Η πρόταση ΕΔΕΚ για γιατρούς με ένα πόδι στο ΓεΣΥ
05 Νοεμβρίου 2021, 10:44
Πρόταση νόμου κατέθεσε χθες στη βουλή ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος για τροποποίηση του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου.
Όπως αναφέρεται, σκοπός της τροποποίησης είναι ο ασθενής να μπορεί να λαμβάνει όλες τις παρεχόμενες από το σύστημα υπηρεσίες φροντίδας υγείας για τις οποίες καταβάλλει εισφορές, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντων και των ιατρικών αναλύσεων, ανεξαρτήτως εάν ο ιατρός/ οδοντίατρος που τις συνταγογραφεί δεν είναι συμβεβλημένος με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.
Ποτέ δεν υπήρξε ζήτημα αλλαγής της αρχιτεκτονικής και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «αν θέλει η αντιπολίτευση να κάνει καυγάδες για ένα ανύπαρκτο θέμα, δικαίωμά τους να συνεχίζουν».
Ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος σχολίασε το θέμα, ύστερα από συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κάλεσε όλους, Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, «να διορθώσουμε τα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις στις αδυναμίες, όλοι μαζί», όπως είπε.
«Είναι η τρίτη μέρα που θέλω να το τονίσω. Αν θέλει η αντιπολίτευση να κάνει καυγάδες για ένα ανύπαρκτο θέμα, δικαίωμά τους να συνεχίζουν. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρος τρόπος να το εκφράσω. Δεν υπάρχει ζήτημα, ποτέ δεν υπήρξε ζήτημα αλλαγής της αρχιτεκτονικής και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ», πρόσθεσε.
Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το χαρακτήρα ΓεΣΥ
Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το χαρακτήρα ΓεΣΥ, δήλωσε ο γγ του κόμματος Άντρος Κυπριανού
«Το ΓεΣΥ αποτελεί κατάκτηση του κυπριακού λαού. Αγκαλιάστηκε από την κοινωνία. Και τώρα πρέπει ξανά – όλοι μαζί - να το υπερασπιστούμε απέναντι σε όσους επανέρχονται για να το ανατρέψουν και να παραδώσουν την υγεία στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», τόνισε.
«Το κυβερνών κόμμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν πίστεψε ποτέ στο ΓεΣΥ και δεν χώνεψε ποτέ το μονοασφαλιστικό και κοινωνικά αλληλέγγυο χαρακτήρα του. Τώρα επανέρχονται μαζί με τα δεκανίκια τους. Η δε κυβέρνηση αντί να κόψει τη συζήτηση, με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας αφήνει ανοιχτή την πόρτα της αλλαγής στον χαρακτήρα και στην αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ», υπογράμμισε.
«Το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρο. Βελτιώσεις, όπως η ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων που πρέπει αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, η ολοκλήρωση της ανάπτυξης των ποιοτικών κριτηρίων και πρωτοκόλλων, η ενίσχυση του ρόλου του προσωπικού γιατρού, η ένταξη περισσότερων καινοτόμων φαρμάκων στο σύστημα και άλλα, καθώς και άλλες διορθώσεις είναι απαίτηση μας να γίνουν», πρόσθεσε.
«Ιδέες όμως για δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων από γιατρούς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ, όπως και η δυνατότητα παράκαμψης των προσωπικών γιατρών μέσα από τη κατάργηση της συμπληρωμής των 25 ευρώ, δεν συνιστούν βελτίωση αλλά αλλοίωση και πλήγμα στο σύστημα και το χαρακτήρα του», κατέληξε.
Απαντά στις επικρίσεις ο Σιζόπουλος
Απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται δίνει με γραπτή του δήλωση ο κ. Σιζόπουλος.
"Μας επικρίνουν για την πρόταση που καταθέσαμε η οποία ενισχύει την φιλοσοφία του ΓεΣΥ και συμβάλλει στην βοήθεια και εξυπηρέτηση των χρόνιων ασθενών, των πασχόντων, των χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων", αναφέρει.
Όλοι, όμως, τονίζει, οι οποίοι μας επικρίνουν και επικαλούνται δήθεν την αλλοίωση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, γιατί αποσιωπούν και δεν διαμαρτύρονται για τις εμφανείς παραβιάσεις τόσο της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ όσο και της διασπάθισης των εισφορών του φορολογούμενου πολίτη, όπως:
- Η εισαγωγή του πολυασφαλιστικού από την πίσω πόρτα μέσα από τη συμφωνία με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, κατά παράβαση της νομοθεσίας όπως μάλιστα έχει βεβαιώσει και η νομική υπηρεσία με σχετική γνωμάτευση.
- Η διαφορετική αποζημίωση προς έκαστο ιδιωτικό νοσηλευτήριο για την ίδια μάλιστα ιατρική πράξη.
- Η αμοιβή γιατρών που δεν είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ αλλά αμείβονται από το ΓεΣΥ μέσω των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων κατά παράβαση της νομοθεσίας όπως έχει επίσης βεβαιώσει η νομική υπηρεσία.
- Η διασπάθιση των εισφορών του φορολογούμενου πολίτη όπου μέσα σε 2 χρόνια ο σφαιρικός προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 400 περίπου εκατομμύρια.
- Η μη ένταξη των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο σύστημα, κατά παράβαση της νομοθεσίας που προνοούσε την ένταξή τους την 1/6/2020.
- Η μη ενίσχυση του δημόσιου τομέα της υγείας με τον αναγκαίο και απαιτούμενο εξοπλισμό (θα έπρεπε να υπάρχει ένας μαγνητικός τομογράφος σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια).
- Οι μεγάλες λίστες αναμονής οι οποίες παρουσιάζονται και στον ιδιωτικό τομέα.
- Η μαζική αποχώρηση των γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια.
"Καλούμε όσους μας επικρίνουν να απαντήσουν τεκμηριωμένα γιατί τους ενοχλεί μία πρόταση που ενισχύει την φιλοσοφία του ΓεΣΥ και βοηθά τους ασθενείς, και δεν τους ενοχλεί η συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ που μόλις περιέγραψα", τονίζει.
Γ.Χ.