Γενικεύεται η χρήση των φαρμάκων κατά της ελονοσίας για τον COVID-19
07 Απριλίου 2020, 11:10
Το φάρμακο κατά της ελονοσίας που προώθησε επίμονα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ ως πιθανό όπλο ενάντια στο COVID-19, μέσα σε λίγες εβδομάδες, έγινε πρότυπο για θεραπεία στις περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών που χτυπήθηκαν σκληρά από την πανδημία - αν και οι γιατροί που το συνταγογραφούν δεν έχουν ιδέα κατά πόσο λειτουργεί.
Γιατροί και φαρμακοποιοί από σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Λουιζιάνα, η Μασαχουσέτη, το Οχάιο, η Ουάσινγκτον και η Καλιφόρνια δήλωσαν στο Reuters ότι χρησιμοποιούν συστηματικά υδροξυχλωροκίνη σε ασθενείς που νοσηλεύονται με το COVID-19. Την ίδια στιγμή, αρκετοί δήλωσαν ότι δεν έχουν δει κανένα στοιχείο ότι το φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία της ελονοσίας και των αυτοάνοσων διαταραχών, έχει οποιαδήποτε επίδραση στον ιό.
Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν γίνει το επίκεντρο της πανδημίας και στην απουσία οποιασδήποτε άλλης γνωστής θεραπείας, οι γιατροί της πρώτης γραμμής ανέφεραν ότι άρχισαν να χρησιμοποιούν υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη σε ασθενείς που επιδεινώνονται, με βάση μερικές μικρές μελέτες που υποδηλώνουν πιθανό όφελος. Κάποιοι δήλωσαν ότι δέχτηκαν πίεση από τους ασθενείς για να χρησιμοποιήσουν τις θεραπείες που προτείνεται από τον Πρόεδρο Τραμπ και άλλους υποστηρικτές.
Οι πιθανές παρενέργειες της υδροξυχλωροκίνης περιλαμβάνουν απώλεια όρασης και καρδιακά προβλήματα. Αλλά οι γιατροί που μίλησαν στο Reuters δήλωσαν ότι είναι άνετοι με τη συνταγογράφηση το φαρμάκου σε ασθενείς με κορωνοϊό για σύντομο χρονικό διάστημα, επειδή οι κίνδυνοι είναι σχετικά χαμηλοί και οι θεραπείες είναι φθηνές και γενικά διαθέσιμες.
Με τα πρωτόκολλα για τη χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων να διαφέρουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι θεραπείες είναι υποσχόμενες αν χορηγηθούν στα πρώτα στάδια της αρρώστιας και τους γιατρούς να δηλώνουν ότι δεν είδαν σημαντική βελτίωση σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα που εισάγονται στο νοσοκομείο.
Η εμπειρία του David Lat, νομικού και σχολιαστή που ίδρυσε το blog Above the Law, αντικατοπτρίζει το μίγμα ελπίδας και αβεβαιότητας γύρω από τα συγκεκριμένα φάρμακα.
Από τις αρχές Μαρτίου ο 44χρονος Νεοϋορκέζος κατέγραφε την σχεδόν μοιραία μόλυνσή του με κορωνοϊό σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφού εισήχθη στο νοσοκομείο και μπήκε στον αναπνευστήρα, στις 16 Μαρτίου, στις 28 Μαρτίου έγραψε στο Facebook ότι οι γιατροί τον έβγαλαν από τον αναπνευστήρα και την μονάδα εντατικής θεραπείας αφού η υγεία του βελτιώθηκε δραματικά. Σε ανταλλαγή μηνυμάτων με το Reuters, ο Lat ανέφερε ότι η θεραπεία του περιλάμβανε υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη.
Έλαβε επίσης δύο θεραπείες γνωστές ως αναστολείς ιντερλευκίνης-6 που βοηθούν στη ρύθμιση της υπερβολικής αντίδρασης από το ανοσοποιητικό σύστημα, που πιστεύεται ότι πυροδοτεί την αναπνευστική δυσφορία που παρατηρείται στον σοβαρό COVID-19, την θεραπεία για την αρθρίτιδα Kevzara και την πειραματική ένωση clazakizumab. «Οι γιατροί δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για το τι προκάλεσε την ανάκαμψη μου», δήλωσε ο Lat.
Μερικοί γιατροί υποστηρίζουν το κοκτέιλ φαρμάκων που εισηγείται ο Δρ Βλαντιμίρ Ζέλενκο, γενικός ιατρός στην περιοχή της Νέας Υόρκης, που είναι ένας συνδυασμός υδροξυχλωροκίνης, αζιθρομυκίνης και θειικού ψευδαργύρου, τριών φαρμάκων που βοήθησαν στην άμβλυνση της λοίμωξης σε περίπου 200 από τους ασθενείς του οι οποίοι απέφυγαν τη νοσηλεία. Παρά τις εν λόγω ενθαρρυντικές αναφορές, οι ισχυρές ενδείξεις ότι οποιαδήποτε από τις θεραπείες αυτές πραγματικά δουλεύει απαιτούν εβδομάδες και ενδεχομένως μήνες.
Άλλες επιλογές
Ενώ τα φάρμακα κατά της ελονοσίας και οι υποστηρικτές τους κυριαρχούν στις ειδήσεις, οι γιατροί εξακολουθούν να ελπίζουν ότι μία ή περισσότερες από τις άλλες θεραπείες που θα δοκιμαστούν θα αρχίσουν να δείχνουν επιτυχία.
Το UCLA και το Northwell συγκαταλέγονται μεταξύ των τριάντα και πλέον ιατρικών κέντρων που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές του πειραματικού αντιϊκού remdesivir της Gilead Science, το οποίο προηγουμένως δοκιμάστηκε ως θεραπεία για τον έμπολα αλλά δεν ήταν αποτελεσματικό. Τα αρχικά δεδομένα από μια ξεχωριστή δοκιμή του φαρμάκου στην Κίνα αναμένεται να ανακοινωθούν αυτό το μήνα.
Όπως δήλωσε γιατρός του Ιατρικού Πανεπιστημίου Virginia Commonwealth, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν το remdesivir είναι πρώτο στην ιεραρχία και στη συνέχεια η υδροξυχλωροκίνη, ως πιθανές θεραπείες του κορωνοϊού.
Μερικοί επιστήμονες είναι πρόθυμοι να δουν αν το πλάσμα αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό θα οδηγήσει σε ανοσία κι άλλους, μια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα.
Άλλοι επικεντρώνονται στις δυνατότητες προηγμένων βιολογικών φαρμάκων για την εξουδετέρωση των διαδικασιών που θέτουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε υπερδιέργερση σε σοβαρές περιπτώσεις του COVID-19.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες Regeneron και η Sanofi εξετάζουν το φάρμακο για την αρθρίτιδα Kevzara, ενώ η Roche έχει ξεκινήσει τις δοκιμές του Actemra. Η Novartis σχεδιάζει μια μελέτη για το φάρμακο της με την επωνυμία Jakaki, το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπισης της υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος, σε σοβαρές περιπτώσεις COVID-19.
«Εκεί θα δείτε και τις περισσότερες δοκιμές τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Δρ Kevin Tracey, Διευθύνων Σύμβουλος της ερευνητικής ομάδας της Northwell Health. «Υπάρχουν πολλά φάρμακα που στοχεύουν στην αντίδραση του οργανισμού, παρά στον ίδιο τον ιό», είπε.