ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΥ: Καθαρές οι πληρωμές για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό

23 Αυγούστου 2023, 08:16

images

Η Ελεγκτική Υπηρεσία παρεμβαίνει στους ισχυρισμούς που προβάλλονται περί δήθεν πληρωμών εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Υγείας, για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό χωρίς δικαιολογητικά και δίνει την πραγματική εικόνα των δεδομένων, κατά την ίδια, βάσει των ελέγχων και διαπιστώσεων της, όπως καταγράφονται στις ετήσιες και αυτοτελείς εκθέσεις της για το Υπ. Υγείας.

Με την υπογραφή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σε ανάρτηση του στο Twitter, τονίζεται ευθαρσώς ότι η ανάληψη από τον ΟΑΥ της παραπομπής ασθενών στο εξωτερικό, χωρίς την ανάλογη τεχνογνωσία και χωρίς τη θέσπιση κανονισμών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, παρά το γεγονός, όπως σημειώνεται, «αδυναμίες και κενά διαπιστώνονται και στο υφιστάμενο σύστημα, το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Υγείας».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η διαχείριση που γίνεται σήμερα σε ότι αφορά το επίμαχο αυτό θέμα, «είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με τον ΟΑΥ και οι κίνδυνοι σαφώς μικρότεροι».

Ο Γενικός Ελεγκτής επισημαίνει ότι από πλευράς ανάλυσης κινδύνου καταχρήσεων στο ΟΑΥ, επιβάλλεται όπως εμπειρογνώμονες ασχοληθούν με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπανούνται για τις παραπομπές από τους προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς του ΓεΣΥ, σε ιατρούς και νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ.

Είναι δευτερευούσης σημασία, επισημαίνεται, η δαπάνη που συνεπάγεται ύψους €25 εκ. για τις παραπομπές ασθενών στο εξωτερικό που γίνονται στη βάση θεσμοθετημένων από το Υπουργικό Συμβούλιο οργάνων όπως είναι το ιατροσυμβούλιο και η επιτροπή τιμολόγησης.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σημειώνει στο σημείο αυτό, ότι σε σχέση με τις παραπομπές ασθενών από προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς υπάρχει, κατά την άποψη του, το στοιχείο ιδίου οφέλους.

Αντίθετα στις περιπτώσεις παραπομπής ασθενών που χρήζουν επείγουσας νοσηλείας στο εξωτερικό, δεν υπάρχει, λέει, καν υπόνοια για ίδιο όφελος και κατά συνέπεια ο κίνδυνος κατάχρησης είναι σαφώς μικρότερος για ποσά που περιορίζονται μεταξύ €10 έως 12 εκ.

Πως σχολιάζει πηγή της Προεδρίας  

Πηγή της Προεδρίας που κλήθηκε από τη StockWatch να σχολιάσει το θέμα το οποίο κατά την άποψη της είναι αχρείαστο καθώς, όπως υπέδειξε, υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σώθηκαν ζωές πολλών ανθρώπων και παιδιών κατόπιν των παρεμβάσεων της Χριστίνας Γιαννάκη, Γεν. Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας.

«Δεν νομίζω ότι το να σωθεί μία ζωή δικαιολογείται οποιαδήποτε συζήτηση περί οικονομικού κόστους», παρατήρησε. 

Υπέδειξε, ότι με βάση τη νομοθεσία, θα πρέπει το σύστημα μεταφοράς ασθενών στο εξωτερικό να το αναλάβει ο ΟΑΥ.

Μονόδρομος για τον ΟΑΥ λέει ο Στ. Μιχαήλ

«Είναι μονόδρομος η ανάληψη από τον Οργανισμό του εν λόγω συστήματος», τόνισε στη StockWatch ο Σταύρος Μιχαήλ, Πρόεδρος του ΟΑΥ.

Πρόσθεσε ότι σταδιακά ο ΟΑΥ θα αναλάβει το κομμάτι αυτό με την προϋπόθεση ότι πρωτίστως, όπως επεσήμανε, «θα πρέπει να αποκτηθεί η σχετική τεχνογνωσία και μέρος του προσωπικού του Υπουργείου Υγείας που ασχολείται με το εν λόγω θέμα να γίνει απόσπαση του στον οργανισμό».

Υπενθύμισε ότι υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ειδικό σχέδιο αποστολής ασθενών στο εξωτερικό.

Στη βάση της απόφασης αυτής, είπε, έχει συσταθεί ιατροσυμβούλιο για να εξετάζει και να αποφασίζει ανάλογα τις περιπτώσεις αυτές.

«Πέραν της επιτροπής αυτής λειτουργεί και δεύτερη η οποία έχει ως όρο εντολής την εξέταση των σχετικών τιμολογίων που εκδίδονται», σημείωσε ο κ. Μιχαήλ, ο οποίος είναι έμπειρος και εξοικειωμένος με τους αριθμούς αφού διετέλεσε επί σειρά ετών, διευθυντής προϋπολογισμού του ΥΠΟΙΚ.

«Η νομοθεσία μου επιβάλλει να καλύπτω οικονομικά το σχέδιο για να λειτουργεί απρόσκοπτα», προσθέτει και διασκέδασε τους ισχυρισμούς «περί πληρωμών από το Υπουργείο Υγείας χωρίς δικαιολογητικά».

Ο ΟΑΥ έχει οποιαδήποτε στιγμή πρόσβαση στους φακέλους που αφορούν στη νοσηλεία ασθενών στο εξωτερικό και μπορούμε να ενδιατρίψουμε τον κάθε ένα ξεχωριστά.

«Άλλωστε αυτό μας είπε και η ΓΔ του Υπουργείου», παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΟΑΥ.

Θεσμοθετημένες και ελεγχόμενες όλες οι διαδικασίες 

Αρμόδια πηγή που έχει γνώση των τεκταινομένων τις τελευταίες δύο βδομάδες στο Υπουργείο Υγείας εξ αφορμής της μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ Κανάρη και Γιαννάκη και του θέματος που έχει εγερθεί από το πουθενά για το σύστημα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, σημείωσε στη StockWatch:

«Το σχέδιο παροχής οικονομικής αρωγής για υπηρεσίες υγείας που δεν προσφέρονται στο δημόσιο τομέα, ή δεν προσφέρονται μέσα στα χρονικά όρια που από ιατρικής άποψης επιβάλλει η κατάσταση της υγείας του ασθενούς, είναι δημοσιευμένο από το 2012 στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας και είναι αναρτημένο με διαφάνεια στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας».

Εξήγησε ότι μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, το σχέδιο τυγχάνει εφαρμογής αυστηρά μόνο για υπηρεσίες υγείας που δεν προσφέρονται από τα δημόσια νοσηλευτήρια ή από γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΟΑΥ.

Τόνισε ότι οι προβλεπόμενες στο σχέδιο διαδικασίες ακολουθούνται πάντοτε.

«Προϋπόθεση», πρόσθεσε, «για παραπομπή ασθενούς στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό εκτός ΓεΣΥ, είναι η σχετική απόφαση θεσμοθετημένης επιτροπής ειδικών ιατρών, το ονομαζόμενο ιατροσυμβούλιο».

Σε ότι αφορά την εσωτερική διαδικασία ελέγχου των πληρωμών, η ίδια πηγή, σημείωσε ότι έχει θεσμοθετηθεί επιτροπή τιμολογίων στο Υπουργείο Υγείας.

Συχνά οι πληρωμές αυτές, τόνισε, αποτελούν αντικείμενο ελέγχου από την Ελεγκτική Υπηρεσία και σχετικές αναφορές περιλαμβάνονται στις εκάστοτε εκθέσεις της.

«Όλα τα στοιχεία είναι πάντα στη διάθεση του ΟΑΥ για έλεγχο», ανέφερε και επεσήμανε πως «για διευκόλυνση της διεξαγωγής ελέγχου από τον ΟΑΥ, έχει σταλεί ενώπιον του κατάσταση με τις πληρωμές που έχουν γίνει από το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με τις αποστολές δικαιούχων στο εξωτερικό».

Σημειώνεται ότι τα πλείστα περιστατικά πάνε σε χώρες της ΕΕ στη βάση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας τους.

Η εν λόγω αρμόδια πηγή παρέπεμψε στη νομοθεσία του ΟΑΥ, άρθρο 33, το οποίο προβλέπει όπως υπηρεσίες φροντίδας υγείας οι οποίες δεν προσφέρονται στη Δημοκρατία παρέχονται από νοσηλευτήρια στο εξωτερικό τα οποία καθορίζονται από τον ΟΑΥ.

M. Πετρίδης: Η Γιαννάκη έδωσε τέλος στα πάρτι

O Μάριος Πετρίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μιλώντας στη StockWatch αναφέρθηκε στις κατά καιρούς εκθέσεις της ΕΥ στις οποίες καταγράφονται, όπως είπε, τα «πάρτι», των προηγούμενων ετών με παραπομπές σε ιδιωτικά δωμάτια νοσηλευτηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου (εκτός NHS), «επιλεκτικά τότε για τους λίγους».

«Όταν ανέλαβε το 2015 η νυν ΓΔ Χρ. Γιαννάκη άρχισε εκτεταμένη χρήση παραπομπών στη Γερμανία στην οποία ισχύουν τα ενοποιημένα νοσήλια (NH2) που στοιχίζουν πολύ λιγότερο για τον κύπριο φορολογούμενο πολίτη», υπέδειξε ο κ. Πετρίδης.

Αναφέρθηκε και στις ειδικές περιπτώσεις που αποστέλλονται ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας και παραπέμπονται στο Ισραήλ, όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες με το παιδάκι από το Κονγκό.

«Κάποιες αδυναμίες υπάρχουν και καταγράφονται στις εκθέσεις μας», παρατήρησε, διευκρινίζοντας ότι «οι χειρισμοί της κ. Γιαννάκη είναι καθαροί».

«Η επιτομή της διαφθοράς στα τεκταινόμενα της υγείας και στο σύστημα παραπομπής ασθενών στο εξωτερικό δεν είναι η κ. Γιαννάκη», σχολίασε ο κ. Πετρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία που έχει διαχρονικά με την Ελεγκτική Υπηρεσία για να μην διασπαθίζεται ούτε ένα σεντ σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών.

Του Λεύκου Χρίστου

Σχετικά Άρθρα