ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

O Tραμπ θέλει την επαναλειτουργία των σχολείων

28 Απριλίου 2020, 07:57

images

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα καταγράφηκαν έξι νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμός διπλάσιος από τα 3 που καταγράφονταν μία ημέρα νωρίτερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 82.836. Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.633 νεκρούς, κατά τα επίσημα δεδομένα. Η Εθνική Επιτροπή διευκρίνισε ότι τρία από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες ήταν "εισαγόμενα", κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν μολυσμένοι στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.

Τα τρία κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, η οποία γειτονεύει με τη Ρωσία, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Εντοπίστηκαν 40 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, αριθμός αρκετά αυξημένος σε σύγκριση με τα 25 της προηγουμένης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο στο ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να απαιτήσει από το Πεκίνο να καταβάλλει δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις για τη ζημία που προκαλεί στις ΗΠΑ η πανδημία του κορωνοϊού, θυμίζοντας ότι ο SARS-CoV-2 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας.

"Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την Κίνα", επανέλαβε , "η ασθένεια θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην πηγή της και να μην εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο". "Υπάρχουν πολλοί τρόποι" που η Κίνα μπορεί να "λογοδοτήσει, διεξάγουμε πολύ σοβαρή έρευνα" για το θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Τραμπ.

Μια δημοσιογράφος απηύθυνε στον Πρόεδρο ερώτηση σχετικά με κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild στο οποίο διατυπωνόταν η αξίωση το Πεκίνο να καταβάλλει στο Βερολίνο 165 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. "Μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα", απάντησε ο μεγιστάνας. "Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο οριστικό ποσό, αλλά είναι πολύ υψηλό", πρόσθεσε. "Δεν υπήρξαν ζημίες μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο", επέμεινε.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να δει "πολλά" σχολεία στις ΗΠΑ να ανοίγουν ξανά ως το τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η απόφαση γι` αυτό επαφίεται στους κυβερνήτες των πολιτειών. "Νομίζω ότι θα δούμε πολλά σχολεία να ξανανοίγουν, ακόμα κι αν είναι μόνο για μια σύντομη περίοδο, κι αυτό θα είναι καλό", έκρινε.

Οι νέοι "μοιάζουν να τα πηγαίνουν καλά" ακόμα κι όταν προσβάλλονται από τον κορωνοϊό, είπε ακόμη ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος.

Τα περισσότερα σχολεία στις ΗΠΑ έχουν κλείσει εδώ κι εβδομάδες, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, κάτι που, όπως και αλλού στον κόσμο, περιπλέκει τη ζωή πολλών γονιών οι οποίοι είναι ταυτόχρονα υποχρεωμένοι να εργάζονται εξ αποστάσεως στο σπίτι.

Με βάση τη στρατηγική που έχει προτείνει ο Λευκός Οίκος, τα σχολεία θα ανοίξουν σε δεύτερο χρόνο, περίπου δεκαπέντε ημέρες αφού ξαναρχίσουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες. Ο Τραμπ ωστόσο φάνηκε να ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα αυτό. "Ξέρω ότι ορισμένοι κυβερνήτες δεν είναι ακόμη έτοιμοι να ξανανοίξουν τις πολιτείες τους, αλλά ίσως να είναι διατεθειμένοι να ξανανοίξουν τα σχολεία τους, είναι επιλογή τους", είπε.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στις τάξεις του πληρώματος αμερικανικού αεροπλανοφόρου έφθασε τα 969, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ενώ το σκάφος παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά της νήσου Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Από τα μέλη του πληρώματος του USS Theodore Roosevelt που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2, τα 14 έχουν ιαθεί, διευκρίνισε το αμερικανικό γενικό επιτελείο ναυτικού.

"Φέτος δεν θα μπορέσει κανείς να κάνει διακοπές όπως τις ήξερε", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και άφησε να εννοηθεί ότι το Υπουργείο του δεν πρόκειται να άρει σύντομα την ταξιδιωτική οδηγία που τέθηκε σε ισχύ από τον Μάρτιο και αφορά όλες τις χώρες του κόσμου.

"Η τρέχουσα ταξιδιωτική προειδοποίηση ισχύει μέχρι την Κυριακή", διευκρίνισε ο κ. Μάας, μιλώντας σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF, πριν προσθέσει ότι θεωρεί "ότι τις προσεχείς εβδομάδες δεν θα υπάρξει καμία ένδειξη για άρση της προειδοποίησης". Όπως επισήμανε, οι επόμενες εβδομάδες θα αξιοποιηθούν προκειμένου να εξεταστεί, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους, το ενδεχόμενο το ζήτημα να απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. "

Κάποιες χώρες αίρουν τις ταξιδιωτικές τους προειδοποιήσεις, άλλες τις διατηρούν σε ισχύ. Για αυτό χρειαζόμαστε κάποιο χρόνο και θα ήταν σημαντικό εάν μπορούσε να δοθεί στο θέμα ευρωπαϊκή απάντηση - ενιαία, αν είναι εφικτό", πρόσθεσε ο Γερμανός Υπουργός και εξήγησε ότι το επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν συνομιλίες τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και απευθείας με τις χώρες - προορισμούς των Γερμανών τουριστών. Βασικό κριτήριο για οποιαδήποτε απόφαση θα είναι, ανέφερε, η κατάσταση στις ίδιες τις χώρες, το εάν π.χ. θα υπάρχουν ανοιχτές παραλίες ή το εάν θα λειτουργούν οι συγκοινωνίες.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσαν να ληφθούν ειδικές αποφάσεις για μεμονωμένες περιπτώσεις χωρών, ο κ. Μάας επισήμανε ότι "σε πολλές χώρες έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου, σε πολλές υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, τα αεροπλάνα είναι καθηλωμένα και δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι όλο αυτό θα βελτιωθεί τις επόμενες εβδομάδες".

Τόνισε ακόμη ότι "κανείς αυτή τη χρονιά δεν θα μπορέσει να κάνει διακοπές όπως τις ήξερε, για παράδειγμα με γεμάτες παραλίες ή καλύβες στο βουνό", καθώς "θα υπάρχουν σίγουρα περιορισμοί παντού", ενώ υπενθύμισε την περίπτωση του χειμερινού τουριστικού προορισμού Ισγκλ της Αυστρίας, από όπου ξεκίνησε η διάδοση του κορωνοϊού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. "Αυτό δεν θέλουμε να ξανασυμβεί", είπε χαρακτηριστικά και επιπλέον ξεκαθάρισε ότι το καλοκαίρι δεν θα πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις επαναπατρισμού Γερμανών από το εξωτερικό, όπως έγινε τις τελευταίες εβδομάδες για περίπου 250.000 ταξιδιώτες που εγκλωβίστηκαν σε διάφορες χώρες εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Γάλλοι ερευνητές ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μελέτη σε ανθρώπους για να διαπιστώσουν αν η νικοτίνη μπορεί όντως να βοηθήσει στην καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού. Η δοκιμή θα περιλαμβάνει ομάδες εργαζομένων σε νοσοκομεία και ασθενών που θα φέρουν επιθέματα νικοτίνης. Θα υπάρχουν επίσης άλλες ομάδες που θα φέρουν επιθέματα με ψευδοφάρμακο, και στη συνέχεια οι ειδικοί θα εξετάσουν αν υπάρχει κάποια διαφορά στον τρόπο που οι οργανισμοί τους αντιδρούν στον SARS-CoV-2.

Αυτόν τον μήνα δημοσιεύτηκε μια γαλλική μελέτη που φαίνεται να δείχνει πως όποιοι καπνίζουν έχουν 80% μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από την Covid-19, σε σύγκριση με μη καπνιστές του ίδιου φύλου και ηλικίας. Οι επιστήμονες έκαναν την υπόθεση ότι η νικοτίνη, που περιέχεται στα τσιγάρα, μπορεί να επηρεάζει τον νέο κορονοϊό και να μην του επιτρέπει να προσκολληθεί σε υποδοχείς στο σώμα.

"Εχουμε τον ιό που φτάνει στον υποδοχέα και η νικοτίνη τον μπλοκάρει και αυτοί οι δύο χωρίζονται", είπε ο Ζαν-Πιερ Σανζέ, επίτιμος καθηγητής νευροεπιστημών στο ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας, εξηγώντας αυτήν την υποθετική διαδικασία. Ο Σανζέ ήταν εκ των συγγραφέων της μελέτης, μαζί με τον Ζαίρ Αμουρά, καθηγητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ του Παρισιού.

Ο Αμουρά είπε ότι το σημαντικότερο μέρος της μελέτης τους θα είναι η δοκιμή που θα κάνουν σε μια ομάδα 1.500 γιατρών και νοσηλευτών. Θέλουν να δουν αν κάποιοι από αυτούς θα προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό και αν εκείνοι που θα φέρουν τα επιθέματα νικοτίνης θα είναι πιο "ανθεκτικοί" από τους συναδέλφους τους με τα εικονικά επιθέματα. "Θα μπορούσε να μας δώσει ένα μέσο για να περιορίσουμε τη διάδοση του ιού", εξήγησε. Παρόμοιες δοκιμές θα γίνουν και σε μια ομάδα 400 ανθρώπων που νοσηλεύονται με συμπτώματα κορωνοϊού.

Ο στόχος είναι να καταλάβουν οι επιστήμονες αν η νικοτίνη διαφοροποιεί την πορεία της ασθένειας. Η δοκιμή θα ξεκινήσει σε περίπου τρεις εβδομάδες. Οι ερευνητές είπαν ότι θα προσέξουν πολύ ώστε να διασφαλίσουν ότι η μελέτη τους δεν θα ενθαρρύνει κάποιους ανθρώπους να ξεκινήσουν το κάπνισμα, δεδομένων των επιβλαβών συνεπειών του για την υγεία. "Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό", είπε ο Σανζέ.

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) της Κολομβίας επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις του την 1η Μαΐου, έναν μήνα αφότου κήρυξε μονομερώς εκεχειρία, χειρονομία κατ` αυτόν ανθρωπιστικής φύσης, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της πανδημίας.

Σε ανακοίνωσή της που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπό της, η διοίκηση της οργάνωσης κατηγόρησε την κυβέρνηση του Προέδρου Ιβάν Ντούκε πως "ούτε ανταπέδωσε τη χειρονομία" της κήρυξης εκεχειρίας την 30ή Μαρτίου, "ούτε άκουσε τις εκκλήσεις να αναζητηθεί νέος δρόμος προς την ειρήνη", να δείξει δηλαδή τη "βούληση" για "την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Αβάνα", την πρωτεύουσα της Κούβας.

Ο ELN διεμήνυσε ότι ίσως κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της ειρηνευτικής διαδικασίας που άρχισε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Ζήτησε εξάλλου ξανά να επιτραπεί η επιστροφή των διαπραγματευτών του από την Κούβα με όλες "τις εγγυήσεις" και με "ασφάλεια", όπως είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση του προκατόχου του Ιβάν Ντούκε, του Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Ανταλλαγές πυρών σε φαβέλα στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, απέτρεψαν χθες Δευτέρα τη διανομή τροφίμων σε κατοίκους οι οποίοι δεν έχουν έσοδα εξαιτίας των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσαν εθελοντές.

"Οι δραστηριότητές μας (χθες) το πρωί ακυρώθηκαν εξαιτίας ανταλλαγών πυρών", καθώς πολλοί από τους ανθρώπους για τους οποίους προοριζόταν η βοήθεια "ζουν στη ζώνη όπου εκτυλίσσονταν οι συγκρούσεις", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαούλ Σαντσιάγκου, ο οποίος οργανώνει τη διανομή τροφίμων και προϊόντων υγιεινής στο Κομπλέξου ντο Αλεμάου, συγκρότημα παραγκουπόλεων στο βόρειο τμήμα της μεγαλούπολης. Έπειτα από τη σχετική ηρεμία που επικράτησε τον Μάρτιο, ο αριθμός των επιχειρήσεων της αστυνομίας στις φαβέλες αυξήθηκε εκ νέου τον Απρίλιο, σημειώνουν μελετητές του φαινομένου της βίας στο Ρίο.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ξέσπασαν ανταλλαγές πυρών σε τμήματα της φαβέλας αφού "οπλισμένοι κακοποιοί" άνοιξαν πυρ εναντίον στελεχών της. "Η αστυνομική παρουσία ενισχύθηκε και έλαβαν χώρα συγκρούσεις. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ούτε συλλήψεις", ανέφερε ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης στο Ρίο.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 83 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 852 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αυξήθηκε έτσι σε 1.434, ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως μολύνθηκαν ανήλθε σε 15.529.

Ο Μεξικανός Υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ τονίζει το τελευταίο διάστημα ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό τα οποία δεν έχουν διαγνωστεί ανέρχεται πιθανότατα σε δεκάδες χιλιάδες. Οι μεξικανικές αρχές αναμένουν πως η πανδημία θα φθάσει στην κορύφωσή της στη χώρα περί τη 10η Μαίου.

Συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Νότια Αφρική, όπου σε ένα εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι και 247 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, δήλωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Εμκίζε

Στη μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας καταγράφονται πλέον 90 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 4.793 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε το νοτιοαφρικανικό κοινοβούλιο μέσω βιντεοδιάσκεψης ότι πλέον η επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου μετατράπηκε στο επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, με 1.737 κρούσματα μόλυνσης.

Σχετικά Άρθρα