ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Eπιστήμονες ανέπτυξαν συσκευή αναπαραγωγής γεύσεων από φαγητά και ποτά

03 Μαρτίου 2025, 15:25

images

Eπιστήμονες ανέπτυξαν μια συσκευή για να αναπαράγουν τις γεύσεις των φαγητών και των ποτών, επιτρέποντας στους χρήστες να μοιράζονται εξ αποστάσεως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τα όσα καταναλώνουν.

Λένε ότι το gadget, το οποίο ονόμασαν "e-Taste", θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των συστημάτων εικονικής πραγματικότητας και επαυξημένης πραγματικότητας. Θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί χρήσιμο για βιοϊατρική έρευνα ή ακόμα, όπως προτείνει η ομάδα των επιστημόνων, για «εικονικές περιπέτειες τροφίμων», μεταδίδει σε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Guardian.

«Οι πιθανές εφαρμογές περιλαμβάνουν καθηλωτικά παιχνίδια, διαδικτυακές αγορές, εξ αποστάσεως εκπαίδευση, διαχείριση βάρους, αισθητηριακές δοκιμές, φυσική αποκατάσταση και άλλες», γράφουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η ομάδα σημειώνει ότι το σύστημα απαιτεί περαιτέρω ανάπτυξη, κυρίως καθώς υπάρχουν γευστικές αισθήσεις που η συσκευή δεν μπορεί να αναπαράγει, όπως πικάντικα τρόφιμα και αυτά με αυξημένα λιπαρά.

Η ομάδα πίσω από τη νέα μελέτη σημειώνει ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια, μεταξύ άλλων ότι η άμεση διέγερση της γλώσσας ηλεκτρονικά ή με θερμότητα επιτρέπει μόνο μερικές γεύσεις να προκληθούν. Η χρήση χημικών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αξιοπιστίας. Παράλληλα διάταξη των γεύσεων στη γλώσσα σημαίνει ότι είναι απαραίτητο οι χρήστες να στοχεύουν συγκεκριμένες περιοχές για να δημιουργήσουν ιδιαίτερες αισθήσεις.

Γράφοντας στο περιοδικό Science Advances, οι επιστήμονες με έδρα τις ΗΠΑ αναφέρουν πώς η συσκευή e-Taste τους έχει δύο βασικά στοιχεία. Η πρώτη είναι μια πλατφόρμα ανίχνευσης - ή «ηλεκτρονική γλώσσα» - που συλλαμβάνει δεδομένα σχετικά με τη συγκέντρωση πέντε διαφορετικών χημικών γεύσης σε ένα υγροποιημένο δείγμα ενός φαγητού ή ποτού και στέλνει τις πληροφορίες ασύρματα στο δεύτερο συστατικό.

Η συσκευή χρησιμοποιεί μικρές ηλεκτρομαγνητικές αντλίες για να ωθήσει υγρά μέσα από ένα στρώμα γέλης που περιέχει πέντε βρώσιμες χημικές ουσίες γεύσης, επιτρέποντας τον έλεγχο της παράδοσής τους σε μια έξοδο, που τοποθετείται στο στόμα του παραλήπτη.

Οι πέντε χημικές ουσίες γεύσης, οι οποίες μπορούν να αναμειχθούν πριν από την παράδοση, αντιστοιχούν σε αυτές που ανιχνεύονται στο αρχικό αναλώσιμο: γλυκόζη, η οποία δημιουργεί μια γλυκιά αίσθηση, κιτρικό οξύ, το οποίο παράγει μια ξινή γεύση, χλωριούχο νάτριο, το οποίο δημιουργεί αλμυρή γεύση, χλωριούχο μαγνήσιο, μια πικρή γεύση και γλουταμινικό, το οποίο προκαλεί την αλμυρή γεύση που είναι γνωστή ως umami.

Η ομάδα προσθέτει ότι το σύστημα επιτρέπει επίσης να παραδίδονται γεύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της γλώσσας – κάτι που λένε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση της ανθρώπινης γευστικής αντίληψης.

Στη συνέχεια, η ομάδα πραγματοποίησε μια σειρά από δοκιμές. Μεταξύ αυτών, ζητήθηκε από 10 εθελοντές να δειγματίσουν διαφορετικές εντάσεις ξινής στα υγρά που παράγονται από το σύστημα, με τα αποτελέσματα να αποκαλύπτουν ότι κατάφεραν να το κάνουν με συνολική ακρίβεια 70%.

Σε ένα άλλο τεστ, ζητήθηκε από έξι εθελοντές να δοκιμάσουν διαφορετικούς συνδυασμούς υγρών που περιείχαν τις χημικές ουσίες γεύσης, με τους συνδυασμούς να αντιπροσωπεύουν πέντε διαφορετικά βρώσιμα είδη - λεμονάδα, κέικ, τηγανητό αυγό, καφέ και ψαρόσουπα.

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να δοκιμάσουν ένα υγρό που παρήχθη από το σύστημα και να επιλέξουν τα τρόφιμα που πίστευαν ότι αντιπροσωπεύει. Συνολικά ολοκλήρωσαν την εργασία με ποσοστό ακρίβειας σχεδόν 87% - αν και η πικάντικη γεύση δεν έχει ακόμη ανιχνευθεί.

Σχετικά Άρθρα