ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέος Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα Ναρκωτικά

01 Ιουλίου 2024, 16:48

images

Τον νέο Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Ναρκωτικά (EUDA), ο οποίος έως τώρα ονομαζόταν Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, θα εγκαινιάσει σήμερα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιούανσον, η οποία επισκέπτεται τη Λισαβόνα.

Αύριο, η Επίτροπος θα συναντηθεί με την Πορτογαλίδα Yπουργό Εσωτερικών κ. Margarida Blasco και θα επισκεφτεί το εγκληματολογικό εργαστήριο ελέγχου των κατασχόμενων ναρκωτικών στο αρχηγείο της δικαστικής αστυνομίας της Πορτογαλίας. Μετά την επίσκεψη, θα παραστεί στην τελετή προσχώρησης του Βελγίου και της Γερμανίας στο Κέντρο Θαλάσσιων Αναλύσεων και Επιχειρήσεων Ναρκωτικών (MAOC-N), μαζί με την Πορτογαλίδα Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Rita Júdice, τη Βελγίδα Υπουργό Εσωτερικών κ. Anneliese Verlinden, τη Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Ασφάλειας του γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του MAOC-N. Το MAOC-N, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF), είναι μια πρωτοβουλία για την ανταλλαγή πληροφοριών και την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Με την προσχώρηση του Βελγίου και της Γερμανίας, το Κέντρο ενισχύεται σημαντικά, και αναμένεται να βελτιωθεί ο συντονισμός των παρεμβάσεων στην ανοικτή θάλασσα. Στις 18:00 ώρα Κύπρου θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου που θα μεταδοθεί ζωντανά στο EbS

Την Τετάρτη 3 Ιουλίου, η Επίτροπος κ. Γιούανσον θα συμμετάσχει στα εγκαίνια λειτουργίας του EUDA. Στις 2 Ιουλίου αρχίζει η νέα εντολή του EUDA, ο οποίος θα συμβάλει ακόμη πιο αποφασιστικά στην ετοιμότητα της ΕΕ για την καταπολέμηση των παράνομων ναρκωτικών. Ο Οργανισμός θα εκτελεί την αποστολή του ερευνώντας πτυχές των ναρκωτικών που σχετίζονται με την υγεία και αξιολογώντας τις σχετικές απειλές. Μετά τα εγκαίνια, η Επίτροπος κ. Γιούανσον μαζί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή και τον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του EUDA θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, η οποία θα μεταδοθεί στο EbS.

Επίσης, την Τετάρτη η Επίτροπος θα παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του EUDA και του Ισημερινού. Πρόκειται για ένα απτό αποτέλεσμα της συνεδρίασης υψηλού επιπέδου του μηχανισμού συντονισμού και συνεργασίας ΕΕ-CELAC για τα ναρκωτικά που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024. Η συμφωνία θα ενισχύσει τη συνεργασία για τη συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων, την εποπτεία της αγοράς κοκαΐνης, τη λειτουργία των εθνικών παρατηρητηρίων ναρκωτικών και συστήματα ειδοποίησης για νέες ψυχοδραστικές ουσίες.

Όλα αυτά τα μέτρα υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος 2021-2025 και τη στρατηγική και το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2021-2025. Η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση των επιχειρησιακών ικανοτήτων της Ένωσης Ασφάλειας, όπως μαρτυρούν οι 17 δράσεις του χάρτη πορείας της ΕΕ για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος.

Σχετικά Άρθρα