Η φαρμακοβιομηχανία αποδέχτηκε 104 καινοτόμα φάρμακα
29 Μαρτίου 2023, 06:05
Η φαρμακοβιομηχανία αποδέχτηκε 104 καινοτόμα φάρμακα μετά από προτάσεις που απέστειλε ο ΟΑΥ τηρώντας τα σχετικά πρωτόκολλα, ενώ κάποια από αυτά έχουν ενταχθεί ήδη στο ΓεΣΥ ή πρόκειται να ενταχθούν μόλις οι εταιρείες έχουν απόθεμα.
Η λειτουργός του ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ), μεταξύ άλλων, έχει αξιολογήσει 90 φάρμακα από τον κατάλογο του Υπουργείο Υγείας.
Ανέφερε, ακόμη, ότι ο οργανισμός έστειλε πρόταση για 158 διαφορετικά εμπορικά προϊόντα στις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες αποδέχτηκαν τα 104 και απέρριψαν τα έξι. Για τα υπόλοιπα 48 φαρμακευτικά προϊόντα αναμένεται απάντηση.
Σύμφωνα με την κ. Αχνιώτου, τα καινοτόμα φάρμακα εντάσσονται σταδιακά, εφόσον «το θέμα είναι ότι δεν ανταποκρίνεται πάντα η φαρμακοβιομηχανία», σημείωσε.
Εξήγησε ότι ο οργανισμός αποστέλλει πρόταση, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να αρνηθεί την πρόταση ή καθυστερεί να απαντήσει. «Οπόταν δεν εξαρτάται από εμάς. Σίγουρα είναι μία διαδικασία συνεχής», πρόσθεσε.
«Ξέραμε ότι δεν εξαρτάται από εμάς. Είπαμε ότι θα ολοκληρώσουμε τα πρωτόκολλα και θα προχωρήσουμε με τις διαπραγματεύσεις και να σταλούν τουλάχιστον στη βιομηχανία. Το πρωτόκολλο έγινε όπως υποσχεθήκαμε», είπε.
Η κ. Αχνιώτου δήλωσε επίσης ότι «είχαμε υποσχεθεί ότι οι αξιολογήσεις θα γίνουν μέχρι τέλος του χρόνου. Όσες αξιολογήσεις είχαμε πει ότι θα ολοκληρωθούν, ολοκληρώθηκαν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ) με την υποστήριξη της γραμματείας του οργανισμού».
Π. Κανάρη: Ένταξη καινοτόμων φαρμάκων το συντομότερο δυνατόν
Η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, σε δηλώσεις της κατά την επίσκεψη της στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του υπουργείου, εξέφρασε την επιθυμία για ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ το συντομότερο δυνατόν.
Όπως ανέφερε, «η εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν ακόμα εισαχθεί στον κατάλογο του ΟΑΥ, είναι κάτι που επιθυμούμε να συμβεί το συντομότερο δυνατόν προκειμένου ο κάθε ασθενής να έχει πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες».
Σημείωσε ότι η ίδια έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για θέματα που αφορούν στον τομέα των φαρμάκων, καθώς από τη θητεία της στο Γενικό Χημείο του Κράτους, είχε την ευκαιρία να σχηματίσει ιδία γνώση για ζητήματα που άπτονται του ελέγχου, της ποιότητας, της ασφάλειας και των τιμών των φαρμάκων.
Της Ουρανίας Στυλιανού