Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 9 ακόμα νεκροί και 92 σε ΜΕΘ
04 Απριλίου 2020, 19:10
Όπως είπε σήμερα στην Αθήνα ο καθηγητής παθολογίας- λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, παγκοσμίως φτάσαμε τα 1.140.000 κρούσματα και τους 61.188 θανάτους ενώ 236.000 ασθενείς, ανέρρωσαν. Στις ΗΠΑ έχουν περισσότερα από 278.000 κρούσματα και 7.445 νεκρούς. Στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε καταγεγραμμένα 517.000 κρούσματα και 40.903 θανάτους ενώ σήμερα η Ισπανία ξεπέρασε την Ιταλία στα κρούσματα με 124.000 καταγεγραμμένα. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία έχουν τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα έχουμε σήμερα 60 νέα κρούσματα και συνολικά 1673 εκ των οποίων το 55% είναι άνδρες. Τα 343 κρούσματα συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 592 είναι από επαφή με γνωστό κρούσμα.
Σήμερα εξάλλου νοσηλεύονται στη χώρα 92 ασθενείς σε ΜΕΘ με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη εκ των οποίων οι 20 μόνο είναι γυναίκες και το 70% έχει υποκείμενο νόσημα ή/ και ηλικία άνω των 70 ετών. Δέκα βγήκαν από ΜΕΘ. Σήμερα εξάλλου καταμετρήθηκαν 9 ακόμα θάνατοι και συνολικά 68 στη χώρα εκ των οποίων οι 19 μόνο είναι γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 74 έτη και το 91% είχε κάποιοι υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.
"Αυτή είναι μια πανδημία με πολλά ερωτηματικά. Τι αντιπροσωπεύουν οι θάνατοι;" , αναρωτήθηκε ο κ. Τσιόδρας απαντώντας: "Βλέπουμε τώρα την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε 2 με 3 εβδομάδες πριν (αυτοί που νοσούν σοβαρά και πεθαίνουν κόλλησαν τον ιό περίπου πριν από αυτό το διάστημα). Επίσης βλέπουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών που μπαίνει σε ΜΕΘ, δεν τα καταφέρνει".
Τέλος, ο καθηγητής επέλεξε σήμερα να αναλύσει το θέμα της χρήσης μάσκας από τους μη γιατρούς.
"Το ερώτημα πόσο συμμετέχουν στη διασπορά της νόσους αυτοί που νοσούν χωρίς συμπτώματα, απαντάται θετικά μεν, ότι κάποιοι ναι, συμμετέχουν άθελά τους αλλά όχι σε μεγάλο ποσοστό. Γι αυτό χθες το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανακοίνωσε την προαιρετική χρήση ενός υφασμάτινου καλύμματος στόματος και μύτης για όσους βρίσκονται με κόσμο γύρω τους. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το μήνυμα για τήρηση της απόστασης. Η σύσταση αναφέρεται για αυτούς που συγχρωτίζονται και εμείς έχουμε πει ως βασικό μέτρο να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό", είπε ο κ. Τσιόδρας.
Και τόνισε: "Προσοχή αυτά τα καλύμματα δεν είναι οι χειρουργικές μάσκες, που τις θέλουμε άλλωστε για τα νοσοκομεία. Τα μαντήλια, τα κασκόλ και τα υπόλοιπα υφασμάτινα καλύμματα μπορούν να προστατεύσουν τους άλλους αν εμείς που τα φοράμε, είμαστε φορείς του ιού. Αλλά αν είμαστε υγιείς και κάποιος ασθενής φτερνιστεί μπροστά μας και ο ιός πάει πάνω στη μάσκα μας, τότε αν δεν την διαχειριστούμε σωστά κατά την αφαίρεσή της, θα κολλήσουμε ευκολότερα. Γι' αυτό δεν τις συστήνουμε σε γιατρούς και νοσηλευτές. Με βάση τα δικά μας δεδομένα είναι μικρό το όφελος από τη χρήση τους", κατέληξε.
Προληπτικά φαρμακευτικά πρωτόκολλα για υγειονομικούς
Οριστικοποιήθηκε σήμερα από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ελληνικού υπουργείου Υγείας το σχήμα του πρωτοκόλλου προληπτικής και μετεκθεσιακής προφύλαξης για γιατρούς και νοσηλευτές σε νοσοκομεία που είναι κέντρα αναφοράς για τον covid-19. Σύντομα θα δίδεται σε όσους το θέλουν το φαρμακευτικό σχήμα που θεωρείται ότι μπορεί αν παρέχει προστασία.
Μ. Τσιλ.