Έρχεται στην Κύπρο το αμερικανικό εμβόλιο Novavax
22 Φεβρουαρίου 2022, 10:54
Έρχεται στην Κύπρο το αμερικανικό εμβόλιο Novavax για τον COVID 19 το οποίο βασίζεται σε πρωτεϊνική τεχνολογία.
Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου πρόκειται για πρωτογενή εμβολιασμό με πρώτη και δεύτερη δόση και όχι για δόση booster.
Η δόση booster για το Novavax πιθανόν να συζητηθεί τον ερχόμενο Απρίλη και ως εκ τούτου να πάρει αδειοδότηση, συμπλήρωσε.
Κληθείς να απαντήσει εάν θα μπορούν να βάλουν το εμβόλιο Novavax όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με άλλο εμβόλιο, απάντησε όχι εφόσον πρόκειται για πρωτογενή εμβολιασμό.
«Εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί πρόσφατα, μπορεί να περιμένει μέχρι τον Απρίλη για να λάβει την ενισχυτική δόση, εφόσον αναμένεται να εγκριθεί», πρόσθεσε.
Εξηγώντας τις ιδιότητες του εμβολίου, ανέφερε ότι το Novavax είναι πρωτεϊνικής τεχνολογίας και όχι mRNA.
Συγκεκριμένα, « μοιάζει με την πρωτεΐνη που βρίσκεται στην ακίδα του ιού, έτσι ώστε με τον εμβολιασμό διοχετεύεται αυτή η πρωτεΐνη στον οργανισμό και αναγκάζει τον οργανισμό να παράξει αντισώματα για να αντιμετωπίσει τον ιό μελλοντικά».
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει στο 90%. Δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.
Παράλληλα δήλωσε ότι υπάρχουν υπόψη και άλλα εμβόλια όπως αυτό της Valneva, το οποίο αναμένεται να αδειοδοτηθεί το επόμενο τρίμηνο.
Το Valneva είναι ένα γαλλικό εμβόλιο και αφορά ένα ακόμα πιο παραδοσιακό τρόπο εμβολιασμού.
Μιλώντας για τις θεραπείες, ανέφερε ότι παρουσιάζονται για πρώτη φορά μονο-κλονικά αντισώματα δεύτερης γενεάς. Δηλαδή, για να καλύπτουν ευρέως φάσματος μεταλλάξεις.
«Η Κύπρος διαθέτει ένα αρκετά μεγάλο φάσμα φαρμάκων. Αναμένουμε κι άλλα φάρμακα. Δεν είμαστε πίσω όσον αφορά την φαρμακευτική κάλυψη για την αντιμετώπιση του ιού», σημείωσε.
Ωστόσο, «κανένας δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πότε θα τελειώσει η πανδημία. Ελπίζουν όλοι ότι κάποτε θα μπορεί να γίνει διαχειρίσιμη, δηλαδή από πανδημία να μεταβεί σε ενδημία», είπε.
Θάνατοι μετά από εμβολιασμό
Όσον αφορά τους θανάτους μετά από εμβολιασμό, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με αυτό.
Παρόλα αυτά, «οι γιατροί μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονική φόρμα για να αναφέρουν ένα περιστατικό. Η Φαρμακευτική Υπηρεσία θα πάρει τα δεδομένα και θα τα αξιολογήσει, θα τα αποστείλει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αυτό θα συμβάλει στη διαχείριση και στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων», είπε.
Αιτιολόγησε ότι «ίσως οι γιατροί να μην πιστεύουν ότι προέκυψε από το εμβόλιο» και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάποια σχετική αναφορά.
Επομένως, ενθαρρύνει τον κόσμο «αν θέλουν να κάνουν οι ίδιοι την αναφορά μέσω της κίτρινης κάρτας και να αποστείλουν τα δεδομένα ούτως ώστε να γίνει σχετική έρευνα».
Της Ουρανίας Στυλιανού