματική αλλαγή που ήδη βιώνουμε δεν αποτελούν πλέον κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια νέα πραγματικότητα με επιβλαβείς επιπτώσεις στη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία του σύγχρονου ανθρώπου, ανέφερε η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη.
«Η εποχή που διανύουμε μας φέρνει αντιμέτωπους με χιλιάδες ανθρωπογενείς ουσίες και νέες τεχνολογίες που η έκθεση των παιδιών μας σε αυτές πρέπει να μας προβληματίζει. Η ανησυχία για την επίπτωση που μπορεί να έχουν οι περιβαλλοντικές αλλαγές στην υγεία του πληθυσμού έχει σήμερα αναθερμανθεί ιδιαίτερα, τόσο στους κύκλους της επιστημονικής κοινότητας όσο και μεταξύ της κοινής γνώμης και των οργανωμένων φορέων», επεσήμανε σε χαιρετισμό της σε διημερίδα που διοργανώνει η Εθνική Επιτροπή για το Περιβάλλον και την Υγεία του Παιδιού.
Η ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνολογίας πρόσθεσε, έχει οδηγήσει σε έκδηλο ενδιαφέρον για βαθύτερη διερεύνηση των δυνητικών απειλών, απότοκο της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και άλλων παραγόντων.
«Κατ’ επέκταση, η περαιτέρω γνώση και μελέτη της επίδρασης του περιβάλλοντος στο παιδί κρίνεται από το Υπουργείο Υγείας ως πρωτευούσης σημασίας για την οργάνωση και ανάπτυξη πολιτικών προς όφελος της Δημόσιας Υγείας, με πολυδιάστατες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Υπουργό, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2004 για τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» ήταν αποτέλεσμα της αναγνώρισης της ανάγκης για λήψη δράσεων που θα προωθούσαν την προστασία του εμβρύου και του παιδιού από περιβαλλοντικούς κινδύνους, καθώς και την προαγωγή υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος με την ελάχιστη δυνατή έκθεση σε ανθυγιεινούς παράγοντες.
Το Υπουργείο Υγείας πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας τον ρόλο και τη σημασία της Επιτροπής, παρέχει έμπρακτη υποστήριξη προς τις δράσεις της συμπλήρωσε. και ταυτόχρονα αξιοποιεί την εμπειρογνωμοσύνη των μελών της Επιτροπής στη στοχοθέτηση και την διαμόρφωση πολιτικών και ενεργειών που συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της προστασίας της υγείας των παιδιών.
«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται σε ασφαλές περιβάλλον μακριά από περιβαλλοντικούς κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την υγεία τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή τους. Η πρόληψη και η Προφύλαξη των παιδιών μας είναι ευθύνη όλων μας», διευκρίνισε.
Τέλος, η κ. Κανάρη τόνισε ότι, η επαρκής ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου στους τομείς αυτούς και η έγκαιρη προώθηση ευρύτερων θεσμικών μέτρων θα αποτελέσουν τη βάση για την αποτελεσματική εφαρμογή παρεμβάσεων σε επιστημονικό, επαγγελματικό, οικογενειακό και ατομικό επίπεδο.
«Επιπρόσθετα ως Υπουργείο Υγείας θέλουμε να προχωρήσουμε ένα ακόμα βήμα με την θεσμοθέτηση της Εθνικής Επιτροπής Περιβάλλον και Υγείας του Παιδιού, ενισχύοντας τον συμβουλευτικό ρόλο της και κατοχυρώνοντας το μέλλον και την ανεξαρτησία της, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για εξασφάλιση χορηγιών από ευρωπαϊκά κονδύλια για στοχευμένες έρευνες και παρεμβάσεις», κατέληξε.
Μ.Μ.
Tags: Κλιματική αλλαγή, Περιβάλλον