ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πανδημία επιδείνωσε την ποιότητα ζωής των ΛΟΑΤΚΙ+

22 September 2022, 16:43

images

Ένα στα πέντε άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ δήλωσε ότι η ψυχική του/της υγείας έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η επιδείνωση στην ποιότητα της ζωής των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Κύπρο, κατά την περίοδο της  πανδημίας του κορωνοϊού, οδήγησε στην υποβάθμιση της ψυχικής και συναισθηματικής τους κατάστασης.

Όπως ανέδειξε η έρευνα, κύριες αιτίες της υποβάθμισης της ψυχικής τους υγείας είναι το άγχος, η μελαγχολία, η κατάθλιψη, η μοναχικότητα, οι κρίσεις πανικού, ακόμα και οι τάσεις  για αυτοκτονία.

Μάλιστα, η αίσθηση μειωμένης κοινωνικής σύνδεσης, καθώς και η απώλεια της φυσικής επαφής με φίλους και άλλα μέλη της κοινότητας, σε χώρους όπου αισθάνονται όμορφα, ήταν τα κύρια αρνητικά αποτελέσματα της διακοπής λειτουργίας, λόγω της πανδημίας, χώρων για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Ειδικότερα, το 65% των συμμετεχόντων στην έρευνα, δήλωσαν πως τους λείπει η  συντροφικότητα, ενώ το 52% τόνισαν πως ένιωσαν παραμελημένοι. Ακόμη, ένας/μια στους/στις τρεις υπέδειξαν πως η ποιότητα της ερωτικής τους ζωής υποβαθμίστηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας covid-19.

Σημειώνεται επίσης ότι άλλο ένα σημαντικό θέμα που αναφέρθηκε, ήταν η απομάκρυνση από την οικογένεια ή και τους φίλους. Συγκεκριμένα, «η συντριπτική πλειοψηφία (72.1%) δήλωσε πως αισθάνεται μοναξιά συχνά ή κάποιες φορές, ενώ ένας/μία στους πέντε αισθάνθηκε πως δεν μπορεί να εμπιστευτεί τους ανθρώπους του κοινωνικού του/της περίγυρου», τόνισαν οι υπεύθυνοι της έρευνας.

Επιπλέον, το 68.8% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εμβολιάστηκαν και με τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Βασικότεροι λόγοι εμβολιασμού τους ήταν η προστασία του συνόλου της κοινωνίας, η προστασία του ιδίου του ατόμου και η επιθυμία για επαναφορά στην κανονικότητα.

Σε εκδήλωση που πραγματοποίηθηκε για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και  επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας δήλωσε ότι «η συγκεκριμένη έρευνα και τα αποτελέσματά της έχουν εξαιρετική σημασία, γιατί χωρίς δεδομένα δε μπορεί να ζητηθεί χάραξη πολιτικής».

Επισήμανε ακόμη ότι «ο τίτλος που θα μπορούσα να δώσω στα αποτελέσματα της έρευνας είναι: Κοινότητα ίσον Ασφάλεια (Sense of Belonging). H συναισθηματική ανασφάλεια, το άγχος, και ο φόβος, κατά τα τελευταία δύο χρόνια, διέκοψαν ακόμη και τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride)», πρόσθεσε.

Τόνισε πως είναι πολύ χρήσιμο να συγκρίνουμε το τι γίνεται στην Κύπρο με το τι συμβαίνει σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Η έρευνα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, το Κέντρο Υποστήριξης Φορέων HIV/AIDS, καθώς και τον Σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής Σεβασμού και Διαφορετικότητας, Κώστα Γαβριηλίδη.

Την ερευνητική ομάδα αποτέλεσαν η κ. Γεωργία Χαραλάμπους, υποψήφια Διδακτόρισσα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ο κ. Χρίστος Κρασίδης, εκπρόσωπος της Κίνησης  Συμπαράστασης για το AIDS.

Προστίθεται ότι η διεξαγωγή της έρευνας πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2022, μέσα από αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο.

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, επισημάνθηκε πως σε αυτήν συμμετείχαν 330 μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ από  την Κύπρο, ηλικίας από 18 ως και 65+ ετών.

Ακόμη, ποσοστό 95% των συμμετεχόντων είναι κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή  διδακτορικού τίτλου. Στην πλειοψηφία τους (54.5%) βρίσκονταν σε καθεστώς εργασίας πλήρους απασχόλησης τους 12 τελευταίους μήνες, ενώ ένα ποσοστό 21% ήταν φοιτητές/φοιτήτριες, μαθητές/μαθήτριες ή υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα