Ευρώπη: Ανεπίτευκτος ο στόχος για καλύτερη ποιότητα νερού
14 Φεβρουαρίου 2022, 06:00
Ανεπίτευκτος αποδεικνύεται ο στόχος που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ποιότητα των υδατικών συστημάτων.
Σύμφωνα με την 8η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή στην Ευρώπη μέχρι το 2050, η κατάσταση των υδατικών συστημάτων στην ΕΕ προκαλεί ανησυχία. Μόνο το 40% αυτών είναι σε καλή οικολογική κατάσταση και πολλοί υγρότοποι βρίσκονται σε κακή κατάσταση.
Αν και διάφορες πηγές ρύπανσης έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία, οι επικίνδυνες ουσίες και η υπεράντληση νερού παραμένει υψηλή.
Όπως σημειώνεται, οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ επωφελούνται από καλές υπηρεσίες ύδρευσης (όπως παροχή πόσιμου νερού και λυμάτων συλλογή και επεξεργασία), αλλά η πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες εξακολουθεί να λείπει σε ορισμένες περιοχές, ιδίως αγροτικές περιοχές και λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες.
Η οδηγία του 1991 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων διαδραματίζει βασικό ρόλο στη μείωση της ρύπανσης των υδάτων στην ΕΕ, απαιτώντας από τα κράτη μέλη να συλλέγουν και να επεξεργάζονται τα αστικά λύματα.
Η σημαντική επένδυση που έγινε για τη βελτίωση της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων συνέβαλε στη μείωση των συγκεντρώσεων οργανικής ύλης και θρεπτικών ουσιών στα επιφανειακά ύδατα.
Το 2018, πάνω από το 98% των αστικών λυμάτων συλλέχτηκε, αν και υπάρχουν ακόμη αρκετοί οικισμοί όπου πρέπει να κατασκευαστούν ή να βελτιωθούν οι υποδομές.
Μόνο το 89% περίπου των λυμάτων συλλέχθηκε στην Κροατία και το 85% στην Κύπρο, ενώ στη Ρουμανία το ποσοστό ήταν μικρότερο από 80% - με μόλις το 57% να συλλέγεται στη Sud-Muntenia.
Η μειωμένη αστική βλάστηση επιδρά στη θερμοκρασία
Η μειωμένη βλάστηση στις αστικές περιοχές επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της θερμοκρασίας στην τοπική περιοχή.
Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας και του αέρα είναι γενικά υψηλότερες στις πόλεις παρά στο αγροτικό περιβάλλον.
Οι κατοικημένες περιοχές παγιδεύουν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία σε σύγκριση με τη φυσική βλάστηση, με συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας. Δεν είναι εξαίρεση που ορισμένες περιοχές στις πόλεις είναι κατά πολλούς βαθμούς πιο ζεστές από την ύπαιθρο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η ζέστη και τα μέσα μεταφοράς αυξάνουν περαιτέρω τη θερμότητα που απελευθερώνεται στις αστικές περιοχές. Έτσι, οι περιοχές αυτές μπορούν να γίνουν τόσο ζεστές κατά τη διάρκεια των καύσωνα με αποτέλεσμα να αυξάνουν τον κίνδυνο ανθρώπινων ασθενειών και θνησιμότητας που σχετίζονται με τη ζέστη.
Επίσης, η αυξανόμενη αστικοποίηση των ανθρώπων και οι συχνότεροι καύσωνες ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής αναμένονται να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Είναι γνωστό ότι η βλάστηση μέσα και γύρω από τις πόλεις, όπως τα δέντρα, τα αστικά πάρκα και τα δάση, μετριάζουν τις ακραίες αστικές θερμοκρασίες. Τα δέντρα όχι μόνο προσφέρουν σκιά, αλλά δροσίζουν και τη γύρω περιοχή εξατμίζοντας νερό μέσω των φύλλων τους.
Όπως αναφέρεται, η αύξηση της κάλυψης των δέντρων στις πόλεις μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση της έντασης της θερμότητας στις πόλεις. Κατά κανόνα, η προσθήκη ενός ποσοστού κάλυψης δέντρων ίση με το 16% της λειτουργικής αστικής περιοχής θα μειώσει τη μέση αστική θερμοκρασία κατά 1°C.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα για το 2030, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για την αναστροφή αυτών των τάσεων.
Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση αξιοποιούν την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις, ενώ παρέχει επίσης οφέλη για τη βιοποικιλότητα.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: νερό, Περιβάλλον