ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής σε έγκυες, παιδιά και ηλικιωμένους

08 Ιουνίου 2024, 06:00

images

Οι έγκυες γυναίκες, τα νεογνά, τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές υγείας λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα συλλογή άρθρων που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Global Health.

Παρόλα αυτά, τονίζεται, οι συγκεκριμένες ανάγκες των ομάδων αυτών, έχουν παραμεληθεί σε μεγάλο βαθμό.

Υποτιμούνται οι κίνδυνοι

Όπως αναφέρεται, οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, έχουν υποτιμηθεί κρίσιμα για τα νεότερα και τα μεγαλύτερα άτομα, καθώς και για τις έγκυες γυναίκες, με σοβαρές, συχνά απειλητικές για τη ζωή, συνέπειες.

Ως παράδειγμα, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι οι πρόωροι τοκετοί - η κύρια αιτία παιδικών θανάτων - αυξάνονται κατά τη διάρκεια καυσώνων, ενώ οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να υποστούν καρδιακές προσβολές ή αναπνευστική δυσχέρεια.

«Αυτές οι μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί μια μακρινή απειλή για την υγεία, και ότι ορισμένοι πληθυσμοί πληρώνουν ήδη ένα βαρύ τίμημα», δήλωσε ο Δρ Ανσού Μπανέρτζι, Διευθυντής του Τομέα Μητρικής, Νεογνικής, Παιδικής και Εφηβικής Υγείας και Γήρανσης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Ενώ η ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή έχει αυξηθεί, οι ενέργειες για την προστασία των ζωών αυτών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, μόλις που έχουν αγγίξει την επιφάνεια αυτού που είναι αναγκαίο. Για να επιτευχθεί η κλιματική δικαιοσύνη, αυτό πρέπει να διορθωθεί επειγόντως», τονίζει.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο, που συνέγραψαν τη συλλογή εκθέσεων, με τίτλο «Η κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια της ζωής», αναφέρουν έναν αριθμό συγκεκριμένων σωματικών και ψυχικών επιπτώσεων στην υγεία που προκύπτουν λόγω διάφορων κλιματικών κινδύνων: 

  • Οι υψηλές θερμοκρασίες συνδέονται με αρνητικά αποτελέσματα γέννησης, κυρίως πρόωρους τοκετούς και θνησιγένεια, καθώς και υπέρταση και διαβήτη κύησης κατά την εγκυμοσύνη.
  • Οι καύσωνες επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία και επομένως τη μάθηση για τα παιδιά και τους εφήβους, ενώ αυξάνουν τις καρδιακές προσβολές και τις αναπνευστικές επιπλοκές στους ηλικιωμένους.
  • Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την πιθανότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά την εγκυμοσύνη, χαμηλού βάρους γέννησης, πρόωρου τοκετού και αρνητικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των πνευμόνων του εμβρύου.
  • Αυξάνουν τον κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών στα παιδιά και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους για καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και πνευμονία.
  • Οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, έχουν σημαντικές ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις στην υγεία. Οι πλημμύρες και η ξηρασία, μειώνουν την πρόσβαση σε ασφαλές νερό και προμήθειες τροφίμων, αυξάνοντας τις σοβαρές εκδηλώσεις στο γαστρεντερικό και τον υποσιτισμό. Οι πυρκαγιές έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την αναπνευστική δυσχέρεια και τους ρυθμούς θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις στους ηλικιωμένους.

Οι ομάδες κινδύνου

Όπως υπογραμμίζεται, τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι καθώς και οι έγκυες γυναίκες, μπορεί να έχουν ιδιαίτερους φυσιολογικούς παράγοντες κινδύνου, όπως δυσκολίες στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, ευαισθησία στην αφυδάτωση και/ή ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αντιμετωπίζουν επίσης δυσανάλογες επιπτώσεις από τις έμμεσες επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής και τις σχετικές καταστροφές, όπως ελλείψεις τροφίμων και νερού.

«Ένα υγιές περιβάλλον υποστηρίζει την υγεία καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, επιτρέποντας την υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη στην παιδική ηλικία και την εφηβεία, υγιείς εγκυμοσύνες και υγιή γήρανση», δήλωσε η Ανάιντα Πορτέλα, επιστήμονας στον ΠΟΥ και μία εκ των συγγραφέων των άρθρων.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να χτιστεί ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες που να προστατεύουν την υγεία στα διάφορα στάδια της ζωής και να διασφαλιστεί η συνέχεια των υπηρεσιών υγείας για αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο όταν συμβαίνουν κλιματικές καταστροφές», επισημαίνει.

Τεκμηριώνοντας τις επιπτώσεις στην υγεία από διάφορους κλιματικούς κινδύνους για συγκεκριμένους πληθυσμούς, οι ερευνητές σκοπεύουν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους και να σχεδιάσουν την ανάληψη δράσης.

Επί του παρόντος, όπως επισημαίνουν, λίγα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, είναι προσαρμοσμένα στις συγκεκριμένες ανάγκες των γυναικών, των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων, όπως επίσης και των ηλικιωμένων που μπορεί να έχουν κινητικές και γνωστικές δυσκολίες.

Τα μέτρα, αναφέρουν, θα πρέπει να περιλαμβάνουν την προετοιμασία των συστημάτων φροντίδας παιδιών, κοινωνικής φροντίδας και εκπαίδευσης για ακραία καιρικά φαινόμενα και αύξηση των θερμοκρασιών, καθώς και την εμπλοκή ανθρώπων όλων των ηλικιών στη δράση, το διάλογο και τον σχεδιασμό για την κλιματική αλλαγή.

Σημειώνεται ότι το 2023 ήταν το θερμότερο έτος των τελευταίων 170 χρόνων και υπήρξαν πολλαπλές κλιματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από πυρκαγιές μέχρι κυκλώνες, πλημμύρες και ακραία θερμότητα.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα