Μνημόνιο για τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών
14 Φεβρουαρίου 2022, 11:14
Ένα σημαντικότατο βήμα προς όφελος των ασθενών αποτελεί η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) το οποίο υπεγράφη την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2022.
Το Μνημόνιο συνεργασίας για τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα στην ενίσχυση της συνεργασίας των δυο μερών, υπέγραψαν, εκ μέρους της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας ο Πρόεδρος, Καθηγητής Χρίστος Ν. Σχίζας και εκ μέρους της ΟΣΑΚ, ο Πρόεδρος κ. Μάριος Κουλούμας.
Την ικανοποίησή του για την υπογραφή του μνημονίου εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΕΑΗΥ για το εξαιρετικό έργο το οποίο επιτελεί η επιτροπή. Υπογράμμισε παράλληλα τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου μνημονίου μέσα από την εφαρμογή του οποίου επιδιώκεται η μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα ηλεκτρονικής υγείας μέσω δράσεων εφαρμοσμένης έρευνας, εκπαίδευσης, και καινοτομίας.
Επεσήμανε ακόμη τη σημασία της εισαγωγής της ηλεκτρονικής υγείας στις ζωές όλων και ιδιαίτερα των χρόνιων ασθενών και τόνισε ότι το μνημόνιο αυτό επισφραγίζει τη στενή συνεργασία των δυο φορέων εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι θα συνεργαστούν στενά με σκοπό την υλοποίηση των προνοιών του.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, Καθηγητής Χρίστος Ν. Σχίζας, έκανε μια ιστορική αναδρομή αναφορικά με την ανάπτυξη της ιδέας της Ηλεκτρονικής Υγείας, μιας πρωτοποριακής ιδέας η οποία προωθήθηκε συλλογικά από την ΕΕ. Σκοπός της, είναι να καταστήσει ως σημείο αναφοράς για κάθε πάροχο υπηρεσιών υγείας, τον ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του κάθε πολίτη. Όπως σημείωσε ο κ. Σχίζας, στην Κύπρο έχει ψηφιστεί ο περί Ηλεκτρονικής Υγείας Νόμος (2019), ο οποίος καθιερώνει και ρυθμίζει την Ηλεκτρονική Υγεία ως το ενδεικνυόμενο, σύγχρονο μέσο προσφοράς υπηρεσιών Υγείας αλλά και ασφαλούς αποθήκευσης και διακίνησης, διαβαθμισμένης προσβασιμότητας και επεξεργασίας της πληροφορίας της Υγείας από όλους τους εμπλεκόμενους. Βασική αρχή είναι ότι ο πολίτης έχει την ιδιοκτησία και την κυριότητα των δεδομένων της υγείας του. Η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας αποτελεί το θεσμικό όργανο το οποίο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας θα έχει ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο για όλα τα θέματα ηλεκτρονικής υγείας σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο.
Συγκεκριμένα το μνημόνιο προνοεί μεταξύ άλλων την προώθηση κοινών προγραμμάτων, μελετών και ερευνών με σκοπό την αναβάθμιση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας προς τους πολίτες, τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα συγχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων φορέων χρηματοδότησης δράσεων έρευνας και καινοτομίας, την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, δεδομένων και πληροφοριών όπως και την παροχή εκπαίδευσης από την ΕΑΗΥ σε στελέχη της ΟΣΑΚ σε θέματα Ηλεκτρονικής Υγείας.
Τέλος η ΟΣΑΚ τονίζει ότι η ηλεκτρονική υγεία αποτελεί μια τεράστια μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, με πολλαπλά οφέλη και προς τούτο το οργανωμένο κίνημα των ασθενών βρίσκεται στη διάθεση της ΕΑΗΥ ώστε να συμβάλει όπως και όπου μπορεί στο σκοπό της ο οποίος δεν είναι άλλος από το να καταστήσει ως σημείο αναφοράς για κάθε πάροχο υπηρεσιών υγείας, τον ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του κάθε πολίτη.
Tags: δημόσια υγεία, Μάριος Κουλουμάς, Υγεία