Επανεξέταση νόμων για διαζύγια ζητά ο ΠτΔ
23 Δεκεμβρίου 2022, 06:00
Επανεξέταση νόμων που αφορούν τη ρύθμιση των λόγων διαζυγίων για όλους τους πολίτες και μόνιμους κατοίκους της κυπριακής δημοκρατίας, ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Με σχετική επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο ΠτΔ ανέπεμψε χθες τον «περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2022» για επανεξέταση, ο οποίος περιλάμβανε μεταξύ άλλων τον περί της Δέκατης Όγδοης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμο του 2022 και τον περί Γάμου (Τροποποιητικό) Νόμο του 2022.
Ο ΠτΔ εξηγεί στην επιστολή ότι με την ταυτόχρονη θέση σε ισχύ του υπό αναπομπή νόμου, του περί της Δέκατης Όγδοης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμου του 2022 και του περί Γάμου (Τροποποιητικού) Νόμου του 2022, επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, η ενιαία και ομοιόμορφη ρύθμιση των λόγων διαζυγίου για όλους τους πολίτες και μόνιμους κατοίκους της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως εάν αυτοί ανήκουν στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία ή όχι, ή εάν έχουν τελέσει θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο.
Ακόμη, σκοπός της αναπομπής του νόμου είναι οι λόγοι διαζυγίου που προβλέπονται στο άρθρο 14 των περί οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμων του 1990 έως 2009 να διαγράφονται, όπως επίσης διαγράφονται και οι προβλεπόμενοι στο Άρθρο 111 του Συντάγματος λόγοι διαζυγίου με τον περί της Δέκατης Όγδοης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμο του 2022.
Όπως εξηγεί, οι λόγοι διαζυγίου που προβλέπονταν στο Άρθρο 111 του Συντάγματος και στο άρθρο 14 των περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμων του 1990 έως 2009, μεταφέρονται στο άρθρο 27 του περί Γάμου Νόμου, ενώ το πεδίο εφαρμογής του τελευταίου Νόμου επεκτείνεται, ώστε οι λόγοι διαζυγίου που προβλέπονται στο νόμο αυτό να εφαρμόζονται πλέον σε όλους τους γάμους.
Σύμφωνα με τον ΠτΔ, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ ο υπό αναπομπή νόμος, χωρίς να τεθούν παράλληλα σε ισχύ ο περί Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 και ο περί της Δέκατης Όγδοης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2022, ο οποίος επίσης αναπέμπεται, για τους ίδιους λόγους με τον παρόντα Νόμο, θα υπάρξει νομοθετικό κενό.
Συγκεκριμένα, σημειώνει, οι πολίτες ή/και μόνιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας που τέλεσαν θρησκευτικό γάμο πριν το 2003 ή τέλεσαν γάμο στο εξωτερικό, δεν θα μπορούν να επικαλεστούν οποιοδήποτε λόγο διαζυγίου.
Προστίθεται ότι οι περί Γάμου Νόμοι του 2003 έως 2020 εφαρμόζονται μόνο για γάμους που έχουν τελεστεί σύμφωνα με τις πρόνοιες του εν λόγω Νόμου και πολιτικούς γάμους που τελέσθηκαν πριν την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του περί Γάμου Νόμου του 2003, κατά τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 20.
Επίσης, για τους λοιπούς γάμους ισχύουν οι λόγοι διαζυγίου που αναφέρονται στο άρθρο 14 των περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμων του 1990 έως 2009, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι λόγοι διαζυγίου που προβλέπονται στο Άρθρο 111 του Συντάγματος.
Ο ΠτΔ καλεί την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, να ακούσει, σχετικά με την αναπομπή, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.
Της Ουρανίας Στυλιανού