ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H ΚΥΣΟΑ στηρίζει τους αγώνες της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών

15 Οκτωβρίου 2024, 20:23

images

Η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) δηλώνει σθεναρά, ότι στηρίζει συμβάλλει και συμμετέχει στους αγώνες της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών (ΠΟΤ), για την 15η Οκτωβρίου, Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού.

Η ΚΥΣΟΑ επικαλείται ανακοίνωση της ΠΟΤ, στην οποία η Οργάνωση Τυφλών αναφέρει ότι «η κατάσταση όσον αφορά τα δικαιώματα των ατόμων με οπτική αναπηρία έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια».

Η ΚΥΣΟΑ αναφέρει πως η 15η Οκτωβρίου ως Διεθνής Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού αποτελεί ένα κοινωνικό βήμα που θέτει εκ νέου στο προσκήνιο το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ατόμου με οπτική αναπηρία, στην αυτονομία.

Το Λευκό Μπαστούνι συμβολίζει το δικαίωμα στην ανεξαρτοποίηση, την ασφαλή διαβίωση, προβάλει την επιτακτικότητα της άρσης όλων των εμποδίων, φυσικών και τεχνιτών, ώστε οι πόλεις, αλλά και όλο το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, να καταστούν συνολικά προσβάσιμα, συνεχίζει η ΚΥΣΟΑ, προσθέτοντας ότι στην Κύπρο, οι αρνητικές διακρίσεις, που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, στις απροσπέλαστες, πόλεις δεν περιποιούν τιμή ούτε για το Κράτος ούτε για το σύνολο της κοινωνίας.

"Ιδίως εν έτη 2024, η αδιαφορία των υπευθύνων αλλά και η έλλειψη κουλτούρας ενσυναίσθησης είναι εκκωφαντικές", συμπληρώνει.

Σχετικά Άρθρα