Κωστρίκης: Παραίτηση και στο βάθος σχέδιο «Νίκη»
02 Φεβρουαρίου 2021, 06:57
Άγνοια για τους λόγους παραίτησης του Δρ Λεόντιου Κωστρίκη εκφράζουν μέλη της επιδημιολογικής ομάδας σημειώνοντας ότι διαφωνίες εκφράζονται κατά καιρούς από όλα τα μέλη της ομάδας, αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείπεται η προσπάθεια. «Oι επόμενοι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι», σημειώνουν.
Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Δρ Γιώργος Πάνος, είπε ότι «αν και φίλος και συνεργάτης του κ. Κωστρίκη, δεν γνώριζα ότι προτίθετο να παραιτηθεί». Απαντώντας σε ερώτηση εάν σκοπεύει να παραιτηθεί και ο ίδιος λόγω της διαφωνίας του επειδή δεν υιοθετήθηκε ως έχει το σχέδιο «Νίκη» το οποίο εκπόνησε και κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, περιορίστηκε να πει ότι «είμαστε ελεύθεροι και ο καθένας αποφασίζει όποτε κρίνει να πράξει αυτό που θα πράξει».
Επανέλαβε ότι «είναι σεβαστή η απόφαση του Λεόντιου Κωστρίκη, εγώ όμως δεν έχω αποφασίσει για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Σίγουρα όμως δεν είμαι ικανοποιημένος διότι ενώ κατέθεσα ένα πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης της διασποράς του ιού, όμως η εφαρμογή του όπως την αποφάσισε η κυβέρνηση, είναι ημιτελής».
Διευκρίνισε ότι «το σχέδιο «Νίκη» που κατέθεσε στην τελευταία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με το οποίο τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ και ο κ. Κωστρίκης, προνοεί το άνοιγμα όλων των υπηρεσιών και επιχειρήσεων με μαζικούς όμως ελέγχους πριν οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στις εργασίες τους. Δηλαδή ένα τεστ σε χρόνο μηδέν και ένα δεύτερο σε επτά ημέρες πριν πάνε στην εργασία τους, αντί τούτου η κυβέρνηση επέλεξε την ημιτελή εφαρμογή του σχεδίου, κάτι για το οποίο διαφωνούμε επειδή πιστεύουμε ότι δεν παρέχει πλήρη ασφάλεια».
Σύμφωνα με τον κ. Πάνο, το πρόγραμμα της κυβέρνησης το οποίο θα εφαρμοσθεί είναι μια ημιτελής αντιγραφή του σχεδίου «Νίκη» διότι προνοεί τη διενέργεια τεστ μόνο στο 20% του προσωπικού, κάτι που ελλοχεύει κινδύνους δημιουργίας αλυσίδων κρουσμάτων στους χώρους εργασίας που ενδεχομένως να οδηγήσει ξανά στο κλείσιμο επιχειρήσεων.
«Δυστυχώς» πρόσθεσε, «παίζουμε με τις πιθανότητες δεδομένου και των μεταλλάξεων του ιού που ακόμη δεν έχουμε ασφαλείς πληροφορίες».
Άγνοια για την παραίτηση Κωστρίκη εξέφρασε και η καθηγήτρια παιδιατρικής, λοιμωξιολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Κολιού, καταθέτοντας ταυτόχρονα τη δική της διαφωνία με το χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης των μέτρων. Είπε ότι η θέση της ομάδας ήταν μια πιο σταδιακή άρση των μέτρων.
Δήλωσε πως «η αλήθεια είναι ότι για όλους μας ήταν έκπληξη το χρονοδιάγραμμα όπως διαμορφώθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο διότι ανοίγουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Εμείς είχαμε πει σε πρώτο στάδιο να ανοίξει το λιανικό εμπόριο χωρίς τα μεγάλα καταστήματα διότι, όπως ανέφερε και ο Υπουργός Υγείας στη σύσκεψη, μόνο το Σάββατο εισέρχονται 30 χιλ. άτομα στα malls. Πώς, επομένως, θα γίνει κατορθωτός ο έλεγχος σε τόσο μεγάλο αριθμό;», διερωτήθηκε η κ. Κολιού.
Υπέδειξε ότι η θέση τους ήταν να ανοίγουν σταδιακά οι διάφορες υπηρεσίες ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος.
Σύμφωνα πάντως με την κ. Κολιού αν και κατά καιρούς παρατηρούνται διαφωνίες μεταξύ των μελών της επιδημιολογικής ομάδας και των αποφάσεων της κυβέρνησης, τα μέλη της δεν πρέπει να καταθέτουν τα όπλα διότι οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ σημαντικοί για την πορεία της πανδημίας.
Στο ίδιο πλαίσιο και η δήλωση του καθηγητή μικροβιολογίας/μοριακής ιολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρου Καραγιάννη, ο οποίος δήλωσε επίσης άγνοια για τους λόγους παραίτησης του κ. Κωστρίκη. Εξέφρασε ανησυχία επειδή, όπως επεσήμανε, επιστρέφει μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες με πρώτο τη συμπεριφορά των πολιτών, δεύτερο την εμβολιαστική κάλυψη που καθυστερεί και τρίτο τα μεταλλαγμένα στελέχη. Πρόκειται για άγνωστους παράγοντες οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μπορούν να συμβάλουν στην επιδείνωση των σημερινών δεδομένων», κατέληξε.
Της Ηρώς Ευθυμίου